Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η εκδίκηση του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΪ: Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο κανάλι με το «Στην υγειά μας ρε παιδιά»

ΥΓΕΙΑ

Η υπνική άπνοια οδηγεί σε Αλτσχάιμερ;

Παρόμοια σημάδια φθοράς στον εγκέφαλο παρουσιάζουν τα άτομα με αποφρακτική άπνοια του ύπνου με εκείνα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρέυκιαβικ και το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT).

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Επιστρέφει το SMS στο 13033 στις γκρι περιοχές, μπαίνουν νέοι κωδικοί
Γαλάτσι: Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. την κακοποίηση 5χρονου – Επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με κοντάρια, τραπέζια και καρέκλες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αμυλοειδικές πλάκες εμφανίζονται στα ίδια σημεία και εξαπλώνονται με τον ίδιο τρόπο και στις δύο ομάδες των ασθενών. Μάλιστα, όσο πιο σοβαρά ήταν τα επεισόδια της υπνικής άπνοιας, τόσο πιο μεγάλη ήταν η έκταση των πλακών. Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, κάνουν λόγο για μια σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ των δύο καταστάσεων, που ανοίγει νέους δρόμους στην ανάπτυξη θεραπειών και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Εξετάζοντας τους εγκεφάλους 34 ανθρώπων, με διάμεση ηλικία 67 έτη, που είχαν διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια του ύπνου, οι επιστήμονες βρήκαν αμυλοειδικές πλάκες στο 38% των ασθενών και μπερδεμένα νευροϊνίδια στο 70% του δείγματος. Όσο πιο σοβαρή ήταν η άπνοια, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των αμυλοειδικών πλακών που εντοπίστηκαν στον ιππόκαμπο.

Στην επεξήγηση των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στέρησης του οξυγόνου στη διάρκεια των απνοιών, προκαλούν οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση αμυλοειδικών πλακών στον ιππόκαμπο. «Η χρόνια έκθεση σε συνθήκες υποξίας μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, διαβήτη, υπέρταση, παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer, η οποία αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας. Στην εποχή μας είναι ανησυχητική η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την άμεση ανάγκη για πρόληψη όλων των προδιαθεσικών παραγόντων που οδηγούν σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, η έγκαιρη  θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο είναι ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας με τον οποίο πρέπει να ασχοληθούμε ενεργά και μάχιμα», σημειώνει η δρ Ανατολή Παταρίδου, MD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Άλλες επιπτώσεις

Ωστόσο, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας δεν περιορίζονται στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο, όπως εξηγεί η Δρ Παταρίδου, «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αφού έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη μεταβολικών και καρδιαγγειακών διαταραχών. Μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό και να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) και βραδυκαρδία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και έμφραγμα. Το 50% περίπου των ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό έχουν υπέρταση, πνευμονική υπέρταση, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου-  ιδιαίτερα στη μέση ηλικία και ειδικά οι άντρες».

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα η οποία προέρχεται κυρίως από καρδιαγγειακά συμβάματα και ατυχήματα, κυρίως τροχαία, λόγω της υπνηλίας.

Παράγοντες κινδύνου

Η άπνοια είναι συχνό φαινόμενο στον γενικό πληθυσμό και αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας. Το σύνδρομο είναι πολύ συχνότερο στους άντρες (εμφανίζεται στο 10-24% του άντρων και στο 6-9% των γυναικών), με τη συχνότητα στις γυναίκες να αυξάνει σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση.

«Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας για την  εμφάνιση συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας είναι ο δείκτης μάζας σώματος, ιδιαίτερα όταν αυτός κυμαίνεται πάνω από 30, όταν δηλαδή υπάρχει παχυσαρκία. Άλλος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι η στένωση του αεραγωγού από ανατομικά προβλήματα, όπως το στραβό διάφραγμα, η υπερτροφία στις κάτω ρινικές κόγχες, αλλεργία ή πολύποδες. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο, καθώς προκαλούν οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού», υπογραμμίζει η Δρ Παταρίδου.

Θεραπεία

Η θεραπεία στο σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας έχει σκοπό την αύξηση της διαμέτρου του αυλού του αεραγωγού  κατά τον ύπνο.
Στις ήπιες περιπτώσεις, εξηγεί η ωτορινολαρυγγολόγος, «η θεραπεία εστιάζει σε συντηρητικά μέτρα όπως η απώλεια βάρους, η αποφυγή φάρμακων όπως τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά,η  αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και γευμάτων αργά το βράδυ πριν από τον ύπνο, καθώς επίσης και η διακοπή του καπνίσματος, ώστε να αποφύγουμε τη μείωση του μυικού τόνου της περιοχής του ανώτερου αεραγωγού και να επιτύχουμε ελάττωση του οιδήματος που προκαλεί στένωση του αυλού.

Στις περιπτώσεις όπου από τον ολοκληρωμένο ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης  και του φάρυγγα διαπιστώνεται ανατομική ανωμαλία,  όπως σοβαρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και υπερτροφία στις παρίσθμιες αμυγδαλές, πολύποδες, αλλεργική ρινίτιδα, υπερτροφικές κάτω ρινικές  κόγχες, υπερτροφία της γλωσσικής αμυγδαλής, υπάρχει απόλυτη ένδειξη χειρουργικής διόρθωσης. Σήμερα, χάρη στις ενδοσκοπικές τεχνικές και τα δυναμικά εργαλεία που διαθέτουμε οι επεμβάσεις αυτές γίνονται ανώδυνα, το αποτέλεσμα είναι ριζικό, η επούλωση και η ανάρρωση πολύ πιο εύκολες», συμπληρώνει η ειδικός.

Όσο για τις βαριές περιπτώσεις, η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η εφαρμογή μάσκας θετικής διαρρινικής πίεσης, η οποία έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και ελάχιστες επιπλοκές. Η μάσκα εφαρμόζεται στη μύτη στη διάρκεια του ύπνου και συνδέεται με συσκευή που δημιουργεί σταθερή συνεχή θετική πίεση που μεταφέρεται από τη μύτη στο φάρυγγα και κρατάει ανοιχτό τον αυλό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζει τη βατότητα τον αεραγωγών και οι άπνοιες εξαφανίζονται.
Η χειρουργική επέμβαση αυξάνει την απόδοση της μάσκας, η οποία αν βρίσκει αντιστάσεις λόγω ανατομικών προβλημάτων δεν μπορεί να αποδώσει το αναμενόμενο. «Η έγκαιρη χειρουργική διόρθωση είτε στα παιδιά είτε στους ενήλικες των αποφρακτικών προβλημάτων στο επίπεδο της μύτης και του φάρυγγα οδηγεί στο μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα», καταλήγει η Δρ Παταρίδου.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Θεσσαλονίκη, ώρα μηδέν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πόλη – Από αύριο τα νέα μέτρα σε Αττική και όλες τις “κόκκινες” περιοχές

Καιρός: Η εβδομάδα ξεκινάει με ηλιοφάνεια αλλά και υγρασία

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι ΚΑΔ που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πακέτο των μέτρων

Ροή Ειδήσεων

16/06/2021 | 16:21

Στη δημοσιότητα τα πέντε μέλη σπείρας που έκλεβαν αυτοκίνητα και καταστήματα στην Αττική (ΕΙΚΟΝΕΣ)

16/06/2021 | 16:17

«Μακριά από τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις που την έχουμε συνηθίσει»: Viral το ΔΤ για συναυλία της Μόνικα

16/06/2021 | 16:14

Η ιστορική συνάντηση Ρέιγκαν με Γκορμπατσόφ το 1985 και η πρώτη χειραψία που άφησε εποχή (ΕΙΚΟΝΑ)

16/06/2021 | 16:05

Αναβλήθηκε η δίκη για το «τρομοδέμα» στον Παπαδήμο- Στο Εφετείο ο πρώην πρωθυπουργός (ΦΩΤΟ)

16/06/2021 | 16:05

Φθιώτιδα: Προφυλακιστέος ο 25χρονος για τον βιασμό της 11χρονης – Τι υποστήριξε

16/06/2021 | 15:53

Έφη Αχτσιόγλου: Στη Βουλή λίγο πριν φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί (ΦΩΤΟ)

16/06/2021 | 15:52

Γενεύη-Αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής: Το τετ-α-τετ Μπάιντεν-Πούτιν – Οι μεγάλες διαφωνίες και οι μικρές προσδοκίες

16/06/2021 | 15:33

Παναγιώτα Βλαντή: Αυτός είναι ο μυστηριώδης άνδρας που παντρεύτηκε μυστικά στην Ύδρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

16/06/2021 | 15:22

Μαρία Σάκκαρη: Είμαι ευτυχισμένη στην προσωπική μου ζωή

16/06/2021 | 15:11

Γαλλία: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σύντομα

16/06/2021 | 15:07

Βίκυ Σταμάτη: Στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης με τον γιο της (ΦΩΤΟ)

16/06/2021 | 14:52

Έξαλλοι Ραγκούσης – Ξενογιαννακοπούλου με τα όσα είπε ο Κεγκέρογλου για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

16/06/2021 | 14:49

Άγγελος Λάτσιος: Ο γιος της Ελένης Μενεγάκη παίζει κιθάρα μέσα από ένα δωμάτιο και δημιουργεί αίσθηση (ΕΙΚΟΝΑ)

16/06/2021 | 14:41

Μιλόγεβιτς: «Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια – Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει να πρωταγωνιστεί»

16/06/2021 | 14:36

Φωτιά στις Γουβές Ευβοίας – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Γονιμότητα: Τα 8 βήματα για να μείνετε έγκυος
Κορονοϊός και εμβόλιο: Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου
Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18 – 24
ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα απειλούν την υγεία
Kορονοϊός: Η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ