Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλη η Σκορδά με τον Ιατρόπουλο που έβλεπε την Παναγιώταρου να κάνει μπάνιο στη Φάρμα! (vid)

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο σε εγκύους και τι ισχύει για τον θηλασμό

Όσα ανέφερε η καθηγήτρια για τον εμβολιασμό των εγκύων και την διαδικασία του θηλασμού.

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να χορηγούνται και στις εγκύους, ενώ ο θηλασμός από την μητέρα στο βρέφος είναι ασφαλής, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών το απόγευμα της Δευτέρας.

Aναφερόμενη στο ζήτημα, η κυρία Θεοδωρίδου είπε χαρακτηριστικά πως «η αρχική θέση για τον εμβολιασμό των εγκύων ήταν απαγορευτική. Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο και να την οδηγήσει σε επιβάρυνση του οργανισμού της και του εμβρύου, σε δεύτερη φάση βγήκε η οδηγία να γίνεται το εμβόλιο, αν η έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο. Τα νέα δεδομένα βγήκαν από τις ΗΠΑ, σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 περιπτώσεις, στις οποίες δεν εμφανίστηκε καμία επιπλοκή».

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι δεν χρειάζεται καν να γίνεται πριν τεστ κύησης πριν γίνει ο εμβολιασμός. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και ούτε πρέπει να αναβάλλονται οι προσπάθειες τεκνοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι ο θηλασμός θα πρέπει να γίνεται κανονικά.

Τι ισχύει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στη χώρα μας. Είπε ειδικότερα, ότι στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών. Ανέφερε ότι βασικό του πλεονέκτημα είναι η μία δόση και η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 μέρες και η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες.

«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου».

Κορονοϊός – ΗΠΑ: 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, εντόπισαν τα CDC
Εμβολιασμός: Τι ποσοστό ανοσίας παρέχει κάθε εμβόλιο ανάλογα με την εταιρεία και τη δόση
ΗΠΑ: 3 στους 4 γονείς διστακτικοί με τον εμβολιασμό των παιδιών – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν
Πέντε συνήθειες που πρέπει να δανειστούμε από τις «Μπλε Ζώνες»
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αν κάνεις διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση
Πόσο δραστικό είναι το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech έναντι των μεταλλάξεων;