Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Κερί στο αυτί: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία (Βίντεο)

Το χρώμα της κυψελίδας του αυτιού (κερί) μπορεί να κρύβει μυστικά για την υγείας σας, που δεν πρέπει να αγνοείτε..

Το χρώμα της κυψελίδας του αυτιού (κερί) μπορεί να κρύβει μυστικά για την υγείας σας, που δεν πρέπει να αγνοείτε..

Το κερί στο αυτί δεν είναι απόβλητο του σώματος. Αν και πρέπει να καθαρίζεται συχνά, προστατεύει τα αυτιά από τη φαγούρα, εμποδίζει την είσοδο ρύπων στο εσωτερικό τους και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια του μασήματος, μέσω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, τα αυτιά "τραβάνε" το κερί προς τα έξω και με αυτό τον τρόπο καθαρίζονται.

Αν τα αυτιά σας παράγουν μεγάλη ποσότητα κεριού, μπορείτε να βάλετε σταγόνες που το μαλακώνουν και διευκολύνουν την αποβολή του.

Όμως, τι δείχνει το χρώμα του κεριού για την υγεία;

Γκρι
Αν το κερί στο αυτί σας συνήθως είναι υγρό κολλώδες και έχετε παρατηρήσει ότι γίνεται γκρι, αυτό συμβαίνει όταν συσσωρεύεται σκόνη. Αν και ακούγεται περίεργο και ασυνήθιστο, είναι σημάδι που μαρτυρά, ότι το κερί λειτουργεί όπως πρέπει και μαζεύει τους ρύπους. Αν όμως έχετε φαγούρα ή ξηρότητα στο εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να είναι σημάδι για σμηγματορροϊκό έκζεμα.

Με ίχνη αίματος
Οι ηλικιωμένοι συνήθως βρίσκουν ίχνη αίματος στο κερί του αυτιού τους. Όμως, μπορεί να δείχνει τη ρήξη ή τη διάτρηση του τυμπάνου.

Καφέ ή μαύρο
Αν και οπτικά είναι τρομακτικό, δεν είναι επικίνδυνο. Το σκουρόχρωμο κερί μπορεί να είναι ένδειξη υπερβολικής παραγωγής, λόγω άγχους ή ότι έχει μείνει για αρκετό καιρό στο εσωτερικό του αυτιού.
Το σκούρο χρώμα οφείλεται στην αντίδραση των λιπαρών οξέων με το οξυγόνο.

Ξηρό και λευκό
Το λευκό χρώμα και η ξηρή υφή του κεριού συνδέεται με ένα υπολειπόμενο γονίδιο. Συνήθως παρατηρείται σε ανθρώπους, των οποίων ο οργανισμός παράγει λιγότερες οσμές.

Με δυσάρεστη οσμή
Η δυσάρεστη οσμή του κεριού συνήθως είναι ένδειξη λοίμωξης του μέσου αυτιού. Η συνηθέστερη λοίμωξη είναι η ωτίτιδα.

Υγρό και αραιό
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε σταθερή καταρροή με αίμα και πύον. συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας, διότι είναι σημάδι διάτρησης του τυμπάνου.

Ξηρό
Το ξηρό κερί συνήθως οφείλεται στην απουσία λιπαρών οξέων στο σώμα. Επίσης, μπορεί να αποτελεί και σημάδι δερματικής πάθησης.

Δείτε το βίντεο με την επεξήγηση κάθε περίπτωσης:

Send this to a friend