Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λιγνάδης: «Χρησιμοποιούσε βωμολοχίες μπροστά σε πάρα πολλά παιδιά – Eίχε ειπωθεί ένα “αστείο” πως… εγώ είμαι μεγάλος για εκείνον» (vid)»

ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα; Ομοιότητες και διαφορές

Κορωνοϊός, κοινό κρυολόγημα και γρίπη έχουν ομοιότητες, αλλά και σημαντικές διαφορές.

Δείτε επίσης

«Είδα την αξονική και τρόμαξα» – Σοκάρει η περιγραφή γιατρού που νόσησε από κορονοϊό

Πώς θα διακρίνουμε για τι πρόκειται κάθε φορά;

Κοινό κρυολόγημα  

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος εμφανίζονται σταδιακά και περιλαμβάνουν: καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, φτέρνισμα, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο, όλα σε ηπιότερο βαθμό σε σχέση με τη γρίπη.

Θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν με ξεκούραση και παραφαρμακευτικά προϊόντα, όπως αποσυμφορητικά, αντιβηχικά και παυσίπονα.

Η ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα διαρκεί περίπου 7-10 μέρες. Ωστόσο, σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή αναπνευστικά προβλήματα, η λοίμωξη μπορεί να επιπλακεί σε πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Ομοιότητες με την COVID-19: Και το κοινό κρυολόγημα και ο COVID-19 μεταδίδονται κυρίως μέσω σταγονιδίων. Επίσης, κάποια συμπτώματα όπως οι πόνοι στο σώμα, ο βήχας και η κόπωση είναι κοινά για τις δύο καταστάσεις.

Διαφορές: Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος εμφανίζονται και επιδεινώνονται σταδιακά με κυριότερη την καταρροή, η οποία δεν είναι τόσο κοινό σύμπτωμα στον COVID-19.

O βήχας στο κοινό κρυολόγημα οφείλεται συνήθως σε οπισθορινική καταρροή, η οποία δεν συμβαίνει στον COVID-19.

Άλλα σημάδια όπως ο πυρετός και η δύσπνοια, είναι χαρακτηριστικά της λοίμωξης από κορωνοϊό, που δεν απαντώνται στο κοινό κρυολόγημα.

Το κοινό κρυολόγημα σπανίως προκαλεί συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως διάρροια, ναυτία ή έμετο, που μπορούν να εμφανιστούν στον COVID-19 και στη γρίπη.

Μία άλλη διαφορά είναι ότι το κοινό κρυολόγημα μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, σε αντίθεση με τον COVID-19, που μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με σταγονίδια. Τέλος, σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα που δεν είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, ο κορωνοϊός μπορεί να έχει θανατηφόρες επιπλοκές.

Γρίπη 

H γρίπη είναι συνήθως πιο σοβαρή από το κοινό κρυολόγημα και τα κύρια συμπτώματά της, που εμφανίζονται σε σύντομο διάστημα μετά τη μόλυνση περιλαμβάνουν:

• πυρετό

• ρίγη

• βήχα

• πονόλαιμο

• καταρροή

• συμφόρηση

• μυϊκούς πόνους

• πόνους σώματος

• πονοκεφάλους

• κόπωση

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εμετό ή διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Θεραπεία 

Το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Ορισμένα αντιιικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε σοβαρές περιπτώσεις γρίπης ή σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη γρίπη μέσα σε λίγες μέρες, άλλοι όμως μπορεί να χρειαστούν έως και 2 εβδομάδες.

Μερικοί άνθρωποι όμως μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας. Οι επιπλοκές από τη γρίπη μπορεί να είναι σοβαρές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απειλητικές για τη ζωή.

Ομοιότητες με την COVID-19: Τα συμπτώματά τους μοιάζουν, ενώ παρόμοιος είναι και ο τρόπος μετάδοσής τους (μέσω σταγονιδίων). Τόσο η γρίπη όσο και το COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και η αναπνευστική ανεπάρκεια.

Διαφορές: Η γρίπη δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο ο COVID-19.

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται πιο νωρίς μετά τη μόλυνση.

Ο κίνδυνος επιπλοκών σε υγιή παιδιά είναι υψηλότερος στη γρίπη σε σχέση με την COVID-19.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης από γρίπη είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον COVID-19.

Ομοίως, η γρίπη είναι λιγότερο θανατηφόρα.

COVID-19 

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω:

•            Πυρετός

•            Βήχας

•            Φαρυγγαλγία

•            Αρθραλγίες

•            Μυαλγίες

•            Καταβολή

•            Δυσκολία στην αναπνοή

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19; 

Εάν έχει:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας ή στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης.

Πηγές: Medical News Today, ΕΟΔΥ

Κορονοϊός – BioNTech: Υπό έλεγχο η πανδημία έως το τέλος του καλοκαιριού
Ωνάσειο: Πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του 5χρονου που πάσχει από σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο
28 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: «Οι Σπάνιοι Ασθενείς είμαστε Πολλοί, είμαστε Δυνατοί, είμαστε Υπερήφανοι»
Μόσιαλος: «Έξι εμβόλια προστατεύουν 100% από τη νοσηλεία ή από το θάνατο από κορονοϊό»
Αντιπηκτικά vs κορονοϊός: Σημειώσατε 1
Κορονοϊός: 226 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα