ΥΓΕΙΑ
Το σπιτικό μαγείρεμα προσφέρει λιγότερο, λίπος, υδατάνθρακες και ζάχαρη από ό,τι το έτοιμο φαγητό.
Αυτό υποστηρίζει σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015, στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.
Ωστόσο πολλές φορές το σπιτικό μαγείρεμα είναι εξίσου παχυντικό με τα έτοιμα φαγητά, καθώς όλα εξαρτώνται από τον τρόπο μαγειρέματος.
Όπως δήλωσε η διαιτολόγος της Νέας Υόρκης δρ Jackie Topol, “Ένα σπιτικό γεύμα μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινό με ένα γεύμα εστιατορίου, αν χρησιμοποιείτε ανθυγιεινά υλικά, λάθος μεθόδους μαγειρέματος, ή αν δεν προσέχετε το μέγεθος στις μερίδες σας”.
Αυτά είναι τα 4 πιο κοινά λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και καταλήγουμε να παχαίνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε:
Βάζετε πάρα πολύ λάδι
Πολλοί χρησιμοποιούν περισσότερο λάδι από όσο χρειάζονται. Χαρακτηριστικά μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες με αποτέλεσμα να μην συνειδητοποιούν πόσες πολλές θερμίδες καταναλώνουν, επειδή υπολογίζουν τις μερίδες με το μάτι”, όπως δήλωσε η Jackie Topol.
Η λύση: Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν ρίχνετε πάρα πολύ. H δρ Topol προτείνει να μην βάζετε πάνω από δύο κουταλάκια του γλυκού (το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες) για τα περισσότερα γεύματα.
Οι “τηλεοπτικές” συνταγές παχαίνουν
Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού “Appetite” οι γυναίκες που κάνουν συνταγές που έχουν παρακολουθήσει σε εκπομπές μαγειρικής έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούν συνταγές, τις οποίες βρήκαν στο διαδίκτυο.
Η λύση: Κάνετε αλλαγές στις συνταγές, λέει η δρ Topol. Εάν μια συνταγή απαιτεί κανονικά ζυμαρικά, εσείς αλλάξτε τα με ζυμαρικά ολικής άλεσης για περισσότερες ίνες. Επίσης, μη διστάσετε να μειώσετε κατά το ήμισυ ή και να παραλείψετε εντελώς τη ζάχαρη σε ένα μαρινάρισμα, ή σε μια σάλτσα σαλάτας.
Δεν βάζετε αρκετά μπαχαρικά και καρυκεύματα
Τα μπαχαρικά προσθέτουν πολύ γεύση με μηδενικές θερμίδες,και μετατρέπουν ένα “βαρετό” γεύμα διαίτης σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο και συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το… επάρατο “τσιμπολόγημα” όταν μαγειρεύετε
Η συνήθεια να δοκιμάζουμε και να τρώμε λίγο-λίγο από το φαγητό όσο μαγειρεύουμε προσθέτει θερμίδες.
Η λύση: Εάν σας αρέσει να τσιμπολογάτε κάτι ενώ μαγειρεύετε, τότε κόψτε μερικά λαχανικά σε ένα πιατάκι δίπλα σας και τρώτε από αυτά (λίγο αγγούρι, λίγο μαρούλι, λίγη ντομάτα κλπ).
Πληροφορίες από iatropedia.gr
Ροή Ειδήσεων
29/03/2024 | 16:06
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής
29/03/2024 | 15:44
Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019
29/03/2024 | 15:36
Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες
29/03/2024 | 15:28
ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας
29/03/2024 | 15:22
Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα
29/03/2024 | 15:04
Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών
29/03/2024 | 14:36
Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»
28/03/2024 | 08:25
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το Survivor έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
28/03/2024 | 09:27
Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»
28/03/2024 | 12:37
Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
28/03/2024 | 11:30