Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ευρώπη «βλέπει» η Ελλάδα για την ένταση με Τουρκία και περιμένει… τηλεφώνημα Μέρκελ για αποκλιμάκωση

ΥΓΕΙΑ

Η δύναμη για να κόψετε το κάπνισμα βρίσκεται… στον εγκέφαλό σας!

 Οι καπνιστές που αποβάλουν οριστικά την κακή συνήθεια του καπνίσματος είναι πιο δυνατοί εγκεφαλικά, επειδή καταγράφεται μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του πειρασμού για να “ένα ακόμα τσιγάρο”. [adsense] Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα εγκεφαλογραφήματα καπνιστών, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα και βρήκαν ότι είχαν κάτι […]

 Οι καπνιστές που αποβάλουν οριστικά την κακή συνήθεια του καπνίσματος είναι πιο δυνατοί εγκεφαλικά, επειδή καταγράφεται μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, που παίζουν ρόλο στον έλεγχο του πειρασμού για να “ένα ακόμα τσιγάρο”.

[adsense]

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα εγκεφαλογραφήματα καπνιστών, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα και βρήκαν ότι είχαν κάτι κοινό: μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τις επιθυμίες και τις ορμές και του “σωματοαισθητικού” φλοιό, ο οποίος χειρίζεται την αφή και την κίνηση.

Για να δουν τι συνέβαινε στους εγκεφάλους όσων κόβουν το κάπνισμα, οι ερευνητές πήραν μαγνητικές τομογραφίες από 85 συμμετέχοντες ένα μήνα πριν αυτοί ξεκινήσουν την προσπάθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 10 εβδομάδες για να δουν αν τα κατάφεραν.

capnisma

Κατά την έναρξη του πειράματος, οι συμμετέχοντες κάπνιζαν κατά μέσο όρο 19 τσιγάρα την ημέρα και ο καθένας τους ήταν ενεργός καπνιστής για περίπου 19 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 38 χρόνια και λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, περίπου οι μισοί από τους καπνιστές κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι υπόλοιποι υποτροπίασαν σε κάποιο σημείο, κάνοντας τουλάχιστον ένα τσιγάρο κάθε ημέρα για μία εβδομάδα.

Στο τέλος, όσοι τα κατάφεραν, διαπιστώθηκε ότι είχαν σαφώς μεγαλύτερη δραστηριότητα μεταξύ των συγκεκριμένων δύο περιοχών του εγκεφάλου τους, εκείνης που ελέγχει τις επιθυμίες και τις ορμές και του “σωματοαισθητικού” φλοιού.

iatropedia.gr

Κορονοϊός- Σύψας: «Τρέμουμε την επιστροφή των νέων από τις διακοπές- Να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους για 7 μέρες»
Ανήσυχοι οι επιστήμονες: «Δείχνει σχεδόν βέβαιο: Ο νέος ιός ποτέ δεν θα φύγει- Θα μας «συντροφεύει» σε όλη μας»
Κορονοϊός- Σύψας: Είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα- Αρνητικές οι εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον
Κορονοϊός – Πατούλης: Μας απειλεί περισσότερο από ποτέ και ειδικά την Αττική
Κορονοϊός – Μόσιαλος: Ελάχιστη η πιθανότητα διασποράς από τουρίστες χωρών που έχουν ελέγξει την πανδημία
Κορονοϊός- ΠΟΥ: Οδηγίες για τα air condition, εξαερισμό και ανεμιστήρες σε κλειστούς χώρους