Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άφωνος ο Γιώργος Λιάγκας: Τους αποκάλυψε στο Πρωινό ότι περιμένει παιδί (vid)

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η νόσηση δεν προστατεύει από την επαναλοίμωξη- Πιο επιρρεπείς οι άνω των 65

Αυξημένες πιθανότητες επαναμόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν οι ασθενείς άνω των 65 ετών που έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό.

Το ποσοστό προστασίας από επαναλοίμωξη σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνά το 47%, έναντι ποσοστού 80% που καταγράφηκε στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αναφέρει δανέζικη μελέτη που ανέλυσε εκατομμύρια PCR.

Tο συγκεκριμένο εύρημα επισημαίνει την ανάγκη της τήρησης των μέτρων προστασίας (π.χ. μάσκα, απόστασεων) και του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές, ακόμη κι όταν πρόσφατα κράτησαν στα χέρια τους ένα θετικό PCR. Η ίδια μελέτη επιχείρησε να εκτιμήσει και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Αυτή υπολογίστηκε στους έξι μήνες, δεν έχει ληφθεί όμως υπόψη η ύπαρξη των μεταλλάξεων που μπορούν να προσβάλλουν τους ασθενείς.

“Με την έναρξη του καινούργιου μήνα βλέπουμε να έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια κοινότητα 129.495.677 κρούσματα κορονοϊού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η νόσηση που ξεπερνιέται με την παθητική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και τη δημιουργία από τον οργανισμό μας των ειδικών αντισωμάτων δεν προφυλάσσει πάντα από μια ενδεχόμενη επαναμόλυνση. Έχει προσμετρηθεί ότι ένα 10-15% των ασθενών ‘υποκύπτουν’ και πάλι μερικούς μήνες μετά και επανανοσούν. Εάν προσθέσουμε το γεγονός ότι όπως αναμένεται, νέα πιο επιθετικά και πιο μολυσματικά στελέχη θα κάνουν την σποραδική εμφάνισή τους, κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο η αποκτηθείσα με την προηγηθείσα νόσηση παθητική ανοσοποίηση θα προστατεύει και απέναντι σε κάποια νέα μετάλλαξη του ιού.

Η ενεργητική ανοσία που κερδίζεται από τον εμβολιασμό δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι είναι ασύγκριτα πιο ισχυρή και προστατευτική από την παθητική που αποκτάται από την νόσηση”, σχολιάζει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Προέδρος Δ.Σ. Δημοτικού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Η ΕΛΠΙΣ”, κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και προσθέτει: “Η οδηγία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και όλες οι ειδικές Υγειονομικές Αρχές είναι να εμβολιάζονται και όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό για να προστατευτούν επαρκώς από μια νέα επανανόσηση η οποία ειδικά για ένα ασθενή μεγαλύτερης και συχνά πιο ‘εύθραυστης’ υγειονομικά ηλικίας μπορεί να αποβεί μοιραία”.

ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου η πανδημία
Κορονοϊός: Από Δευτέρα 19 Απριλίου υποχρεωτικά self tests σε εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΒΝΤΕΟ)
Δανία: Πληροφορίες από ΜΜΕ ότι σταματούν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca
Έρευνα: Αυξήθηκε το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας
Η Novartis λαμβάνει από τον FDA τον χαρακτηρισμό της καινοτόμου θεραπείας για τον υπό έρευνα αναστολέα STAMP, asciminib (ABL001) στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Πάρκινσον: Άλματα στη θεραπεία, πρόοδος στην ποιότητα ζωής