Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ελένη Τζώρτζη για Φιλιππίδη: Αισχρός τσόγλανος και γλίτσας – Η κόκα είναι κακό φάρμακο

ΥΓΕΙΑ

Η μελέτη του “μετά COVID συνδρόμου” προτεραιότητα του ΠΟΥ

Έμφαση στην “επόμενη μέρα” για τους νοσούντες από κορωνοϊό δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνοντας στους ασθενείς που έχουν COVID-19 -τόσο στα επιβεβαιωμένα όσο και στα ύποπτα κρούσματα- να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εάν έχουν επίμονα, νέα ή μεταβαλλόμενα συμπτώματα.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός – AstraZeneca: Η μείωση των εμβολίων είναι 75% και όχι 60%!

Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν στοιχεία για το λεγόμενο “μακρύ COVID” ή το “μετά COVID σύνδρομο”, όπου τα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19 συνεχίζουν να έχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως ακραία κόπωση, επίμονο βήχα και δυσανεξία στην άσκηση. Η κατανόηση αυτής της κατάστασης είναι μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο αν και έχει περιγραφεί, δεν έχει τύχει παγκόσμιας συναίνεσης ως προς την ονομασία και τον κλινικό προσδιορισμό του.

Tο “σύνδρομο της εντατικής”, που έχει περιγραφεί και υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 7 στα 10 άτομα που έχουν εξέλθει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εμφανίζεται επίσης στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19 και έχουν βγει από την εντατική, ωστόσο στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού (ασθενείς με ήπια ή μέτρια λοίμωξη) και στα παιδιά, έχουν επίσης παρατηρηθεί επίμονα συμπτώματα και μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Δεδομένα από πρόσφατη κινεζική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς στη Γουχάν και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet (Bin Cao et al.) σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της COVID-19, προειδοποιούν ότι οι δυσλειτουργίες και οι επιπλοκές από τη λοίμωξη επιμένουν σε κάποιους ασθενείς που έχουν εξέλθει από το νοσοκομείο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Αλλαγή στις οδηγίες κλινικής διαχείρισης της νόσου
Ο ΠΟΥ αναθεώρησε πρόσφατα τις οδηγίες κλινικής διαχείρισης της νόσου, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν:
* χρήση παλμικής οξυμετρίας για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, για ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται στο σπίτι.
* εκπαίδευση του ασθενούς και του παρόχου φροντίδας και τακτική παρακολούθηση του ασθενούς.
* χρήση αντιπηκτικών χαμηλής δόσης για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων για τους νοσοκομειακούς ασθενείς.
* τοποθέτηση ασθενών σε πρηνή θέση, για αύξηση της ροής οξυγόνου, στους νοσοκομειακούς ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο.

Ωνάσειο: Πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του 5χρονου που πάσχει από σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο
28 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: «Οι Σπάνιοι Ασθενείς είμαστε Πολλοί, είμαστε Δυνατοί, είμαστε Υπερήφανοι»
Μόσιαλος: «Έξι εμβόλια προστατεύουν 100% από τη νοσηλεία ή από το θάνατο από κορονοϊό»
Αντιπηκτικά vs κορονοϊός: Σημειώσατε 1
Κορονοϊός: 226 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα
Κορονοϊός – Εμβόλιο Pfizer: Ισραηλινή μελέτη επιβεβαιώνει αποτελεσματικότητα 94%