Αθήνα

13 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

ΥΓΕΙΑ

Η δύναμη για να κόψετε το κάπνισμα βρίσκεται… στον εγκέφαλό σας!

 Οι καπνιστές που αποβάλουν οριστικά την κακή συνήθεια του καπνίσματος είναι πιο δυνατοί εγκεφαλικά, επειδή καταγράφεται μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του πειρασμού για να “ένα ακόμα τσιγάρο”. [adsense] Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα εγκεφαλογραφήματα καπνιστών, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα και βρήκαν ότι είχαν κάτι […]

 Οι καπνιστές που αποβάλουν οριστικά την κακή συνήθεια του καπνίσματος είναι πιο δυνατοί εγκεφαλικά, επειδή καταγράφεται μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του πειρασμού για να “ένα ακόμα τσιγάρο”.

[adsense]

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα εγκεφαλογραφήματα καπνιστών, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα και βρήκαν ότι είχαν κάτι κοινό: μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τις επιθυμίες και τις ορμές και του “σωματοαισθητικού” φλοιό, ο οποίος χειρίζεται την αφή και την κίνηση.

Για να δουν τι συνέβαινε στους εγκεφάλους όσων κόβουν το κάπνισμα, οι ερευνητές πήραν μαγνητικές τομογραφίες από 85 συμμετέχοντες ένα μήνα πριν αυτοί ξεκινήσουν την προσπάθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 10 εβδομάδες για να δουν αν τα κατάφεραν.

capnisma

Κατά την έναρξη του πειράματος, οι συμμετέχοντες κάπνιζαν κατά μέσο όρο 19 τσιγάρα την ημέρα και ο καθένας τους ήταν ενεργός καπνιστής για περίπου 19 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 38 χρόνια και λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, περίπου οι μισοί από τους καπνιστές κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι υπόλοιποι υποτροπίασαν σε κάποιο σημείο, κάνοντας τουλάχιστον ένα τσιγάρο κάθε ημέρα για μία εβδομάδα.

Στο τέλος, όσοι τα κατάφεραν, διαπιστώθηκε ότι είχαν σαφώς μεγαλύτερη δραστηριότητα μεταξύ των συγκεκριμένων δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, εκείνης που ελέγχει τις επιθυμίες και τις ορμές και του “σωματοαισθητικού” φλοιού.

iatropedia.gr

Κορονοϊός: Ενθαρρυντικές δοκιμές φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα
Κορονοϊός: Δωρεάν τεστ στο Σύνταγμα και στο Πεδίον του Άρεως
H μάχη κατά της παχυσαρκίας πρέπει να ξεκινήσει σήμερα
Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί, θα το κάνει
ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για τις μυκητιάσεις
Μόσιαλος για εμβολιασμό: Δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα