Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Έφυγε ο Αλέξης Παππάς και ξεκίνησαν τα πανηγύρια – Στεναχωρήθηκε ο Τριαντάφυλλος! (vid)

ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πολύτιμη αλλά όχι αυτονόητη

Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έρχεται να ομολογήσει πως απέναντι στο πολύτιμο αγαθό της υγείας δεν είμαστε ίσοι.

Η πανδημία ήλθε όχι απλώς να αναδείξει τις ανισότητες στην υγεία, αλλά και να τις επιδεινώσει: Οι ανισότητες από ήπειρο σε ήπειρο, από χώρα σε χώρα αλλά στο εσωτερικό των χωρών είναι σήμερα τεράστιες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ, η πανδημία οδήγησε 119 έως 124 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους σε ακραία φτώχεια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διευρύνει την ανισότητα στην πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, με τις γυναίκες να χάνουν μαζικά τις θέσεις εργασίας σε σχέση τους σε σχέση με τους άνδρες τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει την παρούσα κρίση ως μια μοναδική ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου, με περισσότερη υγεία. Άλλωστε σύνθημα της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι “Building a fairer, healthier world”.

«Είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας τους και να εξαλείψουν τα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόσβαση πολλών ανθρώπων σε αυτές», τόνισε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ζητά από τις κυβερνήσεις:

1. Επιτάχυνση της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά και σε είδη όπως το ιατρικό οξυγόνο, τα μέσα ατομικής προστασίας, οι αξιόπιστες διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα.
2. Να επενδύσουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ένα μεγάλο, διαχρονικό “αγκάθι” για πολλές χώρες, που αποτελεί μεγάλο “ασθενή” και στη χώρα μας. Την επόμενη μέρα της πανδημίας, ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση να μη γίνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και άλλους κοινωνικούς τομείς, αλλά οι κυβερνήσεις να δαπανήσουν άλλο 1% του ΑΕΠ τους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Η αύξηση των παρεμβάσεων της ΠΦΥ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσε να σώσει 60.000.000 ζωές και να αυξήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 3,7 χρόνια έως το 2030, αναφέρει ο Οργανισμός. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να μειώσουν το παγκόσμιο έλλειμμα των 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που χρειάζονται για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας έως το 2030. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων επιπλέον θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως και την ενίσχυση των προσπαθειών για την ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν έως και το 70% του συνόλου των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αλλά στερούνται ίσων ευκαιριών να αναδυθούν σε θέσεις ευθύνης.
3. Να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία και στην κοινωνική προστασία. Σε πολλές χώρες, οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του COVID-19, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας, της αύξησης της φτώχειας, της διαταραχής στη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις του ιού στη δημόσια υγεία.
4. Να δημιουργήσουν ασφαλείς γειτονιές, με υγεία και χωρίς αποκλεισμούς. Με βελτίωση των συγκοινωνιών και των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.
5. Να υπάρξει ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων για την υγεία.

«Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην υγεία ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης», δήλωσε ο Δρ Ghebreyesus.

Παράπλευρες απώλειες

Την ίδια ώρα, η πανδημία ανέδειξε ότι υγεία δεν είναι μόνο η υγεία του σώματος.

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική για την ευημερία ενός ατόμου και η αξία της αναδείχθηκε έντονα κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις συννοσηρότητες. Σύμφωνα άλλωστε με μία ανάγνωση της πανδημίας, ο κορωνοϊός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αναδείξει τις ήδη υπάρχουσες πανδημίες της ανθρωπότητας: την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εδώ και ένα χρόνο ζούμε μία πραγματικότητα που μέχρι σήμερα είχαμε δει μόνο στις δυστοπικές ταινίες του Χόλιγουντ, που μας δυσκόλεψε πολύ, μας έκανε να χάσουμε ανθρώπους από τη ζωή μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όμως όλο αυτό κάτι μας δίδαξε.

Ας μην αφήσουμε τα διδάγματα της πανδημίας να πάνε χαμένα.

Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία για να εκτιμήσουμε την υγεία και την ισότητα και να χτίσουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα υγείας για όλους.

Βιταμίνη D3: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;
ΕΟΦ: Αντισηπτικό χωρίς άδεια στην αγορά– Απαγορεύεται η διάθεσή του! (ΦΩΤΟ)
Μόσιαλος: Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό – Εμβόλιο κάθε ένα με δύο χρόνια
Κορονοϊός: Εμβολιασμοί επτά ημέρες την εβδομάδα και έως τις 12 το βράδυ
Ο ΣΦΕΕ στηρίζει την Κλινική Έρευνα: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία
Καμιά ηλικιακή ομάδα αλώβητη από τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας