Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θεσσαλονίκη: «Είσαι η νέα Μπουμπουλίνα» – Τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο στην μητέρα που εναντιώθηκε στα self tests (BINTEO)

ΥΓΕΙΑ

Lockdown: Φρένο στην άσκηση, μείον στη διάθεση

Η πανδημία και τα lockdown ήλθαν να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας. Ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που έφεραν, είναι ότι απέκλεισαν πολύ κόσμο από την οργανωμένη και συστηματική άσκηση.

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences σε δείγμα 700 φοιτητών, έδειξε ότι  τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε το lockdown στις ΗΠΑ, ο αριθμός των βημάτων που έκαναν οι φοιτητές μειώθηκε από τα 10.000 βήματα πρό της πανδημίας, στα 4.600. Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2020, στο ίδιο δείγμα, αυξημένο κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης από 32% σε 61%. Ωστόσο, “δεν είναι σαφές αν το ένα προκάλεσε το άλλο”, τόνισε η συγγραφέας της μελέτης, Silvia Saccardo, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές στην άσκηση ήταν μία μόνο από τις διαταραχές που η πανδημία έφερε στον τρόπο ζωής μας.

Όπως σημειώνει η Ψυχοθεραπεύτρια- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Msc, Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Μίνα Μαρούγκα, «ο  πληθυσμός αντέδρασε παράδοξα απέναντι στην άσκηση, μετά την απόφαση για υποχρεωτικό εγκλεισμό. Άτομα τα οποία επιδίδονταν συστηματικά σε άθληση- για παράδειγμα στον κλειστό χώρο ενός γυμναστηρίου- έγιναν αμφίθυμα ή και τελείως αρνητικά ως προς τη συνέχιση κάποιας σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικό χώρο. Από την άλλη πλευρά, άλλοι, στην προσπάθεια υιοθέτησης μιας νέας ρουτίνας, ενέταξαν στην καθημερινότητά τους την άσκηση εντός των τειχών, αθλούμενοι μόνοι τους στο σπίτι ή παρακολουθώντας κάποιο διαδικτυακό πρόγραμμα εκγύμνασης, ενώ μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ‘καλωσόρισε’ για πρώτη φορά μορφές άσκησης, όπως το συστηματικό περπάτημα», σημειώνει.

Και μπορεί κατ’ ευφημισμόν να αναφέρεται ότι η άσκηση είναι ένα «φυσικό αντικαταθλιπτικό», σύμφωνα με την κυρία Μαρούγκα όμως, η αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας της σωματικής άσκησης, δεν αρκεί από μόνη της για να βελτιώσει τη διάθεσή μας μέσα στα lockdown. «Γνωρίζουμε ότι η άσκηση μπορεί να συνεπικουρήσει στη θεραπεία κατά της κατάθλιψης, ωστόσο δεν αποτελεί θεραπεία καθ’ αυτή», εξηγεί.
Άλλωστε επαναληπτικό πείραμα που πραγματοποίησε η ομάδα του Carnegie Mellon, λίγους μήνες αργότερα, οπότε και ζητήθηκε από τους φοιτητές να αυξήσουν και πάλι τη δραστηριότητά τους στα 10.000 βήματα ημερησίως, δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της διάθεσής τους.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να εξετάσουμε με λεπτομέρεια, τονίζει η κυρία Μαρούγκα, είναι όλες τις παραμέτρους αυτής της τροποποίησης. «Να δούμε δηλαδή εάν και πώς ασκούμασταν πριν από την πανδημία, πού, με ποιον, πόσο τακτικά και εφόσον έχουμε τροποποιήσει στο σήμερα αυτή μας τη συμπεριφορά, για ποιους λόγους το κάναμε. Το κίνητρο πίσω από κάθε αλλαγή συμπεριφοράς νοηματοδοτεί και επομένως ορίζει –μαζί με τις νευροχημικές παραμέτρους- τους συσχετισμούς με τις καταθλιπτικές αντιδράσεις».

Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ
«Καμπανάκι» από Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Αυστραλία: Ο πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» να συνδέεται με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιάστηκε με AstraZeneca η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ – Δημοσίευσε ακόμη και το πιστοποιητικό
Διαβατήρια COVID: Διλήμματα και ερωτηματικά
Βρετανία: Ερευνητές σχετίζουν την επιδημία ακατάπαυστου εμετού σε σκύλους με κορονοϊό ζωικού τύπου