Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: «Κατραπακιά» για Βόσκαρη από εκεί που δεν το περιμένει – Μεγάλη ανατροπή στη δίκη του

ΥΓΕΙΑ

Η χρήση της χρησιμοποιημένης μάσκας μπορεί να είναι χειρότερη από τη μη χρήση της

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Δείτε επίσης

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε υγειονομικό που έκανε το εμβόλιο της Pfizer – Εισήχθη σε νοσοκομείο των ΗΠΑ
Αντρέ Καλαντζόπουλος (Philip Morris International): Είναι ώρα για επενδύσεις

Μία νέα μελέτη αναδεικνύει ότι η χρήση μιας χρησιμοποιημένης μάσκας μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην προστασία κατά του κορονοϊού από τη μη χρήση της. Σύμφωνα με τη dailymail οι ερευνητές εξέτασαν χειρουργικές μάσκες τριών επιπέδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αχρησιμοποίητες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μικροσκοπικών σωματιδίων που παραμένουν στον αέρα και είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση.

Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορά, φιλτράρουν μόνο το ένα τέταρτο των μικρών σταγονιδίων. Και αυτό διότι οι μάσκες παραμορφώνονται με κάθε χρήση τους. Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Lowell της Μασαχουσέτης και το California Baptist University επισημαίνουν ότι τα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους παρέχουν στοιχεία για το σχήμα της μάσκας πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο κατά την εξέταση της προστασίας τους όσο και για τον σχεδιασμό νέων μασκών.

Σημειώνεται πως οι μάσκες τριών επιπέδων είναι από τις πιο συνιστώμενες για το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το εσωτερικό τους στρώμα είναι κατασκευασμένο από απορροφητικό υλικό, τα μεσαία τους στρώματα ενεργούν ως φίλτρο και η έξοδος τους κατασκευάζεται από μη απορροφητικό υλικό.  Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids, η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε μοντέλο υπολογιστή ενός ατόμου που φορούσε χειρουργική μάσκα με πτυχές.

Ακολούθως εξέτασαν τη συμπεριφορά των αερολυμάτων, των μικροσκοπικών σταγονιδίων υγρών και των σωματιδίων που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. Το συγκεκριμένο μοντέλο παρακολούθησε πού προσγειώθηκαν αερολύματα στη μάσκα και το πρόσωπο, και αν αυτά έφταναν στη μύτη ή στους πνεύμονες. Έτσι λοιπόν φάνηκε πως όταν οι άνθρωποι φορούν μάσκες αλλάζει ο τρόπος που ρέει ο αέρας γύρω από το πρόσωπό τους. Παράλληλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αέρας δεν εισέρχεται μέσω της μύτης και του στόματος σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά μέσω ολόκληρης της επιφάνειας της μάσκας σε χαμηλές ταχύτητες.

Αμέσως μετά εξέτασαν  την απόδοση φιλτραρίσματος των μασκών τριών επιπέδων. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπίστωσαν ότι οι καινούργιες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν το 65% των σωματιδίων. Ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται μπορούν να φιλτράρουν μόνο το 25%. Αυτό σημαίνει ότι μια μάσκα, όταν είναι καινούργια προσφέρει καλή προστασία, αλλά η φθορά της πολλές φορές μπορεί να είναι χειρότερη από το να μην φοράμε καθόλου μάσκα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πτυχές της χειρουργικής μάσκας επηρεάζουν τα πρότυπα ροής του αέρα και όταν χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, αυτά αλλάζουν σχήμα και έτσι η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα ελπίζει μέσα από μια μελλοντική έρευνα  να μελετήσει πώς τα διάφορα σχήματα μάσκας επηρεάζουν την προστασία μας.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Σφραγίζονται» συγκεκριμένοι νομοί λόγω κορονοϊού – Δεν θα επιτρέπεται ούτε η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι;

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2020: Πόσο θα κοστίσει φέτος – Ποια προϊόντα έχουν υψηλότερες τιμές

Η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή, τα εμβόλια και το μέτωπο του κορονοϊού στο Stigma της Ημέρας με Κεχαγιά-Μοσχολιό

Κορονοϊός – Εμβόλιο Pfizer: Ισραηλινή μελέτη επιβεβαιώνει αποτελεσματικότητα 94%
Πανδημία: Γιατί το φως στην άκρη του τούνελ μας γεμίζει αγωνία;
Κικίλιας: «Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα»
Εμβολιασμός: Ερωτηματικά και προκλήσεις
Κορονοϊός: Η AstraZeneca ίσως παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά συμφωνημένα εμβόλια!
Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα