Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

13 άνθρωποι πέθαναν αφού εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης

ΥΓΕΙΑ

Συναργερμός στην παγκόσμια Ιατρική κοινότητα! Μεταδόθηκε για πρώτη φορά η ηπατίτιδα Ε από ποντίκι σε άνθρωπο

Το σημαντικότερο είναι πως οι γιατροί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο

Συναγερμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα καθώς ένας άνδρας στο Χονγκ Κονγκ μολύνθηκε από μία μορφή ηπατίτιδας που δεν είχε περάσει μέχρι σήμερα στον άνθρωπο αλλά την γνωρίζαμε μόνο από τη διάδοσή της στα ποντίκια.

Πρόκειται για την ηπατίτιδα Ε που εμφανίστηκε σε έναν 56χρονο άνδρα που μόλις είχε κάνει μεταμόσχευση στο συκώτι και ο οποίος παρά την επιτυχημένη μετεγχειρητική πορεία του παρουσίαζε περίεργες επιπλοκές. Οι εξετάσεις έδειξαν ηπατίτιδα Ε και αυτό καθώς φαίνεται αλλάζει τραγικά τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Οι αναλυτές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εξακρίβωσαν επιστημονικά την μόλυνση στον 56χρονο άνδρα τον Σεπτέμβριο του 2017 και μόλις τέσσερις μήνες πριν, τον Μάιο του 2017, ο άνδρας είχε κάνει μεταμόσχευση στο συκώτι. Αποθεραπεύτηκε τον ερχόμενο Μάρτιο (2018) ωστόσο είχε σταθερές επιπλοκές οι οποίες δεν δικαιολογούνταν. Έτσι, οι γιατροί έφτασαν στην συγκλονιστική ανακάλυψη. Μετά την αποθεραπεία του, επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους και ανακοίνωσαν την υπόθεση στον Τύπο.

Η περίπτωσή του χαρακτηρίστηκε από την ιατρική κοινότητα ως περίπτωση αφύπνισης κι αυτό διότι μέχρι στιγμής δεν ήταν καν γνωστό πως ο συγκεκριμένος ιός μπορούσε να «περάσει» από ποντίκι σε άνθρωπο.

[inline_article order=”1″]

Σύμφωνα με τον Δρ. Siddharth Sridhar, βοηθό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ:«Παλαιότερα εργαστηριακά πειράματα είχαν δείξει πως ο ιός της ηπατίτιδας Ε των ποντικών,δεν μπορούσε να μεταδοθεί σε μαϊμούδες και ο ιός της ηπατίτιδας Α του ανθρώπου δεν μπορούσε να μεταδοθεί σε ποντίκια«. Εξηγώντας πως οι μαϊμούδες είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους σε ό, τι αφορά τις ευαισθησίες σε ασθένειες.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ξεκάθαρα σε συνέντευξη Τύπου, πως ο κίνδυνος του να επηρεάσει τους ανθρώπους η ηπατίτιδα Ε των ποντικιών είχε υποτιμηθεί.«Ο ασθενής έχει θεραπευτεί, αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε πλέον να ανιχνεύσουμε τον ιό σε οποιαδήποτε εξέταση», συμπλήρωσε.

Πιστεύεται πως ο άνδρας κόλλησε τον ιό από έναν κάδο σκουπιδιών που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του και τον οποίο είχαν μολύνει τα ποντίκια. «Η ηπατίτιδα Ε των ποντικιών είναι πλέον στην λίστα των ασθενειών με τις σημαντικές παθογένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ποντίκια στους ανθρώπους», τόνισε ακόμη ο Δρ. Sridhar.

Η επιστημονική ομάδα θεωρεί ότι το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης από εδώ και πέρα είναι ο περιορισμός του πληθυσμού των ποντικιών, αλλά και το να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα σκουπίδια από τα οποία τρέφονται τα ποντίκια.

Το σημαντικότερο είναι πως οι γιατροί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο

Οι μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό αλλά όχι τελείως
Κορονοϊός: Γιατί το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό
13 άνθρωποι πέθαναν αφού εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης
Φέρσου έξυπνα, εμβολιάσου έγκαιρα
Covid-19: Η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca ενδέχεται να ξαναρχίσει αυτήν την εβδομάδα
Κορονοϊός: Μακρόχρονα προβλήματα υγείας ακόμα και σε νέους που τον «πέρασαν» ελαφρά