Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλη η Σκορδά με τον Ιατρόπουλο που έβλεπε την Παναγιώταρου να κάνει μπάνιο στη Φάρμα! (vid)

ΥΓΕΙΑ

Καμιά ηλικιακή ομάδα αλώβητη από τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας

Άγχος, συναισθηματικά προβλήματα, στρες απέναντι σε προκλήσεις, όπως η απομόνωση, η έλλειψη επαφής με τους αγαπημένους ανθρώπους, η αβεβαιότητα για το πότε θα σταματήσει η πανδημία, τι θα συμβεί με τους ανθρώπους που αγαπάμε, φόβος είναι αυτά που έφερε η πανδημία σε επίπεδο ψυχικής υγείας, όπως τονίστηκαν στο πλαίσιο Facebook Live πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τη συμμετοχή της Ντεβόρα Κέστελ, διευθύντριας του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ.

Όπως σημείωσε η κυρία Κέστελ, καμιά ηλικιακή ομάδα δεν έχει μείνει αλώβητη σε ψυχικό επίπεδο λόγω της πανδημίας: έχουν επηρεαστεί τα παιδιά που είναι μακριά από το σχολείο, οι γυναίκες που καλούνται να εργαστούν αλλά ταυτόχρονα να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι, οι ηλικιωμένοι επειδή έχουν απομονωθεί.

Η ίδια επεσήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που φροντίζουμε για τη χρήση της μάσκας ή τον εμβολιασμό θα πρέπει να φροντίσουμε και για την ψυχική μας υγεία.

Χαρακτήρισε φυσιολογική την κόπωση που αισθανόμαστε όλοι, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη να επενδύσουμε στην ευημερία μας, σε πράγματα που μας ευχαριστούν.

Επαγγελματίες υγείας
Ειδική μνεία έγινε στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στην πανδημία. Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, η κυρία Κέστελ τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρουν κάποιο χρόνο ανάμεσα στις βάρδιές τους για να έχουν κάποια ρουτίνα συγκεκριμένη, να βρουν χρόνο για να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους, κάτι ευχάριστο, όπως το να επικοινωνήσουν με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους, να βρεθεί ο χώρος ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να μοιράζονται τις δύσκολες στιγμές τους και οι μάνατζερς να εξασφαλίσουν ότι είναι διαθέσιμα για αυτούς βασικά εργαλεία φροντίδας της ψυχικής τους υγείας.

Πένθος
Όπως τόνισε η κυρία Κέστελ είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πενθήσει, να είναι λυπημένος, να μην μπορεί να κάνει ότι έκανε πριν την απώλεια, να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να αποδώσει τιμές στον άνθρωπο που έφυγε, μεταθέτοντας τους παραδοσιακούς τρόπους και τις τελετουργίες στο μέλλον, να βρίσκεται με άλλους αγαπημένους ανθρώπους.

Υπερπληροφόρηση
Το σημαντικότερο, τόνισε η ειδικός είναι να βάλουμε ένα όριο στην πληροφόρηση που λαμβάνουμε. Μετά πρέπει να κλείνουμε την τηλεόραση ή το μέσο επικοινωνίας και να ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει, δηλαδή να χρησιμοποιούμε τις τεχνολογίες για να διασκεδάσουμε ή να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα στο οποίο κατέληξε η κυρία Κέστελ, η οποία τόνισε ότι “το ανθρώπινο είδος είναι ισχυρό, μπορεί και προσαρμόζεται, να βρίσκει τον δρόμο του και να ξεπερνά τις προκλήσεις”.

Κορονοϊός – ΗΠΑ: 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, εντόπισαν τα CDC
Εμβολιασμός: Τι ποσοστό ανοσίας παρέχει κάθε εμβόλιο ανάλογα με την εταιρεία και τη δόση
ΗΠΑ: 3 στους 4 γονείς διστακτικοί με τον εμβολιασμό των παιδιών – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν
Πέντε συνήθειες που πρέπει να δανειστούμε από τις «Μπλε Ζώνες»
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αν κάνεις διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση
Πόσο δραστικό είναι το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech έναντι των μεταλλάξεων;