Αθήνα

27 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Τελικά η «ψυχολόγος» της Κάρολαϊν βοήθησε στην εξιχνίαση – Τι είπε στην Αστυνομία

ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑ: 3 στους 4 γονείς διστακτικοί με τον εμβολιασμό των παιδιών – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν

Αποκαλυπτικά είναι τα δεδομένα νέας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε δείγμα 1.258 γονέων, που δείχνει ότι οι περισσότεροι γονείς δεν σχεδιάζουν να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους κατά του κορονοϊού.

Δείτε επίσης

ΗΠΑ: Και οι έφηβοι 12-15 ετών θα μπορούν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech

Μία μερίδα εξ αυτών δηλώνουν ότι θα περιμένουν μερικούς μήνες προτού πάρουν αυτήν την απόφαση, αλλά ένα μέρος δηλώνει απερίφραστα ότι δεν συμφωνεί στον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Sars-CoV-2. To ποσοστό των γονέων που τόνισαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό, περιορίστηκε στο 26%.

Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα με τους συγγραφείς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες αισθάνονται πιο ικανές να ελέγξουν τον κίνδυνο του ίδιου του κορονοϊού, πάρα τους πιθανούς κινδύνους ενός εμβολίου.

Μέχρι στιγμής, μόνο το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για τα παιδιά από 12 ετών και πάνω.

Οι κλινικές μελέτες για τις ηλικίες 12-15 ετών έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν 100% αποτελεσματικό και δεν παρουσίασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στους εφήβους, οδηγώντας την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να χορηγήσει άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA).  Το εμβόλιο είχε προηγουμένως εγκριθεί για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στους εφήβους ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κούραση, ο πονοκέφαλος, τα ρίγη, ο μυϊκός πόνος, ο πυρετός και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Με δεδομένο ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, σε σχέση με τους ενήλικες και πιθανόν τις περισσότερες φορές να είναι ασυμπτωματικά, για ποιο λόγο πρέπει να τα εμβολιάσουμε;

Ο Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, απαντά:

«Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι σημαντικός, γιατί τα παιδιά:

Μπορεί να νοσούν ή να κινδυνεύουν πολύ λιγότερο, αλλά σην Αμερική που αντιμετώπισε εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικά, υπήρξαν παιδιά που νόσησαν σοβαρά, μπήκαν σε ΜΕΘ ή και έχασαν την ζωή τους. Ασφαλώς σε πολύ μικρότερα ποσοστά απ’ ότι οι ενήλικες, όμως υπήρξαν.

Σε κάποιο μικρό ποσοστό, 4 εβδομάδες μετά τη νόσηση παρουσιάζουν (ακόμη και τα ασυμπτωματικά) το πολύ σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο και κάποια άλλα από αυτά που νόσησαν (περίπου 13%) παρουσιάζουν 4 εβδομάδες μετά τη νόσο σημαντικά παρατεινόμενα συμπτώματα κόπωσης, κεφαλαλγίας, αδυναμίας της συγκέντρωσης κ.λπ.

Σε κάποιο άλλο μικρό ποσοστό έχουν παρατηρηθεί να υπάρχουν βλάβες μετά από νόσηση με COVID-19, σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το πάγκρεας κ.λπ.

Νοσούν και διασπείρουν τον ιό, όπως ακριβώς και οι ενήλικες. Eπομένως, θα αποτελούν μόνιμα μια δεξαμενή για τον ιό αυτό, αν δεν εμβολιαστούν. Προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της ανοσίας της κοινότητας πρέπει να εμβολιάσουμε και τα παιδιά.

Πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο και σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν τα παιδιά σταματήσουν να προστατεύονται βγάζοντας την μάσκα και μην λαμβάνοντας άλλα μέτρα προστασίας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά να νοσούν από COVID-19.

Επιπλέον, οι διάφορες μεταλλάξεις το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να προσβάλουν περισσότερα παιδιά από όσα στην αρχή της πανδημίας, δημιουργώντας τον κίνδυνο να αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά σε νοσοκομεία και ΜΕΘ».

Είναι ασφαλή; 

Η μεγάλη πρόκληση που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι γιατροί, και κυρίως οι παιδίατροι, είναι να πείσουν τους γονείς σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.

«Πολύ σύντομα και στη χώρα μας, θα μπούμε στη διαδικασία και στον προβληματισμό να εμβολιάσουμε παιδιά, προς το παρόν ηλικίας 12-15 ετών και αργότερα παιδιά από 6 μηνών και πάνω.

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από τους παιδιάτρους συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών στις μελέτες. Ειδικά για τα παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο λεπτομερειακοί και προσεκτικοί στις μελέτες και στις αναφερόμενες αντιδράσεις. Τους προσεχείς μήνες αναμένουμε δεδομένα εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές, από τον Καναδά και άλλες χώρες, που θα μας εξασφαλίσουν περισσότερο.

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών θα βαρύνει άμεσα τους γονείς και αμέσως μετά τους παιδιάτρους. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντική αντίσταση από πολλούς γονείς στο να δεχθούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις γονιών ‘Γιατρέ εντάξει εμείς θα εμβολιαστούμε, αλλά για τα παιδιά ούτε να το σκεφτούμε δεν θέλουμε.

Εμείς, ως παιδίατροι, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Αν και εφόσον η Πολιτεία αποφασίσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ο ρόλος του παιδιάτρου θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο. Ο παιδίατρος που παρακολουθεί τα παιδιά είναι φίλος με την οικογένεια και οι γονείς τον εμπιστεύονται απόλυτα. Θα είναι ο πρώτος που θα ρωτήσουν αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η γνώμη του και η σύστασή του θα είναι καταλύτης στην απόφαση των γονιών.

Κατά την δική μας άποψη (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων), αν η πολιτεία θέλει να επιτύχει ο εμβολιασμός των παιδιών, πρέπει να δώσει την δυνατότητα του εμβολιασμού στους ιδιώτες παιδιάτρους. Διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι ελάχιστοι γονείς θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε εμβολιαστικά κέντρα.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά (ακόμα και αυτά των 12-15 ετών) αντιδρούν σε μεγάλο ποσοστό στην θέα της ένεσης και χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση για να μην τραυματιστεί ο ψυχισμός τους.

Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις παγκόσμιες ανακοινώσεις και τα ιατρικά δεδομένα όπως αυτά θα ανακοινώνονται, σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους γονείς να πάρουν την καλύτερη απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Ροή Ειδήσεων

19/06/2021 | 09:50

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μου ένα νέο ΕΣΥ καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό

19/06/2021 | 09:37

Τί βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις αναφορές Μητσοτάκη σε Ανδρέα Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά

19/06/2021 | 09:27

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Μπαλάσκας εις βάρος του οποίου διατάχθηκε νέα ΕΔΕ

19/06/2021 | 09:18

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test σήμερα Σάββατο (19/6)

19/06/2021 | 09:10

Φορολογικές δηλώσεις: Αποφυγή παγίδων για λιγότερους φόρους- Πότε πληρώνονται συντάξεις Ιουλίου, αναδρομικά και αυξήσεις

19/06/2021 | 08:57

Γλυκά Νερά: Είχε μπει τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στο ζευγάρι; Τι είχε εκμυστηρευτεί η 20χρονη Καρολάιν

19/06/2021 | 08:47

Μπολέτης – Κάψια: «Για κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με Fabry υπάρχουν 5 αδιάγνωστοι συγγενείς»

19/06/2021 | 08:38

Μέρκελ- Μακρόν: Προτεραιότητα η διασφάλιση συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

19/06/2021 | 08:25

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 19 Ιουνίου

19/06/2021 | 08:09

Γλυκά Νερά: Υπάρχει εμπλοκή και τρίτου προσώπου στην δολοφονία της Καρολάιν; (BINTEO)

19/06/2021 | 08:04

Ζώδια: Ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις (Σάββατο 19 Ιουνίου 2021)

19/06/2021 | 07:57

Καιρός: Που θα εκδηλωθούν σήμερα βροχές και σποραδικές καταιγίδες

18/06/2021 | 23:59

Euro 2020 – Αγγλία-Σκωτία 0-0: Απογοήτευσαν οι Άγγλοι, «ζωντανοί» με το «Χ» οι «Χάιλαντερς» (vids)

18/06/2021 | 23:51

Γλυκά Νερά: Η αναπαράσταση του εγκλήματος έτσι όπως τήν περιέγραψε ο 32χρονος (vid)

18/06/2021 | 23:31

Ελλάδα – Μεξικό 101-98: Με… θέματα στην άμυνα η Εθνική και χωρίς Πρίντεζη στο Προολυμπιακό Τουρνουά (vid)
«Βράζει» από τον κορονοϊό η Αφρική
Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο που απευθύνεται σε καπνιστές
Kορονοϊός: Η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα απειλούν την υγεία
Εμβολιασμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18 – 24
Γονιμότητα: Τα 8 βήματα για να μείνετε έγκυος