Αθήνα

19 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Το συγκινητικό αντίο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (vid)

ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Συμπτώματα, ομάδες υψηλού κινδύνου και πρόληψη

Ο κορωνοϊός COVID-19 αποτελεί ένα ζήτημα υγείας που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα, κατά την εκπνοή, την ομιλία καθώς και με την επαφή με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο κορωνοϊός;

Τρία είναι τα κύρια συμπτώματα του κορονωϊού. Οι ασθενείς εμφανίζουν ξηρό βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν 2-5 μέρες μετά έκθεση στον ιό, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν και να εμφανιστούν εώς και 14 μέρες μετά.

Ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί πνευμονία (ανήκει στις λοιμώξεις αναπνευστικού) και ακριβώς επειδή η πνευμονία είναι ιογενής τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Ουσιαστικά η ανάρρωση εξαρτάται από την δυναμική του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου ατόμου. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός πως στην συντριπτική πλειοψηφία τα θύματα αυτής της πανδημίας είχαν ήδη επιβαρυμένη υγεία.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκινοπαθείς και ανοσοκατεσταλμένοι.

Ακόμη και ένας απλός βήχας πρέπει να με οδηγήσει στον γιατρό;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των υγειονομικών φορέων όταν κάποιος έχει επισκεφτεί περιοχές με πολλά κρούσματα αρχικά θα πρέπει να μείνει σπίτι και να αποφύγει τις κοινωνικές συναναστροφές. Στην περίπτωση κάποιου συμπτώματος καλούμε στο κέντρο αναφοράς-ΕΟΔΥ για να ενημερώσουμε και να μας δώσουν οδηγίες.

(τηλ. Επικοινωνίας ΕΟΔΥ 1135, 2105212054)

Γιατί ο κορωνοϊός μας ανησυχεί περισσότερο από την κοινή εποχική γρίπη;

Ο συγκεκριμένος ιός είναι νέος και μαθαίνουμε για αυτόν σταδιακά όσο συγκεντρώνονται στοιχεία. Η διαφορά του από την εποχική γρίπη είναι πως δεν υπάρει εμβόλιο ή κάποια θεραπεία όπως για την γρίπη.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει μια σειρά προληπτικών μέτρων που περιλαμβάνουν:

  • Σχολαστικό καθαρισμό χεριών με σαπούνι και νερό και αν δεν είναι δυνατό αυτό, χρήση αντισηπτικών χεριών.
  • Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε πάντοτε το στόμα και την μύτη μας είτε με τον αγκώνα μας είτε με ένα χαρτομάντηλο.
  • Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που βήχουν ή έχουν πυρετό.
  • Οποιοσδήποτε εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον θεράποντα ιατρό του ή με τον αρμόδιο φορέα και ακολουθεί τις οδηγίες που θα του δοθούν
  • Αερίζουμε πολύ καλά τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας μας
  • Αποφεύγουμε να ακουμπήσουμε την μύτη, το στόμα ή τα μάτια με τα χέρια μας
  • Μένουμε σπίτι, κατόπιν κρατικής οδηγίας

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pneumonologos-spiliotopoulou.gr

Η Novartis λαμβάνει από τον FDA τον χαρακτηρισμό της καινοτόμου θεραπείας για τον υπό έρευνα αναστολέα STAMP, asciminib (ABL001) στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Πάρκινσον: Άλματα στη θεραπεία, πρόοδος στην ποιότητα ζωής
Johnson & Johnson: Από τις 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί – Για ποιες ομάδες και πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού
Χάπι κατά του κορονοϊού: Το ΕΚΠΑ για το σκεύασμα της Pfizer – Σε ποιους θα χορηγείται
Συρίγος: Δώσαμε προτεραιότητα στον κορονοϊό και ο καρκίνος «καλπάζει»
Self test: Έντεκα ερωτήσεις (και απαντήσεις) για τη χρήση τους και όχι μόνο