Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λαφαζάνης για Τσίπρα: Είχε αποδεχθεί άτυπη συμφωνία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για συγκυβέρνηση- Eνδεχομένως με άλλο πρωθυπουργό

ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα, παράγοντες που επηρεάζουν και αντιμετώπιση

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία(διαταραχή του φυσιολογικού φλεβοκομβικού καρδιακού ρυθμού). Η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνεται με την ηλικία.

Το 10% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών παρουσιάζει την αρρυθμία.  Ανάλογα με την διάρκεια των επεισοδίων η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται ως παροξυσμική, εμμένουσα ή  χρόνια.

Ποιοι παράγοντες  σχετίζονται με την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής;

Η συχνότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής επηρεάζεται από καρδιακά και μη καρδιακά-εξωγενή αίτια.

Στα καρδιακά αίτια περιλαμβάνονται η καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξαρτήτου αιτιολογίας, ορισμένες βαλβιδοπάθειες και σπανιότερα η στεφανιαία νόσος. Μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε συγγενείς καρδιοπάθειες ή μυοκαρδιοπάθειες.

Στα μη καρδιακά-εξωγενή αίτια περιλαμβάνονται η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οι θυρεοειδοπάθειες και η αρτηριακή υπέρταση.

Παρατηρείται μια κληρονομική προδιάθεση ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί το πρόβλημα;

Συνήθως ο ασθενής προσέρχεται στον καρδιολόγο αιτιώμενος αίσθημα παλμών- ταχυκαρδίες. Δυστυχώς ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δεν έχουν συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο καρδιολόγος οδηγείται στην διάγνωση από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, η οριστική διάγνωση όμως τίθεται με το καρδιογράφημα και το Holter.

Υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθούν επιπλοκές;

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, χωρίς την κατάλληλη αγωγή, κινδυνεύουν  από καρδιακή ανεπάρκεια και εμβολικά- εγκεφαλικά επεισόδια.  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κολπική μαρμαρυγή είναι ταχυκαρδία με υψηλή καρδιακή συχνότητα που κουράζει την  καρδιά και οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια με δυσπνοια και οιδήματα. Συγχρόνως η κολπική μαρμαρυγή προδιαθέτει στον σχηματισμό θρόμβων εντός της καρδιάς οι οποίοι αν μπουν στην συστηματική κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποια η αντιμετώπιση;

Η θεραπεία στοχεύει στην πρόληψη δημιουργίας των θρόμβων και στην αντιμετώπιση των τάχυ ή βραδυκαρδιών. Ανάλογα με την περίπτωση ο καρδιολόγος θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και αντιπηκτικά σκευάσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία είναι επεμβατική με εμφύτευση βηματοδότη ή ηλεκτροφυσιολογική μέλετη και κατάλυση. Σε επείγουσες καταστάσεις αιμοδυναμικής αστάθειας είναι απαραίτητη η ηλεκτρική ανάταξη της αρρυθμίας.

Δεληγεώργης Αλέξανδρος, Καρδιολόγος συνεργάτης Metropolitan General, Ιατρικού Ψυχικού, Βιοκλινικής Αθηνών.

Εξειδικευθείς στις Νεότερες Τεχνικές Ηχωκαρδιολογίας

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kardiologos-deligeorgis.gr

Θεοδωρίδου: Τι απάντησε για τον θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό
ΝΥΤ: Να γιατί δεν αρκεί η πρώτη δόση του εμβολίου – Απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα
Αλάτι, ο σύγχρονος δολοφόνος
Μίνα Γκάγκα: «Προηγμένο το ισραηλινό φάρμακο έναντι του κορονοϊού» (ΒΙΝΤΕΟ)
Κορονοϊός: Αύριο Τετάρτη η ενημέρωση με Βασίλη Κικίλια
Sinovac: Επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης του κινεζικού εμβολίου