Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΥΓΕΙΑ

Είμαστε ίσοι απέναντι στον ιό;

20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού χρειάζεται η Αφρική τις προσεχείς έξι εβδομάδες και άλλα 200 εκατομμύρια δόσεις για να μπορέσει να εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού της.

Από τα 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως, μόλις τα 28 εκατομμύρια έχουν καταλήξει στην Αφρική. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στην ήπειρο εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Η ανάγκη για την πλήρη προστασία τουλάχιστον των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μοιάζει επιτακτική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει ενέργειες προκειμένου να αναπτυχθούν στις αφρικανικές χώρες υποδομές παρασκευής εμβολίων. Όχι ότι αυτό εξασφαλίζει κάτι.

Η Ινδία για παράδειγμα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, η κυβέρνηση της χώρας όμως άργησε να προχωρήσει στη σχετική συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή εμβολίων. Έτσι, με δύο δόσεις εμβολίου έχει εμβολιαστεί μονοψήφιο ποσοστό Ινδών. Ο ιός προελαύνει και κυκλοφορεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία ανέρχεται σε 27.544.455. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι καταγράφεται μόλις μία στις 25-30 πραγματικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα να υπολογίζεται σε περισσότερα από 700 εκατομμύρια!

Την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει και ο κοινωνικός στιγματισμός και απομόνωση που ακολουθεί τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, το υγειονομικό προσωπικό, εθνοτικές ομάδες κ.ά. Σε γιατρούς ζητήθηκε αποκλειστική χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ. Άλλοι δέχτηκαν φραστικές επιθέσεις, γονείς εγκαταλείφθηκαν, ασθενείς το έσκαγαν από τα νοσοκομεία, πτώματα πετάγονταν σε ποτάμια…

Την ίδια ώρα, οι δεκαετίες υποεπένδυσης στο σύστημα υγείας βρήκαν τη χώρα εντελώς απροετοίμαστη με έναν πληθυσμό με τρομακτικά ποσοστά αδιάγνωστου διαβήτη και υπέρτασης που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση, αλλά και δυσθεώρητο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Το αυστηρό πρώτο λοκντάουν απέτρεψε τα εφιαλτικά σενάρια από το να γίνουν πραγματικότητα. Η επιτυχία της πρώτης περιόδου όμως έφερε τον εφησυχασμό. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν χωρίς μέτρα προστασίας θρησκευτικές γιορτές και εκλογικές διαδικασίες, ενώ μία σειρά από λάθος χειρισμούς, καθώς και η απροθυμία διαφόρων Πολιτειών της χώρας να κάνουν τεστ για να δίνουν την εντύπωση ότι η κυκλοφορία του ιού στα όριά τους παραμένει πολύ χαμηλή και η μη τήρηση των μέτρων, οδήγησαν σε καταστροφή.

Η επιτυχία του πρώτου λοκντάουν και το γεγονός ότι τα συστήματα υγείας δεν πιέστηκαν, δεν έκανε σαφή και εμφανή την ανάγκη για προετοιμασία και αντιμετώπιση του τσουνάμι που θα ακολουθούσε. Έτσι ο ιός που ενέσκηψε βρήκε τα συστήματα υγείας να πάσχουν π.χ. από έλλειψη οξυγόνου χιλιάδες και έλλειψη πόρων υγείας.

17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού – «Πρέπει να μιλήσουμε για το πως αισθανόμαστε»
Κορονοϊός: Πόσο πιθανό είναι να διέφυγε από εργαστήριο; Τι γνωρίζουν και τι όχι οι επιστήμονες
Κορονοϊός: Τα σημεία που γίνονται δωρεάν τεστ
Κορονοϊός και εμβόλιο: Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου
ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό
ΠΟΥ: Θα αργήσουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά