Αθήνα

 

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Χείμαρρος ο Τάσος Τεργιάκης για τον Νίκο Μάνεση: «Συμφωνώ με την Ελεονώρα Μελέτη 100%, φύγαμε όλοι οι υπόλοιποι και έμεινε εκείνος»

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός- ΠΟΥ: Οδηγίες για τα air condition, εξαερισμό και ανεμιστήρες σε κλειστούς χώρους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παρέχει διαρκώς επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού στο πλαίσιο του COVID-19.

Δείτε επίσης

Oruc Reis: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ και Γενς Στόλτενμπεργκ
ΑΣΕΠ: 1.209 θέσεις εργασίας σε φορείς του υπουργείου Υγείας

Τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού που συντηρούνται και λειτουργούν σωστά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών. Οι ανεμιστήρες είναι ασφαλείς μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι ανεμιστήρες για την κυκλοφορία του αέρα σε δημόσιους κλειστούς χώρους θα πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχουν πολλά άτομα σε αυτόν τον χώρο.

Κορονοϊός: Στους πόσους βαθμούς να βάζετε το air condition – Προσοχή στον τακτικό καθαρισμό και απολύμανση των φίλτρων!
Όλα τα συστήματα κλιματισμού και βιομηχανικού εξαερισμού τόσο για κτήρια κατοικιών όσο και για κτήρια υψηλής χωρητικότητας (κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, ξενοδοχεία και νοσοκομεία) πρέπει να επιθεωρούνται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά για να αποφεύγεται η μετάδοση ιών. Ακόμα και σε καλά αεριζόμενα περιβάλλοντα, οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συστάσεις φυσικής απόστασης και συχνής υγιεινής των χεριών.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο air condition μεταξύ 24°C και 27°C για ψύξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την υγρασία (αν υπάρχει η επιλογή) μεταξύ 50% και 60%.

Εάν η χρήση ανεμιστήρων είναι αναπόφευκτη, τότε ο χώρος πρέπει να είναι πολύ ανοικτός στην εξωτερική ατμόσφαιρα και να περιοριστεί η ροή του αέρα από το ένα άτομο απευθείας στο άλλο, για να μειώσετε την πιθανή εξάπλωση τυχόν αερομεταφερόμενων ή αερολυμένων ιών.

Κορονοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τα συστήματα κλιματισμού

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το air condition στο πλαίσιο του COVID-19;
Τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εσωτερικού αέρα σε υγιή και άνετα επίπεδα. Ένα καλά συντηρημένο και λειτουργικό σύστημα κλιματισμού μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους αυξάνοντας τον ρυθμό αλλαγής του αέρα, μειώνοντας την ανακυκλοφορία του αέρα και αυξάνοντας τη χρήση του εξωτερικού αέρα.

Αν το air condition έχει επιλογή ανακυκλοφορίας του αέρα στον κλειστό χώρο (δηλαδή να ανακυκλώνεται μέσα από το μηχάνημα ο ίδιος αέρας και να μην έρχεται φρέσκος αέρας απ’ έξω) πρέπει να μην χρησιμοποιείται. Τα συστήματα HVAC πρέπει να ελέγχονται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά.

Μπορούν οι ανεμιστήρες να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους;
Στο σπίτι, οι οικιακοί ανεμιστήρες (όρθιοι ή επιτραπέζιοι) είναι ασφαλείς για κυκλοφορία αέρα μεταξύ των μελών της οικογένειας που ζουν μαζί και που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ωστόσο, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να αποφεύγονται όταν επισκέπτονται το σπίτι άτομα που δεν ανήκουν στην άμεση οικογένεια, καθώς μπορεί να έχουν τον ιό παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμπτώματα. Ο αέρας που φυσάει από ένα μολυσμένο άτομο απευθείας σε άλλο σε κλειστούς χώρους μπορεί να αυξήσει την μετάδοση του κορονοϊού.

Στα γραφεία και στα σχολεία, εάν η χρήση ανεμιστήρα είναι αναπόφευκτη, είναι σημαντικό να αυξήσετε τις εξωτερικές αλλαγές αέρα (δηλαδή να μπαίνει φρέσκος αέρας στον χώρο) ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες. Επίσης, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον αέρα με ροή απευθείας από ένα άτομο (ή ομάδα ατόμων) σε άλλο άτομο (ή ομάδα ατόμων).

Η χρήση ανεμιστήρων οροφής μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του εξωτερικού αέρα και εμποδίσει τον αέρα να μείνει στάσιμος στον χώρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζετε και πάλι για καλό εξαερισμό (εισαγωγή αέρα από εξωτερικούς χώρους) όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες οροφής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της ανταλλαγής αέρα εξωτερικού χώρου είναι το άνοιγμα παραθύρων.

Πώς μπορεί ο εξαερισμός να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 στ’ αεροπλάνα;
Ορισμένα αεροπλάνα διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος αέρα καμπίνας εξοπλισμένα με φίλτρα HEPA που μπορούν να απομακρύνουν γρήγορα ιούς και μικρόβια, ελαχιστοποιώντας τη διάρκεια της έκθεσης σε πιθανά μολυσματικά υλικά που παράγονται από βήχα ή φτέρνισμα. Το σύστημα αέρα καμπίνας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αποτελεσματικά, παρέχοντας περίπου 50% εξωτερικό αέρα και 50% φιλτραρισμένο, ανακυκλωμένο αέρα. Η ροή αέρα είναι ουσιαστικά αποστειρωμένη και χωρίς σωματίδια.

Ωστόσο, ο επαρκής εξαερισμός είναι μόνο ένα από τα προληπτικά μέτρα για την μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου COVID-19. Άλλα σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου όποτε είναι δυνατόν, τη συχνή υγιεινή των χεριών και τη χρήση μάσκας. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρεία και να μαθαίνουν τις εθνικές ή τοπικές οδηγίες του προορισμού τους σχετικά με το πότε και πού να φορούν μάσκα.

πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός: Πού καταγράφηκαν τα 203 νέα κρούσματα- Πόσα εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Έκρηξη στη Βηρυτό: Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα

Κορονοϊός- έρευνα ΑΠΘ: Μάσκα, τηλεργασία και τοπικά lockdown, αλλιώς 700 κρούσματα ημερησίως

Ροή Ειδήσεων

04/10/2022 | 21:36

Ειδικό Δικαστήριο: Ένταση στη δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

04/10/2022 | 21:14

Καβάλα: «Σε αγάπησα, σε είδα σαν δικό μου άνθρωπο»-Όταν ο 56χρονος έγραφε ερωτική επιστολή στην30χρονη που σκότωσε μαζί με το παιδί τους

04/10/2022 | 21:07

«Οδύσσεια» για μητέρα στη Θεσσαλονίκη: Φοιτά μαζί με τον γιο της στο σχολείο ελλείψει ειδικού δασκάλου

04/10/2022 | 21:03

ΗΠΑ: Πατέρας κρατάει ως… ασπίδα το παιδί του και οι αστυνομικοί τον πυροβολούν με τέιζερ!

04/10/2022 | 20:52

Πειραιάς: Η στιγμή που πολίτες «συλλαμβάνουν» μέλος σπείρας που νωρίτερα είχε ληστέψει 82χρονη

04/10/2022 | 20:52

Εβελίνα Παπούλια: Η συγκινητική ανάρτηση για την απώλεια του πατέρα της

04/10/2022 | 20:45

Κρήτη: Επεισοδιακή ληστεία σε μίνι μάρκετ – Περαστικός κυνήγησε τον δράστη

04/10/2022 | 20:38

Ουκρανία: Χάρτες δείχνουν εδάφη που ανακαταλαμβάνει το Κίεβο – «Υποχώρηση των Ρώσων στον νότο»

04/10/2022 | 20:24

Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία και στη συνοχή της κοινωνίας μας»

04/10/2022 | 20:13

Αυτή η νύχτα μένει: Βρήκαμε το νυχτερινό κέντρο «Όνειρο» στο Αγρίνιο – Το περιβόητο «Βραχώρι» και η ιστορία του

04/10/2022 | 20:04

Γιώργος Μαζωνάκης: Τραγουδά Φοίβο Δεληβοριά στα social media – Δείτε το βίντεο

04/10/2022 | 19:42

Payzy by COSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

04/10/2022 | 19:31

Διονύσης Μακρής: Για 10 χρόνια έβγαζα και 60.000 ευρώ τη βδομάδα, αλλά τα χαλούσα με φίλους σε κότερα, ελικόπτερα και πάρτι

04/10/2022 | 19:25

Χριστίνα Παππά: Έκλαψε με αναφιλητά στην Ελένη Μενεγάκη

04/10/2022 | 19:17

Λαϊκό Λαχείο – 40η κλήρωση: Δείτε τα αποτελέσματα σήμερα, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
Γρίπη των πτηνών: Εντοπίστηκε σπάνιο κρούσμα μετάδοσης της νόσου σε άνθρωπο
H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Τι είναι το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού και ποιες οι βλάβες που επιφέρει
Μουσείο Καρδιολογίας: Ταξίδι στο χθες και το σήμερα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καρδιάς
Ημικρανία και οπτικές διαταραχές
Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία – Τι είναι; Διάγνωση και θεραπεία