Αθήνα

 

19 oC

θύελλα

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xtapodi 180324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα 10 πιο επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής δημοσίευσε προσφάτως έναν κατάλογο με 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε.

Η ασφάλεια στη μαγειρική δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

Παρότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στη μαγειρική. Λάθη τα οποία μπορεί εύκολα να μας οδηγήσουν στην τροφική δηλητηρίαση.

Να μερικά από τα σημαντικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής (AND).

Δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι χαλασμένο

Αυτό είναι ολέθριο λάθος. Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν αλλοιώνουν τη γεύση, την εμφάνιση ή την μυρωδιά των τροφίμων. Επιπλέον, ακόμα και μια μπουκιά μολυσμένου τροφίμου αρκεί για να προκληθεί σοβαρή νόσος.

Επομένως, να πετάτε τα ληγμένα τρόφιμα δίχως να τα δοκιμάζετε. Και αν αφήσετε επί μέρες μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, πετάξτε το και αυτό.

Βάζουμε μαγειρεμένο φαγητό στο πιάτο όπου βρισκόταν ωμό

Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να ξεβγάζουν τα σκεύη όπου είχαν ωμά κρέατα και ψαρικά, για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν για τα ψημένα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι το απλό ξέβγαλμα δεν απομακρύνει τα επικίνδυνα μικρόβια από τις πιατέλες.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο σκεύος, να το καθαρίσετε πρώτα καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Το ίδιο ισχύει και για τα ξύλα κοπής, για τα μαχαίρια και για τα πιρούνια.

Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιρούνι από την αρχή του ψησίματος έως το τέλος για να γυρνάτε το κρέας.

Και εννοείται ότι δεν πρέπει να βάζετε τα ωμά κρεατικά στο ίδιο ξύλο κοπής με λαχανικά τα οποία θα φάτε ωμά.

Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

Οι επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ταχέως όταν τα τρόφιμα αφήνονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψυγείο (πρέπει να) έχει θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Επομένως να ξεπαγώνετε το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά στο ψυγείο, σε παγωμένο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Πλένουμε το κρέας και τα πουλερικά

Είναι ό,τι πρέπει για να διασπαρούν τα μικρόβια στο νιπτήρα, στους πάγκους της κουζίνας, στα ρούχα σας και στα γύρω αντικείμενα.

Να πλένετε μόνο τα ωμά φρούτα και λαχανικά, και όχι τα κρέατα και τα πουλερικά.

Αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου με τις ώρες

Είναι μια κλασσική συνήθεια κατά τη μαγειρική (και) στη χώρα μας. Πολλοί αφήνουν το φαγητό από το μεσημέρι ως το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας, για να το φάει η οικογένεια το βράδυ.

Μόνο που εκτός από το φαγητό, κινδυνεύει να φάει και άφθονα βακτήρια, διότι αυτά αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασίες πάνω από 4ο C.

Να αφήνετε, λοιπόν, το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώνει για το πολύ 2 ώρες πριν το βάλετε στο ψυγείο. Αν όμως η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι πάνω από 32ο C, να το βάλετε μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμα στο ψυγείο.

Τρώμε ωμό κέικ, χτυπητά αυγά

Μπορεί κάποτε τα πράγματα να ήταν πιο αθώα (ή εμείς πιο αδαείς), αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι πολύ κακή ιδέα να τρώμε ωμά αυγά.

Τα ωμά αυγά συχνά περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία ευτυχώς σκοτώνονται με το καλό μαγείρεμα. Επομένως, να τρώτε τα αυγά σας μαγειρεμένα και μάλιστα σφιχτά.

Όσον αφορά την ωμή ζύμη για κέικ, αυτή δεν πρέπει να καταναλώνεται για έναν ακόμα λόγο. Το ωμό αλεύρι μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli), που αποτελεί συχνή αιτία σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης.

Μαρινάρουμε με λάθος τρόπο

Ποτέ να μην μαρινάρετε το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στον πάγκο της κουζίνας. Και μην χρησιμοποιείτε την μαρινάδα αυτή, στο μαγειρεμένο φαγητό.

Και τα δύο επιτρέπουν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων.

Να κάνετε το μαρινάρισμα στο ψυγείο και να χρησιμοποιείτε όλη τη μαρινάδα στο μαγείρεμα.

Τρώμε μισοψημένο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά

Μπορεί οι σεφ να θεωρούν ζουμερό το κρέας μόνο όταν είναι μισοψημένο, αλλά κανένα μισοψημένο κρέας δεν είναι ασφαλές. Μία φορά να πάθει ένας άνθρωπος τροφική δηλητηρίαση, του είναι αρκετή.

Να μαγειρεύετε τα κρεατικά και τα πουλερικά έως ότου χαθεί κάθε ίχνος αίματος και χυμού από το εσωτερικό τους. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο.

Να μην δοκιμάζετε το μισομαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Δεν πλένουμε τα χέρια μας

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιζούν σε πολλούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χεριών μας.

Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό, αμέσως μόλις τελειώσετε τον χειρισμό ενός ωμού τροφίμου.

Το σαπούνισμα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και να γίνεται με τρεχούμενο νερό. Πρέπει επίσης να γίνεται πριν πιάσετε τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, πριν ανοίξετε το ντουλάπι για να πάρετε το αλάτι και γενικώς πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

Δεν αλλάζουμε συχνά σφουγγάρι και σπογγοπετσέτα

Το σφουγγάρι και οι σπογγοπετσέτες είναι δύο από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα της κουζίνας.

Πρέπει να τα σαπουνίζουμε με ζεστό νερό τουλάχιστον μέρα παρά μέρα και να τα αντικαθιστούμε κάθε 1-2 εβδομάδες.

πηγή: iatropedia.gr

Ροή Ειδήσεων

peripoliko kordela astynomia

19/03/2024 | 13:39

Κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων: Σεσημασμένη για αρπαγή και ναρκωτικά η 25χρονη «αρχηγός» – Έκλεινε τουλάχιστον τρία ερωτικά ραντεβού καθημερινά για κάθε κορίτσι

19/03/2024 | 13:31

Ο Ολλανδός Μάκελι διαιτητής στο Ελλάδα – Καζακστάν

19/03/2024 | 13:13

Στέλλα Γεωργιάδου: Συνεργάστηκα με τον Γιώργο Λάνθιμο στο «Τώρα Μου Μιλάει» αλλά δεν έβαλε όνομα
ambulance 131023

19/03/2024 | 13:05

Μεγάλο δυστύχημα στη Σεβίλλη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε αστυνομικό μπλόκο – 6 νεκροί

19/03/2024 | 12:58

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν θέλω να γυρίσει ο Νίκος Μουτσινάς σε αυτό, έκανε τον κύκλο του»

19/03/2024 | 12:47

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού ακουμπά τον κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ
mikroutsikos gkountaras 190324

19/03/2024 | 12:44

Εκτός εαυτού ο Μικρούτσικος με τον Γκουντάρα: «Κακώς το άρχισα και το τελειώνω»

19/03/2024 | 12:30

Ιδρύονται Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης – Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

19/03/2024 | 12:24

Στ.Κασσελάκης: Δε θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές – Τι είπε για τον στρατό, την «Καλλιόπη» και τον… «Κούλη»
danai mparka 190324

19/03/2024 | 12:14

Μπάρκα: «Με ρωτάνε συνέχεια για τη μαμά μου, την αυτοπεποίθησή μου και αν η εκπομπή θα πάει σαββατοκύριακο»

19/03/2024 | 12:07

Financial Times: Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία

19/03/2024 | 11:58

Ξέσπασε ο Γιώργος Λιάγκας: «Σιχαμερά! Νοοτροπία του κω…κοσμου! Σκ…ά κατάφερε»
dimitris tsiodras 261023

19/03/2024 | 11:53

Δ.Τσιόδρας: Ο κ.Κασσελάκης έχει έναν τρόπο να απαντήσει: να δώσει τώρα τα οικονομικά του στοιχεία στη δημοσιότητα

19/03/2024 | 11:46

Τσαγκρινού σε Τσιμτσιλή: «Έχω δει και δική σου συνέντευξη που έχεις περάσει πολύ δύσκολα»

19/03/2024 | 11:39

Ανακοινώθηκε το φιλικό της Ελλάδας με την Γερμανία πριν το Euro
streptococcus pyogenes group a strep 52602981880 1
Ιαπωνία: Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου
girls 3481791 1280 1
ΗΠΑ: Το 80% των εφήβων δεν κοιμούνται αρκετά λόγω κατάθλιψης, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Χρόνια Νεφρική Νόσος: Mια ύπουλη και επικίνδυνη πάθηση
koronoios ellada eody 1024x640 81 1024x640 2
ΕΟΔΥ: Για πρώτη φορά δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις για Covid-19
Υγεία: Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Η πανδημία κορονοϊού μείωσε κατά ενάμιση χρόνο το μέσο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως