Αθήνα

 

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις του lockdown στους εφήβους – Μεγάλα θύματα τα κορίτσια

‘Έκρηξη της διαδικτυακής εξάρτησης στους εφήβους έφεραν τα lockdown με τα σχετικά ποσοστά να εκτοξεύονται στο 62,7% έναντι ποσοστού 40% προ της καραντίνας.

Και οι επιπτώσεις του εγκλεισμού δεν σταματούν εκεί. Δύο στα δέκα παιδιά εμφάνισαν παραίτηση από τις καθημερινές υποχρεώσεις και τις δραστηριότητές τους, άλλα πήραν βάρος, το βιολογικό τους ρολόι και ο ύπνος τους διαταράχθηκαν σημαντικά με αναστροφή του ωραρίου του ύπνου, ενώ εμφάνισαν σε μεγάλο ποσοστό άγχος και κατάθλιψη.

Τα παραπάνω διαπίστωσαν οι μελέτες της ομάδας έρευνας για την πανδημία, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» www.youth-msc.gr.

“Εκτός από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στην ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών λόγω της παρατεταμένης μη λειτουργίας των σχολείων, υπάρχει τεράστια ανησυχία διεθνώς για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους σχετικά με την κοινωνική τους ανάπτυξη, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την ψυχική και τη σωματική τους ευημερία”, σημειώνει η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής & Εφηβικής Υγείας», κ. Άρτεμις Κ. Τσίτσικα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, μεγάλα θύματα του εγκλεισμού υπήρξαν τα κορίτσια, τα οποία κατέφυγαν σε κατάχρηση των κοινωνικών δικτύων, κλείστηκαν στον εαυτό τους και εμφάνισαν σε υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψη και απόσυρση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καταθλιπτικό συναίσθημα εκτινάχθηκε στα κορίτσια στο 40% (έναντι 20% προ COVID-19), ενώ ο αυτοτραυματισμός (cutting) παρουσίασε επίσης αυξητική τάση φτάνοντας το 10% (έναντι 3-5% προ COVID).

«Οι επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους είναι σημαντικές και μετρήσιμες, και θα μας απασχολούν για αρκετό χρόνο ακόμη», σημειώνει η κυρία Τσίτσικα και εξηγεί: «Οι έφηβοι αποτελούν ευάλωτη ομάδα υπό ανάπτυξη και οι μεταβολές του άμεσου περιβάλλοντός τους επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και παγιώνουν συνήθειες και συμπεριφορές που θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής τους στο παρόν, αλλά και ως μελλοντικοί ενήλικες».

Επιδράσεις στη σεξουαλικότητα 

«Σε μια ηλικία που η εξερεύνηση και ο πειραματισμός σχετικά με τη σεξουαλική υγεία έχει θεμελιώδη σημασία για τη μελλοντική σεξουαλική λειτουργικότητα και τη δημιουργία της προσωπικής ταυτότητας/αυτοεκτίμησης οι περίοδοι της καραντίνας άλλαξαν τις συνθήκες πλαισίωσης του εφηβικού ρομαντισμού. Πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν απώλεια με τη βίαιη διακοπή της σχέσης τους, απογοήτευση, δυσκολία στη διαχείριση και επιπτώσεις στη σχολική τους επίδοση. Δυσκολεύτηκαν να φλερτάρουν, να εκφραστούν και για άλλη μία φορά βρήκαν διέξοδο στο διαδίκτυο. Ενισχύθηκαν τα διαδικτυακά ραντεβού, το sexting και το διαδικτυακό sex. Ειδικότερα στα αγόρια παρατηρήθηκε συμπεριφορά εξάρτησης από τη χρήση πορνογραφικού υλικού και χρήση του για αυτοϊκανοποίηση (έως 20%). Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ,  νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», η συχνή χρήση τέτοιου υλικού (>3 φορές/εβδομάδα) μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα και την σεξουαλική τους έκφραση στο μέλλον», σημειώνει η ειδικός.

Ενδοοικογενειακή βία  

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο εγκλεισμός – σε συνδυασμό με τις ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον COVID-19 όπως το έντονο άγχος και το καταθλιπτικό συναίσθημα, αναμενόμενα οδήγησαν σε αυξημένα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης, η αναγκαστική αλληλεπίδραση μεταξύ πιθανών θυμάτων και θυτών λόγω του εγκλεισμού στο οικιακό περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση του αριθμού ευκαιριών για ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Tις πρώτες εβδομάδες του πρώτου εγκλεισμού και της εφαρμογής μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων παρατηρήθηκε αύξηση της άσκησης σωματικής και σεξουαλικής βίας, με την ενδοοικογενειακή βία να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 12%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση που καταγράφηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης για την ενδοοικογενειακή βία.

ΙΝFO 

Η ΜΕΥ λειτουργεί καθημερινά και δέχεται οποιοδήποτε αίτημα παιδιών και εφήβων 10-18 ετών (σωματικής υγείας, μαθησιακή αξιολόγηση, ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα κ.λπ.), ωστόσο παρέχει και απλή συμβουλευτική και υποστήριξη σε οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τα παιδιά, ενώ λειτουργεί και Τμήμα Συμβουλευτικής των Γονέων. 

Παιδιά, έφηβοι και γονείς μπορούν να συμβουλευτούν τη Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015, καθημερινές ημέρες χωρίς χρέωση 9.00-15.00 και εάν χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού ή συνεδρία μέσω skype στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». 

Τα παιδιά μπορούν ακόμη να συμμετάσχουν στην πρώτη youth to youth πλατφόρμα we-knowhow.gr, και να απευθύνουν ερωτήματα στο e-mail weknowhow03@gmail.com 

 

 

Ροή Ειδήσεων

mazda 3 (9).movie snapshot

25/09/2023 | 13:21

Sτρίβειν Test – Mazda 3 – 487 hp (video)

25/09/2023 | 13:11

Κατρίνης: Η νίκη Κασσελάκη δεν συνιστά ανατροπή πολιτικού σκηνικού

25/09/2023 | 12:56

Για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής ενημερώθηκε ο Μητσοτάκης μέσω τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία
kasselakis tsipras

25/09/2023 | 12:43

Τσίπρας σε Κασσελάκη: Οι χαρές δεν είναι περίσσιες στην πολιτική

25/09/2023 | 12:28

Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας

25/09/2023 | 12:11

Χώρισαν Πάνος Βλάχος και Νατάσα Εξηνταβελώνη
34

25/09/2023 | 11:54

Πειραιάς: 2 ναύτες του Tax Speedrunner Jet έπεσαν στη θάλασσα ενώ έκαναν εργασίες στο πλοίο

25/09/2023 | 11:39

Θάνατος 20χρονης δοκίμου του Εμπορικού Ναυτικού: «Δεν πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού» λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

25/09/2023 | 11:31

Η καθοδική πορεία της κοινωνικής πολιτικής στο δήμο της Αθήνας
mikroutsikos kainourgiou

25/09/2023 | 11:21

Καινούργιου σε Μικρούτσικο για το πρόβλημα υγείας: «Δεν θέλαμε να το πούμε, είναι προσωπικό σου δεδομένο»

25/09/2023 | 11:09

Νέος σεισμός 3,5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο – Ο 19ος τις τελευταίες ώρες

25/09/2023 | 10:55

Αλέξης Κούγιας: Στις επόμενες εκλογές τον Κασσελάκη θα ψηφίσουν μόνο «οι ιδιαιτερότητες»

25/09/2023 | 10:37

Σοκ στην Δάφνη: Μπήκαν σε αρτοποιείο και χτύπησαν τον πατέρα του ιδιοκτήτη – Επιτέθηκαν και σε 33χρονη υπάλληλο

25/09/2023 | 10:18

Πάτρα: 3 νεκροί και 2 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος

25/09/2023 | 10:05

Κούλογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα τελείωσε- Έχουμε ένα νέο κόμμα στην πραγματικότητα
«Ασφαλές Νοσοκομείο»: Πώς θα λειτουργεί το επιχειρησιακό σχέδιο για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις σε νοσηλευτικές μονάδες
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση
ECDC: «Θωρακιστείτε εγκαίρως, έρχεται τριπλή επίθεση γρίπης, κορονοϊού και RSV»
nosokomeio
ΔΕΘ: Προσλήψεις σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ, 4 νέα νοσοκομεία- Όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την Υγεία
Το 1/4 ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ
covid 2 450x309
«Οι βαρύτερες μορφές Covid-19 συνδέονται πιθανότατα με γενετική προδιάθεση»