Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γουλβς – Ολυμπιακός: Ήττα 1-0 και εκτός final 8

ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» από ΠΟΕΔΗΝ: Δραματικές ελλείψεις σε νοσοκομεία τουριστικών περιοχών

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ φέρνει στο φως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας στα νησιά και σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ φέρνει στο φως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας στα νησιά και σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική από την ΠΟΕΔΗΝ εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των μονάδων.

Όπως καταγγέλλει λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι Υγειονομικές Μονάδες να λειτουργούν ως Κέντρα διακομιδών, με τους πολίτες να μεταφέρονται σε Νοσοκομεία των Αθηνών, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων ή αλλού για νοσηλεία.

Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία και έτσι μοιραία, οι πολίτες, να παραπέμπονται σε ιδιωτικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις. Μάλιστα, πολλά από αυτά δεν διαθέτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Από την άλλη σε ιατρικά κέντρα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, υπάρχουν μεν καινούργια ιατρικά μηχανήματα, τα οποία, όμως, σκουριάζουν καθώς είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι υπάλληλοι των κέντρων υγείας κάνουν έρανο  μεταξύ τους για να αγοράζουν υγειονομικό υλικό, ενώ απευθύνονται για δωρεές στη Δημοτική αρχή, στα φαρμακεία των πόλεων, στους συλλόγους, την εκκλησία.

Οι καθυστερήσεις πολλές φορές στοιχίζουν ζωές. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται και οδηγούν οι γιατροί, Νοσηλευτές, βοηθητικό ή Διοικητικό Προσωπικό.Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των Ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση. Αδυνατούν να συντηρήσουν τα Κέντρα Υγείας, να αλλάξουν ακόμη και μία βρύση που τρέχει. Δεν αντικαθιστούν ακατάλληλα πατώματα από αμίαντο (π.χ. Ναύπακτος) που είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Τα Κέντρα Υγείας κατεβάζουν ρολά, καθώς νοσηλευτικό προσωπικό ΚΥ μετακινείται σε νοσοκομεία με αποφάσεις Διοικητών των ΥΠΕ για να καλύψουν τα τεράστια κενά, ενώ Γενικοί Ιατροί, Αγροτικοί Ιατροί, Ειδικευμένοι Ιατροί των Κέντρων Υγείας, μετακινούνται επίσης στα Νοσοκομεία για να καλύψουν εφημερίες. 

Την ίδια ώρα, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, η προκήρυξη για την στελέχωση των ΤΟΜΥ δεν προσελκύει το ενδιαφέρον Ιατρών.

Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά είναι ανύπαρκτες. Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και το καλοκαίρι τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά, μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί καμία κλίνη ΜΕΘ.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).

Στην Ήπειρο με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους λειτουργούν 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ, ενώ στην Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους λειτουργούν 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Ακόμη, συνοπτικά:

Δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί σε Νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.).
Χωρίς καρδιολόγο στα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου κλπ. Στα Κέντρα Υγείας Μήλου – Αμοργού –Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός.
Το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.
Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.
Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας βρίσκεται 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό
Στην Ικαρία υπάρχει ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα
Το Νοσοκομείο Κω έμεινε χωρίς καρδιολόγο.
Το Κέντρο Υγείας της Ιθάκης έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.
Η Νάξος έχει μείνει χωρίς Αξονικό.
Στην Κέρκυρα υπάρχει έλλειψη παθολόγων.
Το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης είναι χωρίς καρδιολόγο, δεν υπάρχουν ακτινολόγοι, ενώ οι βάρδιες είναι ακάλυπτες.
Σε επικίνδυνα επίπεδα η διαχειριστική κατάσταση
Σε όλα τα νησιά λειψά ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια. Υποτυπώδης παρουσία του ΕΚΑΒ. Καθόλου ή πολλές ακάλυπτες βάρδιες στα Κέντρα Υγείας.
Υποτυπώδη κάλυψη με ασθενοφόρα των νησιών. Ίος (1 διασώστης)(, Κάρπαθος (2 διασώστες), Ιθάκη (ένας μόνο οδηγός), Κάλυμνος (4 διασώστες), Παξοί (χωρίς κανένα οδηγό Ασθενοφόρου), Σκιάθος (2 διασώστες), Σκόπελος (4 οδηγοί), Αλόννησος (1 οδηγός).

 

Δερμιτζάκης: Προτείνουμε το όριο 20 -30 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πλαστική κουτάλα
Κατσαρίδες: Ζουν και αναπαράγονται στο σπίτι σας χωρίς να το γνωρίζετε – Τι να κάνετε
Γώγος για κορονοϊό: Η χώρα βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας (ΒΙΝΤΕΟ)
ΕΟΦ: Απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση γνωστού αντισηπτικού!
ΠΟΥ: Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα αν το εμβόλιο για τον κορονοϊό θεωρηθεί δημόσιο αγαθό