Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΥΓΕΙΑ

Είμαστε ίσοι απέναντι στον εμβολιασμό;

Καθόλου, είναι η απάντηση που δίνουν ειδικοί από όλο τον κόσμο παρατηρώντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εθνικισμός των εμβολίων. Ένας ιδιότυπος εθνικισμός που μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Τι εννοούμε με αυτό; Ότι υιοθετώντας οι χώρες την προσέγγιση του “πρώτος εγώ” στην προμήθεια δόσεων εμβολίων, αγνοούν ότι για να θέσουμε τέρμα στην πανδημία και να είμαστε όλοι ασφαλείς θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και οι γύρω χώρες, και οι φτωχές χώρες. Σε κοινή δήλωση που έκαναν σήμερα η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Henrietta Fore και ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, από τα 128 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα έχουν καταλήξει σε 10 χώρες οι οποίες παράγουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι από 130 χώρες δεν έχουν πάρει ούτε μία δόση.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η στρατηγική θα κοστίσει ζωές, καθώς θα δώσει στον ιό περισσότερες πιθανότητες να μεταλλαχτεί και να ξεπεράσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, υπονομεύοντας την παγκόσμια ανάκαμψη από την πρωτοφανή αυτή κρίση.

Από το σύνολο των δόσεων που έχουν μέχρι στιγμής διανεμηθεί, το 70% έχει καταλήξει στις 50 πιο πλούσιες χώρες, έναντι 0,1% των δόσεων στις 50 πιο φτωχές. Η πρωτοβουλία COVAX επιχειρεί αυτή τη στιγμή να ανατρέψει αυτή την ανισότητα. Mάλιστα μέσω ενός Ινστιτούτου έχει ήδη εξασφαλίσει 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού να διατεθούν στις πιο φτωχές χώρες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν στην κοινή τους δήλωση οι Fore και Ghebreyesus, “η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να αυξηθεί και να εξασφαλιστεί η ισότητα στην διανομή τους. Η πανδημία μας έδειξε ότι οι μοίρες μας είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Είτε κερδίσουμε, είτε χάσουμε, θα το κάνουμε μαζί”, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια
Βιταμίνη D3: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;
ΕΟΦ: Αντισηπτικό χωρίς άδεια στην αγορά– Απαγορεύεται η διάθεσή του! (ΦΩΤΟ)
Covid-19: Τι ισχύει για τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson; (Αριθμοί)
Ο ΣΦΕΕ στηρίζει την Κλινική Έρευνα: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία
Μόσιαλος: Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό – Εμβόλιο κάθε ένα με δύο χρόνια