Αθήνα

 

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

daliani asximi
Η Δαλιάνη αποκάλυψε τους όρους που είχε υπογράψει στη «Μαρία, την άσχημη»: «Απαγορευόταν και να αρρωστήσω»

ΥΓΕΙΑ

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές του αμερικανικού υγειονομικού συστήματος «Mass General Brigham», της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα τέταρτο ή περισσότερο μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα.

Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού.

Όσον αφορά στο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, συνέκριναν τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με τα άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα και δεν διαπίστωσαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, οι ερευνητές μέτρησαν την αντικειμενική γνωστική λειτουργία σε μια διαφορετική ομάδα 17.458 γυναικών με μέση ηλικία τα 74 έτη, χρησιμοποιώντας τυποποιημένες γνωστικές αξιολογήσεις (τεστ μνήμης και σκέψης) και διαπίστωσαν ότι η γνωστική λειτουργία ήταν χειρότερη στα άτομα με μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, υπολογίζοντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά περίπου 1,6 χρόνια για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

Όταν εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέση ηλικία τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν στο μικροβίωμα του εντέρου. Υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Ροή Ειδήσεων

troxaio mesologgi

12/02/2025 | 23:17

Τραγωδία στο Μεσολόγγι: Νεκρός σε τροχαίο 27χρονος – ΙΧ προσέκρουσε σε στηθαίο και ανετράπη

12/02/2025 | 23:12

Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Τασούλα – «Η αντιπολίτευση να αναλογιστεί πού οδηγεί η τοξικότητα», λέει η κυβέρνηση

12/02/2025 | 22:58

Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μια κακή στιγμή, μια απροσεξία, για να ανατρέψει τα πάντα»
netanyahu

12/02/2025 | 22:53

Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο: Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τη 2η φάση της συμφωνίας με τη Χαμάς

12/02/2025 | 22:39

Εξιχνιάστηκε το «χρυσό» ριφιφί σε τράπεζα στην Κηφισιά με λεία πάνω από 4.000.000 ευρώ το 2008

12/02/2025 | 22:09

Αυτό είναι το μονόγραμμα του Νικόλαου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη
xrwma pieria

12/02/2025 | 21:58

Αδερφός θύματος στην Πιερία: Η νύφη μου σκότωσε και την ψυχή του παιδιού της και την οικογένειά μου

12/02/2025 | 21:48

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», από αύριο 13/2, σε οκτώ σινεμά σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη, από το CINOBO

12/02/2025 | 21:38

Αμάντα Μανωλάκου: «Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πια φίλη μου αν και με προβλημάτισε και με φόβισε»
screenshot 22

12/02/2025 | 21:31

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Η Καλντέρα έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά προς ανατολάς», είπε ο Γκανάς

12/02/2025 | 21:27

Ζελένσκι σε Πούτιν για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε

12/02/2025 | 21:07

Γιώργος Μαυρίδης: Η στιγμή του ατυχήματός του – Δείτε το βίντεο
screenshot 20

12/02/2025 | 20:59

Λευτέρης Ελευθερίου: «Δούλεψα δυο χρόνια σαν βοηθός κάμεραμαν στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη»

12/02/2025 | 20:48

Ιταλία: Συνελήφθη 15χρονος μέλος νεοναζιστικής ομάδας – «Ετοιμαζόταν να σκοτώσει άστεγο»

12/02/2025 | 20:38

Τζώνη Καλημέρης σε Γιώργο Λιάγκα: «Αν παντρευτώ θα σε καλέσω, να συνεννοηθούμε μην παντρευτούμε ίδια εποχή»
salad 569156 1280 1
Ερευνητές ανακάλυψαν νευρώνες στον εγκέφαλο που μας λένε πότε να σταματήσουμε να τρώμε
laboratory 5721287 1280 1
Βρετανία: Τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύστημα μεταγονιδιωματικής επιτήρησης για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών
 εμποδίζει την καλή στύση Δείτε όλα τα μυστικά
Στύση: Τι «αποκαλύπτει» για την υγεία σας;
laboratory 8760331 1920 1
Φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία μιας θανατηφόρας μορφής καρκίνου των ωοθηκών
screenshot 24
Εκσπερμάτιση: Ο μαγικός αριθμός που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
lipantiko
Ζευγάρια: Δε θα πιστέψετε τι έχουν χρησιμοποιήσει για λιπαντικό στο σεξ – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους