Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Ψυχικά ασθενείς και πρόσφυγες συμβιώνουν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λέρου

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, φέροντας στο φως τις «άθλιες», όπως τις χαρακτηρίζει συνθήκες που επικρατούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λέρου, όπου ψυχικά ασθενείς νοσηλεύονται μαζί με 1.500 πρόσφυγες.

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, φέροντας στο φως τις «άθλιες», όπως τις χαρακτηρίζει συνθήκες που επικρατούν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λέρου, όπου ψυχικά ασθενείς νοσηλεύονται μαζί με 1.500 πρόσφυγες.

Οι συνδικαλιστές νοσοκομειακοί τονίζουν ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου νοσηλεύονται 154 ψυχικά πάσχοντες, ενώ φιλοξενούνται 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες. Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το hot spot της Λέρου βρίσκεται σε κτίρια εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, ενώ δίπλα είναι η Ναυτική Βάση.

«Τώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει για την μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά επιβεβλημένη είναι η λήψη απόφασης για κατάργηση του hot spot που στεγάζεται σε κατάλληλα κτίρια εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου, για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για λόγους εθνικού συμφέροντος» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για πρόσκαιρη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων στο hot spot εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Παρά ταύτα, «σταδιακά εξελίχθηκε σε ανοικτή δομή φιλοξενίας» στην οποία, όπως αναφέρουν, «με το ζόρι χωράνε 750 άτομα και τώρα φιλοξενούνται πάνω από 1.500».

Σύμφωνα με την καταγγελία, στην αρχή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου βρίσκονται τα νοσηλευτικά τμήματα στα οποία περιθάλπονται 154 ασθενείς ψυχικά πάσχοντες, στη μέση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου είναι η ανοικτή δομή φιλοξενίας των μεταναστών και των προσφύγων και αμέσως μετά η Ναυτική Βάση με σημαντικές υποδομές της εθνικής μας άμυνας.

«Συνεχώς φθάνουν νέοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται πια σε τρία κτήρια εντελώς ακατάλληλα, ετοιμόρροπα όπως διέγνωσαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Στο hot spot γίνονται επεισόδια μπροστά στους ασθενείς, παρενοχλούνται οι ασθενείς, μπαίνουν φωτιές, δρουν ανεξέλεγκτα, αναπτύσσονται παραβατικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των νοσηλευόμενων ασθενών. Οι συνθήκες υγιεινής απαράδεκτες» τονίζεται στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και ΓΝ Λέρου έχει υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές για την τραγική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς αποτελέσματα.

«Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας, Μεταναστευτικής πολιτικής και Εθνικής Άμυνας να παρέμβουν άμεσα για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών» καταήγει η ανακοίνωση.

Send this to a friend