Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Λίγο τσίπα – Ο άνθρωπος χρειάζεται άλλης παρακολούθησης» – Έξω φρενών ο Γιώργος Λιάγκας με Παπαθωμά και Πετράκο

ΥΓΕΙΑ

Κρητική διατροφή: Κλειδί για την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου

Τη σημασία της κρητικής διατροφής στη ρύθμιση του διαβήτη ανέδειξε ο Παθολόγος με ειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη κ. Νικόλαος Κεφαλογιάννης, στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της καμπάνιας “Ίντα είναι το σάκχαρο” της ΑΜΚΕ “Με οδηγό το διαβήτη“.

Δείτε επίσης

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να δώσει χάρη στον εαυτό του
Survivor: Η αποχώρηση της Αγγελικής και ο άγριος καβγάς των μαχητών με την Ασημίνα Ιγγλέζου – «Στις τέσσερις μέρες έχει υψώσει κεφάλι»

Οι ρίζες της κρητικής διατροφής τοποθετούνται στο 3000 π.Χ. δηλαδή στη Μινωική εποχή. Οι μειωμένοι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω της κρητικής διατροφής και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας μελετήθηκαν στο πλαίσιο της περίφημης μελέτης των 7 χωρών, που ανέδειξε την κρητική διατροφή στο βέλτιστο διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης, η κρητική διατροφή περιλαμβάνει λειτουργικά τρόφιμα, τρόφιμα δηλαδή που δρουν ευεργετικά σε διάφορα νοσήματα. Τα λειτουργικά τρόφιμα της κρητικής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, τα όσπρια, ο ξινόχοντρος και τα μεσογειακά βότανα.  Επίσης, το σταμναγκάθι, ένα αυτοφυές στις παραλίες και στα βουνά της Κρήτης φυτό που μαζί με τον άντρακλα έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά”.

Μιλώντας περισσότερο για τον ξινόχοντρο, ο κύριος Κεφαλογιάννης τόνισε ότι με βασικά συστατικά του το ξινισμένο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και χοντροαλεσμένο σιτάρι, “ο ξινόχοντρος έχει την ιδιότητα να τροποποιεί προς το καλύτερο το μικροβίωμα του εντέρου-  διαθέτει δηλαδή προβιοτική δράση”.

Ο διαβήτης στην Κρήτη

Παρ’ όλα αυτά στην Κρήτη, υπολογίζεται ότι 60.000 άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη. Από αυτούς, συντριπτικό ποσοστό (άνω του 90%) είναι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συνολικά, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100.000 άτομα με διαβήτη και περίπου 300.000 αδιάγνωστοι για αυτό και το μήνυμα του κ. Κεφαλογιάννη είναι ότι πρέπει να ανακαλύψουμε νωρίς στη διαβήτη και να το θεραπεύσουμε σωστά, ώστε να αποφύγουμε τις επιπλοκές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα με προδιαβήτη, ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό του μεταπίπτουν σε ποσοστό 30% σε κανονικό διαβήτη τύπου 2. Με την κατάλληλη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή ωστόσο, η εμφάνιση διαβήτη μπορεί να αποτραπεί ή να καθυστερήσει κατά 10 – 15 χρόνια. Ποια άτομα όμως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη; “Τα άτομα άνω των 45 ετών, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό του διαβήτη-  σημειώνεται ότι αν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη έχει 30% να εμφανίσει κι εκείνος διαβήτη, ενώ αν και οι δύο γονείς του έχουν διαβήτη, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 50%.

Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο διαβήτη έχουν επίσης τα παχύσαρκα άτομα, τα άτομα με υπέρταση, με χοληστερίνη, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα άτομα με σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη (μελανίζουσα ακανθωση),  αλλά και οι γυναίκες που έχουν εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη κύησης”, τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης. Ιδιαίτερα για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει να αρχίσουν να ελέγχονται μετά τα 30 τους, ενώ σχετικά με την παχυσαρκία υπογράμμισε με θλίψη ότι εξαιτίας της, σήμερα το 50% των διαγνωσμένων περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά είναι ΣΔ τύπου 2.

Διαβήτης και πανδημία 

Όταν διαγνωστούν με σακχαρώδη διαβήτη, το 50% των ασθενών έχουν υπέρταση, το 50% υψηλή χοληστερίνη και το 30 – 40% αλλοιώσεις από τα μάτια και νευροπάθεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την πανδημία. Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης,  ένας σωστά ρυθμισμένος ασθενής έχει παρόμοιες πιθανότητες σοβαρής νόσου με έναν άνθρωπο που δεν πάσχει από διαβήτη. Aν όμως δεν είναι καλά ρυθμισμένος, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται.

Τα κακά νέα είναι ότι  το ποσοστό  καλής ρύθμισης του διαβήτη, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας, δεν ξεπερνά το 46- 50%.

Και σε αυτό, όπως σημείωσε ο ειδικός φταίνε τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς. Οι τελευταίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η θεραπευτική αγωγή, η σωστή άσκηση και η σωστή διατροφή δεν διαρκούν για λίγες μόνο μέρες, αλλά για μία ολόκληρη ζωή.  Οι δε γιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν τους ασθενείς πώς θα ελέγχουν το σάκχαρο τους, πώς θα το αξιολογούν και τι τροποποιήσεις θα πρέπει να κάνουν στη θεραπεία τους. Τέλος, “οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ντρέπονται,  θα πρέπει να ρωτούν. Γιατί δεν υπάρχουν λάθος  λάθος ερωτήσεις, μόνο λάθος απαντήσεις”, σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: “Η σωστή ρύθμιση απαιτεί πολύ-πολύ καλή συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό. Αν ο γιατρός δεν εξηγήσει στον ασθενή,  η συμμόρφωση του ασθενούς, που είναι απαραίτητη για την καλή θεραπεία, δεν θα είναι η ενδεικνυόμενη”.

Όσον αφορά στον αριθμό θανάτων από διαβήτη και από COVID, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν πως ο διαβήτης είναι μια εξίσου σοβαρή πανδημία: Mέσα στο 2020 πέθαναν σε όλο τον κόσμο 4.200.000 από διαβήτη, έναντι 1.890.000 από κορωνοϊό…

Ροή Ειδήσεων

20/10/2021 | 19:14

Σάντρα Βουτσά-Αλίκη Κατσαβού: Η πρώτη κοινή συνέντευξη μετά τον θάνατο του Κώστα Βουτσά – Tι είπαν (vid)

20/10/2021 | 19:11

Τα συμπεράσματα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

20/10/2021 | 19:00

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στοπ από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα δώρα

20/10/2021 | 18:32

Άγριο έγκλημα στο Αιγάλεω: «Ο αδελφός μου σκότωσε τη μητέρα μου» – Οι Αρχές αναζητούν τον γιο για τη δολοφονία της 55χρονης (vid)

20/10/2021 | 18:24

Συριζα Συνέδριο 24-27 Φλεβάρη: Εισηγηση Τσίπρα για καμπάνια για την ακρίβεια και πρόταση νόμου για κατώτατο μισθό στα 800 ευρω

20/10/2021 | 18:23

Ο χάρτης του κορoνοϊού στην Ελλάδα: Στο κόκκινο Αττική και Θεσσαλονίκη με 659 και 523 κρούσματα αντίστοιχα (Λίστα)

20/10/2021 | 18:13

Κορονοϊός: 3.279 νέα κρούσματα και 38 θάνατοι σήμερα στην Ελλάδα

20/10/2021 | 18:08

Παπανδρέου: Από ώρα σε ώρα ανακοινώνει τις οριστικές αποφάσεις για την υποψηφιότητά του στο ΚΙΝΑΛ

20/10/2021 | 17:57

Βιασμός 8χρονης στη Ρόδο: «Η μητέρα μου έπαιρνε ουσίες, δεν έχω ζήσει τη στοργή της μάνας», λέει η 24χρονη κόρη της δράστριας (vid)

20/10/2021 | 17:50

Μαρίνα Πατούλη: Τι απάντησε τελικά στην πρόσκληση του ΑΝΤ1 να συμμετέχει στην «Φάρμα» (vid)

20/10/2021 | 17:40

Elon Musk: Πώς θα μπορούσε να τον κάνει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του κόσμου η SpaceX σύμφωνα με την Morgan Stanley

20/10/2021 | 17:28

Ρένα Βλαχοπούλου: Το άγνωστο περιστατικό με την Έλντα Πανοπούλου και τον Μάκη Δελαπόρτα (vid)

20/10/2021 | 17:25

Δακτύλιος: Όλες οι αλλαγές – Ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελεύθερα – Ποιοι εξαιρούνται

20/10/2021 | 17:04

Tι καιρό θα κάνει αύριο σε όλη τη χώρα – Πού θα βρέξει

20/10/2021 | 16:56

H Βίσση διαβάζει γράμμα που της έστειλε ο Καρβέλας και «βουρκώνει» – «Χώρισα από τον Καρβέλα αλλά όχι από την Βίσση» (vid)
Κορονοϊός: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες
Πολλαπλό μυέλωμα: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους ασθενείς
Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα με το οποίο διαγνώσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη
Κορονοϊός: Υψηλή η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, ιδίως Pfizer ή Moderna μετά από AstraZeneca
Γιατί 1 στις 4 γυναίκες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 δεν θα κάνουν παιδιά;  
Κορονοϊός: Επιστήμονες της BioNTech αποκαλύπτουν πώς δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο (ΒΙΝΤΕΟ)