Αθήνα

5 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Πλακώθηκαν» Πρετεντέρης – Ραγκούσης: «Μια ζωή Πασόκος ήταν ο άνθρωπος…»

ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις του lockdown στους εφήβους – Μεγάλα θύματα τα κορίτσια

‘Έκρηξη της διαδικτυακής εξάρτησης στους εφήβους έφεραν τα lockdown με τα σχετικά ποσοστά να εκτοξεύονται στο 62,7% έναντι ποσοστού 40% προ της καραντίνας.

Και οι επιπτώσεις του εγκλεισμού δεν σταματούν εκεί. Δύο στα δέκα παιδιά εμφάνισαν παραίτηση από τις καθημερινές υποχρεώσεις και τις δραστηριότητές τους, άλλα πήραν βάρος, το βιολογικό τους ρολόι και ο ύπνος τους διαταράχθηκαν σημαντικά με αναστροφή του ωραρίου του ύπνου, ενώ εμφάνισαν σε μεγάλο ποσοστό άγχος και κατάθλιψη.

Τα παραπάνω διαπίστωσαν οι μελέτες της ομάδας έρευνας για την πανδημία, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» www.youth-msc.gr.

“Εκτός από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στην ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών λόγω της παρατεταμένης μη λειτουργίας των σχολείων, υπάρχει τεράστια ανησυχία διεθνώς για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους σχετικά με την κοινωνική τους ανάπτυξη, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την ψυχική και τη σωματική τους ευημερία”, σημειώνει η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής & Εφηβικής Υγείας», κ. Άρτεμις Κ. Τσίτσικα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, μεγάλα θύματα του εγκλεισμού υπήρξαν τα κορίτσια, τα οποία κατέφυγαν σε κατάχρηση των κοινωνικών δικτύων, κλείστηκαν στον εαυτό τους και εμφάνισαν σε υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψη και απόσυρση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καταθλιπτικό συναίσθημα εκτινάχθηκε στα κορίτσια στο 40% (έναντι 20% προ COVID-19), ενώ ο αυτοτραυματισμός (cutting) παρουσίασε επίσης αυξητική τάση φτάνοντας το 10% (έναντι 3-5% προ COVID).

«Οι επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους είναι σημαντικές και μετρήσιμες, και θα μας απασχολούν για αρκετό χρόνο ακόμη», σημειώνει η κυρία Τσίτσικα και εξηγεί: «Οι έφηβοι αποτελούν ευάλωτη ομάδα υπό ανάπτυξη και οι μεταβολές του άμεσου περιβάλλοντός τους επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και παγιώνουν συνήθειες και συμπεριφορές που θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής τους στο παρόν, αλλά και ως μελλοντικοί ενήλικες».

Επιδράσεις στη σεξουαλικότητα 

«Σε μια ηλικία που η εξερεύνηση και ο πειραματισμός σχετικά με τη σεξουαλική υγεία έχει θεμελιώδη σημασία για τη μελλοντική σεξουαλική λειτουργικότητα και τη δημιουργία της προσωπικής ταυτότητας/αυτοεκτίμησης οι περίοδοι της καραντίνας άλλαξαν τις συνθήκες πλαισίωσης του εφηβικού ρομαντισμού. Πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν απώλεια με τη βίαιη διακοπή της σχέσης τους, απογοήτευση, δυσκολία στη διαχείριση και επιπτώσεις στη σχολική τους επίδοση. Δυσκολεύτηκαν να φλερτάρουν, να εκφραστούν και για άλλη μία φορά βρήκαν διέξοδο στο διαδίκτυο. Ενισχύθηκαν τα διαδικτυακά ραντεβού, το sexting και το διαδικτυακό sex. Ειδικότερα στα αγόρια παρατηρήθηκε συμπεριφορά εξάρτησης από τη χρήση πορνογραφικού υλικού και χρήση του για αυτοϊκανοποίηση (έως 20%). Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ,  νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», η συχνή χρήση τέτοιου υλικού (>3 φορές/εβδομάδα) μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα και την σεξουαλική τους έκφραση στο μέλλον», σημειώνει η ειδικός.

Ενδοοικογενειακή βία  

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο εγκλεισμός – σε συνδυασμό με τις ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον COVID-19 όπως το έντονο άγχος και το καταθλιπτικό συναίσθημα, αναμενόμενα οδήγησαν σε αυξημένα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης, η αναγκαστική αλληλεπίδραση μεταξύ πιθανών θυμάτων και θυτών λόγω του εγκλεισμού στο οικιακό περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση του αριθμού ευκαιριών για ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Tις πρώτες εβδομάδες του πρώτου εγκλεισμού και της εφαρμογής μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων παρατηρήθηκε αύξηση της άσκησης σωματικής και σεξουαλικής βίας, με την ενδοοικογενειακή βία να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 12%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση που καταγράφηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης για την ενδοοικογενειακή βία.

ΙΝFO 

Η ΜΕΥ λειτουργεί καθημερινά και δέχεται οποιοδήποτε αίτημα παιδιών και εφήβων 10-18 ετών (σωματικής υγείας, μαθησιακή αξιολόγηση, ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα κ.λπ.), ωστόσο παρέχει και απλή συμβουλευτική και υποστήριξη σε οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τα παιδιά, ενώ λειτουργεί και Τμήμα Συμβουλευτικής των Γονέων. 

Παιδιά, έφηβοι και γονείς μπορούν να συμβουλευτούν τη Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015, καθημερινές ημέρες χωρίς χρέωση 9.00-15.00 και εάν χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού ή συνεδρία μέσω skype στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». 

Τα παιδιά μπορούν ακόμη να συμμετάσχουν στην πρώτη youth to youth πλατφόρμα we-knowhow.gr, και να απευθύνουν ερωτήματα στο e-mail weknowhow03@gmail.com 

 

 

Ροή Ειδήσεων

20/01/2022 | 07:12

Κορονοϊός: Παράταση στα περιοριστικά μέτρα ως το τέλος του μήνα – Στο «αθόρυβο» η εστίαση για μια ακόμη εβδομάδα

20/01/2022 | 07:04

Καιρός σήμερα: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Επιμένει ο παγετός

20/01/2022 | 06:56

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

19/01/2022 | 23:56

Καιρός 20/01: Η πρόγνωση για την Πέμπτη

19/01/2022 | 23:51

Rapid Test: Πού θα γίνουν οι δωρεάν έλεγχοι

19/01/2022 | 23:49

Γεωργία Μπίκα: «Έχασα τη μνήμη μου αφού πλήρωσα στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και έκλεισα δωμάτιο»-Στο «φως» οι καταθέσεις της

19/01/2022 | 23:33

ΠΑΟ – Αναγέννηση Καρδίτσας 4-0: Γκολ και θέαμα από τους πράσινους

19/01/2022 | 23:31

Χαλάνδρι: Ληστές εισέβαλαν στο σπίτι γνωστού γυναικολόγου – Μπήκαν στο δωμάτιο πανικού η 16χρονη κόρη του και η καθηγήτριά της

19/01/2022 | 23:12

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-0: Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών

19/01/2022 | 23:02

Γεωργία Μπίκα: Τι λέει ο άνθρωπος που τήν προσκάλεσε στο ξενοδοχείο-Ποιος ήταν ο διοργανωτής του πάρτι

19/01/2022 | 22:59

Ναταλία Γερμανού για 24χρονη: «Να μια influencer για να υποκλιθείς»

19/01/2022 | 22:31

Δήμος Βόλου: Η Βασιλόπιτα της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων έγινε viral

19/01/2022 | 22:28

Survivor – Ξέσπασε ο Κατσαούνης! «Μεγάλη απάτη η Μυριέλλα, κοιτά να καλύψει τη μοιχεία» (vid)

19/01/2022 | 22:23

Ερντογάν: Μετατρέψτε τις καταθέσεις σας σε λίρες

19/01/2022 | 22:04

Διευθυντής κλινικής ξυλοκόπησε και τις 3 πρώην συζύγους του και όμως του δόθηκε προσωρινή επιμέλεια του γιου του
Στέφανος Ν. Κάλης: Όχι testing και περιορισμοί για όλους
Ασπίδα (και) κατά του κορονοϊού το μικροβίωμα;
Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον – Τα νεότερα δεδομένα
Κορονοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος λόγω έκθεσης σε ατμόσφαιρα επιβαρυμένη με ρύπους
Κορονοϊός: Πως επηρεάζει η μετάλλαξη Όμικρον τα παιδιά, εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος
Δύο νέα όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού