
ΥΓΕΙΑ
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες επείγουσα άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το πρώτο αντι-ιικό χάπι κατά της Covid-19, το οποίο, όπως έδειξε η κλινική δοκιμή του φάσης 3, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Το χάπι Molnupiravir χορηγείται δύο φορές τη μέρα επί πέντε μέρες στους ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν με λοίμωξη από κορονοϊό. Αν το φάρμακο εγκριθεί και κυκλοφορήσει, θα είναι η πρώτη θεραπεία αυτού του είδους για τη νόσο Covid-19.
Η κλινική δοκιμή διακόπηκε πρόωρα, αφότου η ανάλυση των έως τότε δεδομένων από 775 ασθενείς έδειξε ότι στις επόμενες 29 μέρες πέθανε το 7,3% των ασθενών που πήραν το φάρμακο, έναντι 14,1% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Η εταιρεία θα ζητήσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του φαρμάκου και σε άλλες χώρες. Αν το πάρει, το φάρμακο θα αρχίσει να συνταγογραφείται ευρέως σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Το φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων παραλλαγών του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων κατά της κυρίαρχης σήμερα Δέλτα.
O Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της Merck, Νικ Καρτσώνης, δήλωσε ότι «είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα αντι-ιικό φάρμακο για μη νοσηλευόμενους ασθενείς που δείχνει να προσφέρει όφελος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της μάχης μας κατά της Covid-19».
Η Merck, που προτίθεται να παράγει εκατομμύρια τεμάχια του νέου φαρμάκου σε συνεργασία με τη μικρή εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, βρίσκεται σε «κούρσα» ανταγωνισμού με την Pfizer για την ανάπτυξη του πρώτου ευρέως χρησιμοποιούμενου αντι-ιικού χαπιού που θα αποτρέπει τη σοβαρή Covid-19. Έως τώρα ουσιαστικά υπάρχουν μόνο μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού, χορηγούμενα ενδοφλέβια και με υψηλό κόστος.
Today we announced positive interim data for our investigational #COVID19 #antiviral treatment. Learn more about our latest news: https://t.co/v1DDAa4RjN $MRK pic.twitter.com/na2O4Y5N3D
— Merck (@Merck) October 1, 2021
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ροή Ειδήσεων
03/10/2023 | 17:48
Καραμανλής σε Κασσελάκη: Μην ενημερώνεστε από εκπομπές ελαφριάς ψυχαγωγίας, κάντε προανακριτική για τα Τέμπη
03/10/2023 | 17:25
Άγιος Παντελεήμονας: «Ήμασταν σαν οικογένεια» λέει η 45χρονη για τον 74χρονο που την πυροβόλησε και σκότωσε τον σύζυγό της
03/10/2023 | 16:49
Γιώργος Λιβάνης για την παρενόχληση που δέχτηκε ο Βαγγέλης Κακουριώτης πάνω στη σκηνή: «Ήταν χαριτωμένο»
03/10/2023 | 16:23
Μαίρη Χρονοπούλου: «Υποστηρίζεται μηχανικά, δεν βλέπω προοπτικές» δηλώνει ο νευροχειρουργός της

03/10/2023 | 16:06
Ο Χρυσοχοΐδης έπαυσε τη Διοίκηση του «Αγία Όλγα» για τις άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο
03/10/2023 | 15:39
Πρέβεζα: «Να σαπίσει στη φυλακή» λέει η μητέρα της 27χρονης Λιάνας που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της το 2017

03/10/2023 | 15:15
Κασσελάκης στο ΚΥΠΕ: «Επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά»
03/10/2023 | 15:05
Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Δήμαρχος Κύμης που δικάστηκε για απιστία και ψευδή βεβαίωση
03/10/2023 | 14:57
Νίκος Χαρδαλιάς: «Ο αθλητισμός αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια Αττικής»

03/10/2023 | 00:27
«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά»: 30 χρόνια χωρίς την κοφτερή πένα της Κατερίνας Γώγου

01/10/2023 | 00:21
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο Κρητικός ζωγράφος που καθόρισε την αναγεννησιακή περίοδο
01/10/2023 | 11:42
Η απόλυτη ανατροπή στο Δήμο Αγρινίου–Πέρασε μπροστά ο Πιστιόλας στις στοιχηματικές!
01/10/2023 | 08:43
Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για τον εθισμό της: «Έπινες το αλκοόλ, έπινες τα ναρκωτικά και ήσουν μια χαρά»
01/10/2023 | 13:31