Αθήνα

 

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xatzisavvas
Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…

ΥΓΕΙΑ

Γιατί είμαστε “πρωταθλητές” στις καισαρικές

Σε μια από τις υψηλότερες θέσεις του κόσμου σε καισαρικές τομές κατατάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χώρα μας και όχι άδικα. Σχεδόν 6 στους 10 τοκετούς (ποσοστό 57%) στη χώρα μας πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που του το συνιστώμενο ποσοστό καισαρικών κατά τον ΠΟΥ, δεν ξεπερνά το 10-15%.

Δείτε επίσης

Κορoνοϊός: Αρνητικός στο τεστ ο Μητσοτάκης – Είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Γιώργος Περρής στο «ΤΕΧΝΟΛόΓΙΟ» – TheCaller WEB TV: Δεν εύχομαι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που είχαμε πριν… (video)

Παρόμοια ποσοστά με εμάς εμφανίζει η Τουρκία (50%), η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ποσοστά της τάξης του 25-35%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά τα έχουν οι σκανδιναβικές χώρες (περίπου 17%). Στον αντίποδα, πρωταθλήτριες στις καισαρικές με ποσοστά που φτάνουν έως και το 70% αναδεικνύονται ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στη χώρα μας, η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία, η “αμυντική” άσκηση της Ιατρικής από πολλούς γιατρούς καθώς και  οι ελλείψεις του δημοσίου συστήματος υγείας π.χ. σε αναισθησιολόγους είναι μερικοί από τους λόγους που συχνά “υπαγορεύουν” την καισαρική τομή.
“Δεν θα πρέπει να αγνοούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής μας: τη σημαντικά πιο αυξημένη ηλικία των σημερινών εγκύων σε σχέση με το παρελθόν, τόσο ως αποτέλεσμα της προόδου στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και του σύγχρονου τρόπου ζωής, που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων που θα αποτελέσουν ιατρική ένδειξη καισαρικής τομής. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοείται η επιθυμία των γυναικών και των οικογενειών τους για καισαρική τομή, είτε απευθείας και προγραμματισμένα, είτε μετά από λίγες ώρες προσπάθειας για κολπικό τοκετό, αντικατοπτρίζοντας μια νοοτροπία «ευκολίας» της σύγχρονης εποχής.

Την ίδια ώρα, η υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (μαιευτήρες γυναικολόγοι, μαίες και αναισθησιολόγοι) και η μη δυνατότητα αναισθησίας και ανώδυνου τοκετού σε ορισμένα μαιευτήρια δικαιολογεί την επιλογή της καισαρικής τομής, ακόμη και από την ίδια την έγκυο. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι η πρόθεση αρκετών ιατρών, και όχι μόνο μαιευτήρων, για «αμυντική» άσκηση της Ιατρικής, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αγωγών και μηνύσεων”, εξηγεί στο caller.gr o Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών – Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, κ. Νικόλαος Δ. Βραχνής.
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος, η πανδημία του νέου κορονοïού Covid-19 είναι πιθανό να αυξήσει παροδικά τα ποσοστά των καισαρικών τομών, παρά το γεγονός ότι “δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την περάτωση του τοκετού με καισαρική τομή κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Πότε επιβάλλεται η καισαρική; 
Η καισαρική τομή είναι απαραίτητη όταν ο κολπικός τοκετός καθίσταται επικίνδυνος για τη μητέρα ή το μωρό: σε περιπτώσεις σοβαρής συννοσηρότητας της μητέρας, μη εξέλιξης (αναστολής) του τοκετού, οξείας εμβρυϊκής δυσπραγίας (μειωμένη παροχή οξυγονωμένου αίματος στο έμβρυο), παθολογικής θέσης ή ανώμαλης πρόσφυσης πλακούντα και ανώμαλης θέσης του εμβρύου μέσα στην μήτρα.
“Έχουν θεσπιστεί απόλυτες ενδείξεις όπου δεν συστήνεται ο κολπικός τοκετός και σχετικές ενδείξεις όπου ο μαιευτήρας σταθμίζει τις συνθήκες και με τη συγκατάθεση της μητέρας αποφασίζει τον τρόπο τοκετού”, σημειώνει ο κ. Βραχνής. 
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο ειδικός, “η απόφαση για τον τρόπο και χρόνο τοκετού θα πρέπει να εξατομικεύεται και να λαμβάνεται με βάση την ηλικία κύησης, την κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας”. 

Η μελέτη ENGAGE
Με στόχο την ενίσχυση του κολπικού τοκετού και τη μείωση των καισαρικών τομών στη χώρα μας, η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα την κλινική μελέτη ENGAGE. “Η μελέτη ENGAGE είναι μια μελέτη παρέμβασης που αποσκοπεί στην προαγωγή της εκπαίδευσης και την ενδεχόμενη αλλαγή νοοτροπίας και της κλινικής πρακτικής των επαγγελματιών υγείας στα μαιευτήρια της Ελλάδας. Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω της καθιέρωσης κατευθυντήριων οδηγιών και συζητήσεων για τις καισαρικές τομές στην καθημερινή πρακτική, διαδραστικών σεμιναρίων για όλο το προσωπικό που συμμετέχει σε τοκετούς στα νοσοκομεία της μελέτης και υπενθυμίσεις καλής μαιευτικής πρακτικής. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα που θα αξιολογηθεί θα είναι η μεταβολή των ποσοστών καισαρικής τομής. Θα διερευνηθεί επίσης τυχόν μεταβολή στη μητρική και νεογνική νοσηρότητα, καθώς το ποσοστό καισαρικών τομών θα μεταβάλλεται, αφού εν τέλει στόχος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος τοκετού για τη μητέρα και το νεογνό. Στη μελέτη συμμετέχουν 22 κλινικές, δημόσιες (κρατικές και πανεπιστημιακές) και ιδιωτικές από όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι στη μελέτη θα συμπεριληφθούν συνολικά περίπου 20.000-25.000 τοκετοί”, εξηγεί ο κ. Βραχνής ο οποίος είναι και ο κύριος ερευνητής της μελέτης.

Πλεονεκτήματα
Απώτερος στόχος της μελέτης ENGAGE είναι η προαγωγή της υγείας τόσο των μητέρων όσο και των νεογνών. Κι αυτό γιατί ο κολπικός τοκετός συνοδεύεται από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα: 
Αποφεύγεται η διενέργεια της καισαρικής τομής που ως χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές (με συνηθέστερη την κάκωση των οργάνων του ουροποιητικού ή του εντέρου). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιπλοκές της καισαρικής είναι πιο συχνές αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη καισαρική τομή
Ταχύτερη ανάρρωση – η ανάρρωση από την καισαρική απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Τα νεογνά που γεννιούνται με καισαρική μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινή δυσκολία στην αναπνοή, οπότε είναι πιο πιθανό να χρειαστούν τη φροντίδα της μονάδας νεογνών.
Τα νεογνά που γεννιούνται με κολπικό τοκετό αποικίζονται με “καλά” βακτήρια από τη χλωρίδα του γεννητικού σωλήνα της μητέρας.
Τέλος, με τον κολπικό τοκετό είναι δυνατός ο θηλασμός από την πρώτη ώρα. 

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Μέτρα στο τραπέζι για τη Βόρεια Ελλάδα – Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, οριστικά σταδιακή η άρση του lockdown

Lockdown: Στις 7 Δεκεμβρίου επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο και εστίαση

Ροή Ειδήσεων

30/11/2023 | 00:53

Νικολέτα Βλαβιανού: «Μου έδιναν εκατομμύρια για μία γυμνή φωτογράφιση»

30/11/2023 | 00:47

Εκτάκτως στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Στόχος του η παράταση της ανακωχής με τη Χαμάς

30/11/2023 | 00:36

Europa League: Ο Παναθηναϊκός παίζει τα… ρέστα του στο «Ceramica»
lotto

30/11/2023 | 00:21

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση 2470

30/11/2023 | 00:19

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:14

Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…
(1200 × 600 px) (3)

30/11/2023 | 00:12

30 Noεμβρίου: Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου

30/11/2023 | 00:09

Ο καιρός της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:04

Tα ζώδια της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου
231129235012

29/11/2023 | 23:50

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής στον Ολυμπιακό: Νοκ άουτ ο Γιόβετιτς

29/11/2023 | 23:37

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμη 14 ομήρους

29/11/2023 | 23:26

Αδ. Γεωργιάδης στην παρουσίαση του Rebrain Greece: «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα βελτιώνονται οι θέσεις εργασίας»
 Ελιας 2 1

29/11/2023 | 23:15

Γη της Ελιάς: Και επισήμως χώρια ο Λυκούργος και η Χάιδω

29/11/2023 | 23:11

Eρυθρά Θάλασσα: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος

29/11/2023 | 22:52

Κ. Μητσοτάκης για Σούνακ: «Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά πολιτικά της Βρετανίας»
Ιταλός καθηγητής Υγιεινής προειδοποιεί: «Πιθανόν να καταγραφεί κορύφωση κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού μετά τα Χριστούγεννα»
xap 291123
#ΖωήμεΧΑΠ – Το πρώτο βήμα για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της νόσου
mixalis xrysoxoidis 190923
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «καρατόμησε» την διοικήτρια του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου»
Πώς οι πονοκέφαλοι συνδέονται με φλεγμονή του αυχένα
Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρεί το 38% των Ελλήνων