Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Γεννήθηκε μωρό από τρεις γονείς- Παγκόσμια ιατρική πρωτιά για την Ελλάδα

Μια 32χρονη Ελληνίδα έφερε στον κόσμο το πρώτο μωρό από τρεις γενετικούς γονείς, αφού υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση από Έλληνες και Ισπανούς γιατρούς.

Μια 32χρονη Ελληνίδα έφερε στον κόσμο το πρώτο μωρό από τρεις γενετικούς γονείς, αφού υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση από Έλληνες και Ισπανούς γιατρούς.

Το αγόρι γεννήθηκε με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Institute of Life και την Embryotools και προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης του γενετικού υλικού της μητέρας. Η μέθοδος εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μητέρα στο παρελθόν είχε μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το μωρό βάρους 2,960 κιλών και η μητέρα του είναι καλά στην υγεία τους.

«Το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Institute of Life, δΔρ. Παναγιώτης Ψαθάς. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Στην Institute of Life, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βοηθούμε ακόμα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας να αποκτήσουν παιδιά με δικό τους DNA χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων».

«Δεν προκαλούμε καμία βλάβη στο γενετικό υλικό και η μέθοδος θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε αλλά 20 ζευγάρια που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί με δικό τους ωάριο. Έχει γίνει άλλη μια έμβρυο μεταφορά, σε γυναίκα με βαρύ ιστορικό υπογονιμότητας και 7 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής», εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας.

Send this to a friend