Αθήνα

26 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Τελικά η «ψυχολόγος» της Κάρολαϊν βοήθησε στην εξιχνίαση – Τι είπε στην Αστυνομία

ΥΓΕΙΑ

Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;

H εικόνα του γυάλινου μπουκαλιού αίματος πάνω από το κεφάλι του, καθώς από μωρό υποβαλλόταν σε μεταγγίσεις, τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Ο Γιώργος Σβάρνας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, έχει περάσει μία ολόκληρη ζωή με μεταγγίσεις – συνολικά μέχρι σήμερα έχει λάβει 2.256 φιάλες αίματος. Παρουσίασε γλαφυρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας του θαλασσαιμικού ασθενούς, που πρέπει να απουσιάζει από το σχολείο, από το Πανεπιστημιο ή από την εργασία του για να υποβάλλεται σε μεταγγίσεις, τις δυσκολίες στις σχέσεις, τα εργασιακά προβλήματα και τις επιπλοκές της νόσου, αλλά και στη διαρκή ανάγκη για αίμα.

«Απλές, καθημερινές δραστηριότητες που οι άλλοι άνθρωποι εκτελούν χωρίς ιδιαίτερη σκέψη ή ιδιαίτερο προγραμματισμό, εμείς πρέπει να τις προγραμματίζουμε βάσει του χρονοδιαγράμματος των μεταγγίσεων. Η εργασία, η διασκέδαση, στην ουσία, όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από τις μεταγγίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σβάρνας, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να δίνουν αίμα “για να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους τα άτομα με θαλασσαιμία, για να μην φοβούνται πως δεν θα βρουν αίμα. Με κάθε φιάλη αίματος, σώζονται 3 ασθενείς”, πρόσθεσε.

Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 2.500 άτομα με θαλασσαιμία που εξαρτώνται από τις τακτικές μεταγγίσεις για να διατηρηθούν στη ζωή. Δυστυχώς, η διασφάλιση επάρκειας μονάδων αίματος μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας παραμένει μια διαρκής πρόκληση για τη χώρα μας, ιδίως εν καιρώ πανδημίας.

“Η κανονικότητα και η ζωή των μεταγγισοεξαρτώμενων ατόμων εξαρτάται από τη δωρεά αίματος”, τόνισε ο Αιματολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Κωνσταντίνος Σταμούλης, σημειώνοντας ότι κύρια δεξαμενή της αιμοδοσίας παραμένουν οι εθελοντές και τα άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η επίπτωση της πανδημίας στην αιμοδοσία ήταν σημαντική, καθώς το μήνυμα “Μένουμε Σπίτι” αποθάρρυνε τους αιμοδότες -κατά τη διάρκεια του πρώτου διαστήματος εφαρμογής των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 (26 Φεβρουαρίου – 1 Ιουνίου 2020) καταγράφηκε μείωση κατά 13,60% στον αριθμό των αιμοληψιών σε σχέση με το 2019- και οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων αίματος. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, μειώθηκαν επίσης οι μεγάλες αιμοδοσίες σε χώρους εργασίας.

Αυτό οδήγησε σε αναβολές προγραμματισμένων μεταγγίσεων και αλλαγή της καθημερινότητας των ατόμων που εξαρτώνται από τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Ακόμη και σήμερα, 45 παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής για αίμα.

Ωστόσο, τόνισε ο κ. Σταμούλης, στις εκκλήσεις του ΕΚΕΑ για έκτακτες αιμοδοσίες ανταποκρίθηκαν περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στηρίζοντας το σύστημα της αιμοδοσίας.

Ο κ. Σταμούλης προέβλεψε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη για αίμα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, επισημαίνοντας την ανάγκη διάδοσης του μηνύματος “Δώσε αίμα και κράτα τον κόσμο ζωντανό”. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η συλλογή του αίματος να μην είναι νοσοκομειοκεντρική και οι μονάδες να συγκεντρώνονται στο ΕΚΕΑ, ώστε το αίμα να διοχετεύεται όπου υπάρχει ανάγκη.

Με στόχο να παρακινήσει τους πολίτες να δώσουν αίμα, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), δημιούργησαν την καμπάνια «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;» (www.kapoioixreiazontaiaima.gr)

“Ειδικά για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, η μετάγγιση αίματος συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο της αντιμετώπισης της νόσου. Προσδοκούμε ότι με την καμπάνια που παρουσιάζουμε σήμερα, θα βοηθήσουμε να γίνει συνείδηση στο ελληνικό κοινό, ότι η προσφορά αίματος είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε – αλλά και να λάβουμε”, τόνισε η Ζέφη Βλαχοπιώτη, Market Access Lead, BMS Greece.

“Θέλουμε να δηλώσουμε το παρών και να δώσουμε μια πιο ελεύθερη ζωή σε όλους όσους χρειάζονται αίμα, να ρίξουμε φως στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτά που είναι αυτονόητα για όλους εμάς, η βόλτα, το ταξίδι, η συνάντηση με φίλους, ο καφές, δεν είναι για αυτούς τους ανθρώπους”, σημείωσε ο Patient Advocacy & Communications Manager, BMS Greece, κ. Σοφοκλής Χάνος.

Θεραπείες
Ο κ. Σβάρνας αναφέρθηκε στα τεράστια βήματα που έχουν γίνει σήμερα στη διαχείριση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των θαλασσαιμικών ασθενών, με τις θεραπείες αποσιδήρωσης και τις πολλά υποσχόμενες γονιδιακές θεραπείες.

“Η θαλασσαιμία δεν είναι πλέον μια παιδιατρική πάθηση, αλλά νόσος της μέσης ηλικίας, καθώς η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη θεραπευτική της αντιμετώπιση (μεταγγίσεις αίματος, θεραπείες αποσιδήρωσης) έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πασχόντων. Σήμερα στη χώρα μας, η πλειοψηφία των ατόμων με θαλασσαιμία ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 41-45 ετών, ενώ χάρη στο επιτυχημένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, το ποσοστό γεννήσεων παιδιών με θαλασσαιμία παραμένει εξαιρετικά χαμηλό”, ανέφερε ο Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας, κ. Αντώνης Καττάμης.

«Στους κύριους άξονες αντιμετώπισης της νόσου περιλαμβάνονται η πρόληψη, η αντιμετώπιση των επιπλοκών, η φαρμακευτική θεραπεία αποσιδήρωσης, αλλά και νέες ελπιδοφόρες θεραπείες που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν θετικά στη αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας. Σήμερα, μάλιστα, είναι διαθέσιμη η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που μειώνει τη συχνότητα των μεταγγίσεων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εξάλειψη της ανάγκης για μετάγγιση», πρόσθεσε ο κ. Καττάμης.

Campaign ambassador της εκστρατείας είναι η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη.

Ροή Ειδήσεων

19/06/2021 | 23:26

Απίστευτο τροχαίο με δύο τραυματίες μέσα στο Πανθεσσαλικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

19/06/2021 | 23:14

Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή, καύσωνας από την Τρίτη

19/06/2021 | 22:59

Ζεϊνάμπ Ρασούλι: Η 34χρονη Αφγανή πρόσφυγας που «κερνάει» ιρανικά γλυκά και παγωτό σαφράν στο δικό της ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

19/06/2021 | 22:41

Συμπλοκή στον Κολωνό: Έφηβη μαχαίρωσε δύο κοπέλες – H μία τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιά

19/06/2021 | 22:34

Φρίκη στην Καβάλα: Εντοπίστηκε πτώμα άνδρα σε αρδευτικό κανάλι

19/06/2021 | 22:27

Survivor: Η Έλλη Γελεβεσάκη «καίει» τον Κατσούλη – Τι αποκαλύπτει για την Μαριαλένα και τη συνάντηση με τον Λιβάνη

19/06/2021 | 21:58

Γλυκά Νερά-Μητέρα της Καρολάιν: Σεβαστείτε τον πόνο μου – Ζητώ χώρο και χρόνο για να πενθήσω το παιδί μου (vid)

19/06/2021 | 21:39

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Μέσα στον Ιούλιο η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους – Τι προβλέπεται

19/06/2021 | 21:27

Επιχείρηση της αστυνομίας στα Πετράλωνα: Άντρας κατηγορείται για βιασμό – Κάλεσε 50χρονη να του καθαρίσει το σπίτι και της επιτέθηκε

19/06/2021 | 21:14

Απόστολος Γκλέτσος: «Όταν με ρώτησε η κόρη μου αν είναι χοντρή, της είπα “Ναι είσαι χοντρή”» (vid)

19/06/2021 | 21:00

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε λιμενεργάτης μετά από τραυματισμό του από κλαρκ στα κάτω άκρα

19/06/2021 | 20:50

Γλυκά Νερά: Η δεύτερη κυνική ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου – Την ξύπνησα και την έπνιξα

19/06/2021 | 20:41

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν (ΕΙΚΟΝΕΣ)

19/06/2021 | 20:13

Γλυκά Νερά: Το πρώτο επισκεπτήριο για τον 32χρονο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στη ΓΑΔΑ – Τι ζήτησε και του πήγε ο αδελφός του

19/06/2021 | 19:57

Απίστευτη καταγγελία του Κρίτωνα Αρσένη: Για να δώσεις αίμα δεν πρέπει να έχεις ομοφυλοφιλικές σχέσεις – H απάντηση Κοντοζαμάνη
Κορονοϊός – Έρευνα: Τα mRNA εμβόλια δεν βλάπτουν το ανδρικό σπέρμα – Τι λέει ο Μόσιαλος
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»
«Βράζει» από τον κορονοϊό η Αφρική
Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο που απευθύνεται σε καπνιστές
Kορονοϊός: Η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα απειλούν την υγεία