Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

ΥΓΕΙΑ

Οι σκέψεις ενός Kαθηγητή Ιατρικής, λίγες ώρες πριν κάνει το εμβόλιο- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Λίγες ώρες πριν εμβολιαστεί, το πρωί της Δευτέρας, o Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, μοιράζεται με το thecaller.gr, τις σκέψεις του, σημειώνοντας ότι “είναι ώρα όλοι μαζί να κάνουμε το άλμα στη νέα εποχή”.

Δείτε επίσης

Γαλλία: Πατέρας κρατούσε νηστικό τον γιο του στη σοφίτα επί μήνες επειδή έχασε τη δουλειά του
Λουτράκι: Αυτός είναι ο 36χρονος επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε- Προανήγγειλε τον θάνατό του με σημείωμα

“Δεν θέλω κάποιος να μου ‘κλέψει’ πάλι τα Χριστούγεννα και να μη μου επιτρέπει να γιορτάσω την έλευση της νέας χρονιάς με τους αγαπημένους μου. Υπάρχει πλέον ελπίδα που θα φωτίσει τα σημερινά γκρίζα μονοπάτια της χαμένης δημιουργικότητας του λαού μας.

Θεωρώ ότι δεν θέλω να νιώθω ένοχος για τη νέα γενιά γκριζάροντας το αύριο τους με το να ενεργώ ως “επαγγελματίας” αμφισβητίας της επιστήμης και της προόδου. Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύω από τον εμβολιασμό περισσότερο από μια απόφασή μου να πετάξω με το νέο μοντέλο της Αirbus υπερατλαντικά. Επειδή δεν είμαι μηχανικός αεροσκαφών, εμπιστεύομαι τους ειδικούς που αποφασίζουν αν είναι αξιόπλοο να με μεταφέρει με ασφάλεια. Προτιμώ λοιπόν να εμβολιαστώ και όχι να νοσήσω για να κερδίσω μια σίγουρη και μακρόχρονη ανοσία.

Θέλω όλα τα παιδιά να είναι αύριο παρόντα στα θρανία τους με ασφάλεια και να μην βιώνουμε πια μη αναγκαίες απώλειες από τον μισάνθρωπο κορωνοϊό.

Δεν θέλω αρνούμενος εμμέσως το εμβόλιο, να γεμίζω τους φοιτητές μου με αμφισβήτηση για την ιατρική επιστήμη που πασχίζω να τους πείσω όλα αυτά τα χρόνια ότι πρέπει να την ερωτευτούν. Ήδη με κοιτούν με πολύ σκληρό βλέμμα, κατηγορώντας τη γενιά μας για τη μνημονιακή Ελλάδα που τους παραδίδουμε.

Η οικονομία πρέπει να ανοίξει όσο πιο σύντομα γίνεται και η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται μόνο με τον εμβολιασμό. Η γη δεν είναι ‘επίπεδη’ και όλοι μαζί οφείλουμε να κάνουμε ένα άλμα στην νέα εποχή και μάλιστα γρήγορα γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει άλλο”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλβατσιώτης.
Στις γραμμές που ακολουθούν, απαντάμε και τις συχνότερες απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στη χώρα μας:
1. Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της COVID-19 στη χώρα μας;
Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
2. Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;
Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.

Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην αυλή συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα, (emvolio.gov.gr), όπου το σύστημα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν. Τέλος, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.
Αναλυτικότερα: 
Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Προγραμματισμός Ραντεβού 
Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Υπενθύμιση ραντεβού
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Διενέργεια Εμβολιασμού 
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.
3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την COVID-19;
Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
4. Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;
Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν. Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας το καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος.
5. Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;
Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων.
Στη συνέχεια, θα εμβολιασθούν τα άτομα άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.
Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

 
6. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;
Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να αναπτυχθεί ανοσία στην κοινότητα.
Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
7. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;
Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα, πέρα από τα συνήθη που παρατηρούνται σε κάποια άτομα μετά από κάποιον εμβολιασμό. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν πάρει έγκριση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
8. Έχει το εμβόλιο ανεπιθύμητες ενέργειες;
Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν είναι ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος. Όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου

Κορoνοϊός: Έφτασαν στην χώρα μας τα εμβόλια – Αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Καιρός σήμερα (26/12): Συννεφιά και τοπικές βροχές – Δείτε σε ποιες περιοχές

Κορονοϊός – Συναγερμός στην Γαλλία για το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Ζώδια: Αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Συγκινούν οι χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες μαθητών προς γιατρούς και νοσηλευτές του «Παπανικολάου»

J2US: Αποχώρησαν η Καλογρίδη με τον Ραπτάκη και η Μπονάτσου με τον Κακουριώτη (ΒΙΝΤΕΟ)

1944: Τα Χριστούγεννα του Τσόρτσιλ στην Ελλάδα και η σύσκεψη με τον Γεώργιο Παπανδρέου και τους εκπροσώπους του ΕΑΜ

Ροή Ειδήσεων

screenshot 14

19/04/2024 | 12:28

Σταμάτης Γονίδης: Φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά

19/04/2024 | 12:11

Ποιες είναι οι 198 «απάτητες παραλίες» – Τι θα επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

19/04/2024 | 11:32

«Επίθεση» από Δανάη Μπάρκα σε Δημήτρη Παπανώτα: «Με ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορείς να δεις ποιον επιλέγεις»
screenshot 9

19/04/2024 | 10:55

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχω εταιρεία με πωλήσεις πετρελαίων στο ναυτιλιακό κομμάτι»

19/04/2024 | 10:43

Εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση – Άλμα στην τιμή του πετρελαίου

19/04/2024 | 10:27

Κρήτη: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι πρόβατα – Πώς τους χάλασε τα σχέδια η αστυνομία
screenshot 6

19/04/2024 | 10:18

Δημήτρης Παπανώτας για ΣΚΑΪ: «Κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του» – Για ΣΥΡΙΖΑ: «Με έφαγαν, καλή χώνεψη»

19/04/2024 | 09:49

Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών, υπήρξα σκληρή επίτηδες, δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι

19/04/2024 | 09:43

Αφροδίτη Γραμμέλη σε Γιώργο Λιάγκα: «Μη μας κουνάς το δάχτυλο κάθε πρωί, για όνομα του Θεού δηλαδή – Ξαφνικά βγήκε ο Γιώργος και έκανε πάλι διάγγελμα»
screenshot 4

19/04/2024 | 09:31

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Δημήτρη Παπανώτα: «Βρέθηκε εκτός με συνοπτικές διαδικασίες»

19/04/2024 | 08:59

Καλαμάτα: Στη φυλακή για απόπειρα βιασμού 29χρονης στο κέντρο της πόλης

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA
screenshot 2

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου
giatros 200923
Έλεγχος και ενημέρωση για την καρδιακή ανεπάρκεια στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
gripi iosi kryologima
Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση
Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
ΠΙΣ: Η άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ θα αποδιαρθρώσει τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας
Εκφράστε τον θυμό σας σε ένα φύλλο χαρτί και μετά πετάξτε το, συνιστά ιαπωνική έρευνα
paidia parko 110424
Τα παιδιά που ζουν σε χώρους πράσινου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης