Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Έφυγε ο Αλέξης Παππάς και ξεκίνησαν τα πανηγύρια – Στεναχωρήθηκε ο Τριαντάφυλλος! (vid)

ΥΓΕΙΑ

H μάχη κατά της παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει σήμερα

Η πανδημία ανέδειξε με πολύ έντονο τρόπο την ύπαρξη μιας άλλης, σημαντικής επιδημίας, αυτής της παχυσαρκίας.

Όχι μόνο γιατί τα άτομα με παχυσαρκία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν αν νοσήσουν από λοίμωξη CΟVID-19, αλλά και επειδή ο εγκλεισμός, η παραμονή στο σπίτι, η ανία και η κατάθλιψη επέτειναν σημαντικά το φαινόμενο, αφού νόρμα έγινε η υπερκατανάλωση φαγητού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το 1975 έως σήμερα, τα ποσοστά της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο έχουν διπλασιαστεί. Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως νόσος που πλήττει άτομα κάθε ηλικίας, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο “νοσούν” (πραγματικά νοσούν) από παχυσαρκία. Κάποια στιγμή η πανδημία του κορονοϊού θα περάσει, η πανδημία όμως της παχυσαρκίας θα παραμείνει. Τα στατιστικά είναι εξαιρέτως δυσοίωνα: η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% την επόμενη δεκαετία και έως το 2030 τα παχύσαρκα παιδιά αναμένεται να ανέλθουν σε 250 εκατομμύρια!

Η σημερινή ημέρα είναι μία ευκαιρία για να θυμηθούμε τις ρίζες της διατροφής μας, για να βάλουμε στο πιάτο μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, για να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού. Μία μέρα για να βάλουμε ως στόχο την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Πώς; Στηρίζοντας τον μητρικό θηλασμό, βάζοντας στη διατροφή του παιδιού περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά, ενθαρρύνοντας στην άσκηση του παιδιού, αποφεύγοντας τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε θερμίδες σνακ, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο που ένα παιδί περνά μπροστά στις οθόνες (μια τεράστια πρόκληση την εποχή της τηλε-εκπαίδευσης και των lockdown) και λειτουργώντας οι ίδιοι ως πρότυπα για το παιδί, με σωστές διατροφικές συνήθειες.

Στη χώρα που γέννησε τη μεσογειακή διατροφή, πρέπει πραγματικά να μας προβληματίσει γιατί 1 στα 4 παιδιά μας είναι παχύσαρκα και να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σήμερα κιόλας!

Προστατεύοντας ένα παιδί από την παιδική παχυσαρκία, θέτουμε τις βάσεις για ένα μέλλον με περισσότερη υγεία.

Βιταμίνη D3: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;
ΕΟΦ: Αντισηπτικό χωρίς άδεια στην αγορά– Απαγορεύεται η διάθεσή του! (ΦΩΤΟ)
Κορονοϊός: Εμβολιασμοί επτά ημέρες την εβδομάδα και έως τις 12 το βράδυ
Μόσιαλος: Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό – Εμβόλιο κάθε ένα με δύο χρόνια
Ο ΣΦΕΕ στηρίζει την Κλινική Έρευνα: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία
Καμιά ηλικιακή ομάδα αλώβητη από τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας