Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Βόσκαρης βασανίζει άγρια τη Σοφούλα μετά το γάμο τους!

ΥΓΕΙΑ

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Μια χρόνια νόσος….

Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού (Metastatic Breast Cancer MBC) τείνει τα τελευταία χρόνια να εξελιχθεί σε μια χρόνια νόσο.

Δείτε επίσης

Βατόπουλος: «Δύσκολο να τελειώσει το lockdown 7/12- Άρση στα 300-500 κρούσματα»
Η φωτογραφία που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη! Γιατρός αγκαλιάζει ηλικιωμένο ασθενή με κορονοϊό

Και αυτό γιατί, σε πλειάδα περιπτώσεων, η θεραπευτική αγωγή εξελίσσεται σε βάθος χρόνου επιβραδύνοντας την εξάπλωση της νόσου με τη χρήση εναλλασσόμενων θεραπευτικών σχημάτων, που ουσιαστικά παρακάμπτουν την αντίσταση που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα στα επιμέρους φάρμακα. Στόχος δε είναι η βελτιστοποίηση της επιβίωσης των ασθενών με την ελάχιστη δυνατή τοξικότητα, ώστε να συνεχίσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, νέες θεραπείες δοκιμάζονται αδιάλειπτα για την αντιμετώπιση των πιο ταχέως εξελισσόμενων μορφών της νόσου, που προς το παρόν διαφεύγουν των περισσότερων διαθέσιμων σήμερα θεραπειών. Το ελπιδοφόρο είναι ότι όλα τα σύγχρονα μέτρα έχουν βελτιώσει σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών με μεταστατική νόσο, σε περίπου 30% στην 5ετία, δίνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον αυτής της ξεχωριστής νοσολογικής κατάστασης, που χρίζει ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας.

Μερικά βασικά στοιχεία…

Ως μεταστατικός καρκίνος μαστού ορίζεται ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί έξω από τα όρια του μαστού και των μασχαλιαίων λεμφαδένων και έχει μετακινηθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Αναφέρεται και ως στάδιο IV και θεωρείται προχωρημένος καρκίνος. Μπορεί να διαγνωστεί μαζί με την αρχική βλάβη στο μαστό, οπότε χαρακτηρίζεται ως de Novo στάδιο IV, και αφορά στο 6-10% των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού ή να εμφανιστεί χρόνια μετά την αρχική θεραπεία της πρωτοπαθούς εστίας.

Τα πιο συχνά όργανα που προσβάλλονται είναι τα οστά, το ήπαρ, οι πνεύμονες και ακολουθεί ο εγκέφαλος ή και άλλα πιο σπάνια σημεία, όπως ο ετερόπλευρος μαστός, οι ωοθήκες και το δέρμα. Η διάγνωση γίνεται είτε στο πλαίσιο της σταδιοποίησης προεγχειρητικά ή λόγω συμπτωμάτων από το προσβεβλημένο όργανο με τη βοήθεια εξετάσεων όπως αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών ή και πιο εξειδικευμένων απεικονίσεων όπως PET/CT.

Η θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου είναι κατεξοχήν συστηματική αλλά και πολύπλευρη. Συγκεκριμένα, εάν η διάγνωση γίνει μαζί με την αρχική εστία στο μαστό, ακόμη διερευνάται ο ρόλος του θεραπευτικού χειρουργείου καθώς στις παλιότερες μελέτες εκτιμόταν ότι δεν βελτίωνε την επιβίωση των γυναικών που υποβάλλονταν σε αυτό, ενώ αντίθετα πιο πρόσφατες αναδεικνύουν ένα αξιολογήσιμο όφελος σε νεότερες γυναίκες, με καλής πρόγνωσης αρχική εστία και ολιγομεταστατική νόσο.

Εάν αντίθετα η διάγνωση γίνει σε μεταγενέτερο της αρχικής θεραπείας στάδιο, η συστηματική θεραπεία προεξάρχει και καθορίζεται με βάση πολλούς παράγοντες, όπως την ηλικία και τη γενική κατάσταση της ασθενούς, τη θέση και την έκταση της μεταστατικής νόσου, τις προηγηθείσες θεραπείες και το χρονικό διάστημα από αυτές. Τα δε σχήματα περιλαμβάνουν ορμονικούς χειρισμούς, χημειοθεραπείες αλλά και τις νεότερες στοχευμένες θεραπείες, με πολύ υποσχόμενα αποτελεάσματα και μικρότερη τοξικότητα. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να χρειάζονται και κάποια μέτρα τοπικού ελέγχου, όπως χειρουργικός καθαρισμός τοπικών υποτροπών, χειρουργική αφαίρεση ηπατικών μεταστάσεων, οστεσύνθεση καταγμάτων ή και ακτινοθεραπεία σε περιπτώσεις μη χειρουργίσιμης τοπικής υποτροπής στο μαστό, εγκεφαλικών μεταστάσεων, σπονδυλικών καταγμάτων κλπ

Τέλος, κεφαλαιώδη σημασία στη διαχείριση του MBC έχει η ογκολογική ομάδα, που απαρτίζεται από εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως ογκολόγοι (χειρουργοί, παθολόγοι και ακτινοθεραπευτές), ακτινοδιαγνώστες, ειδικοί στη διαχείριση πόνου, ορθοπαιδικοί, κλινικοί ψυχολόγοι, ειδικοί νοσηλευτές κ.α. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται μια ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και των καταστάσεων που προκύπτουν, τόσο από τη νόσο καθεαυτή όσο και από τις εκάστοτε θεραπείες, σε μια δύσκολη διαδρομή με πολλές ανησυχίες και απογοητεύσεις αλλά και αγώνα γεμάτο υπομονή και ελπίδα…

Για περισσότερες πληροφορίες: www.liakouparaskevi.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σφακιανάκης: «Η κοκαΐνη μπορεί να παράπεσε από κάποιον διάσημο συνεπιβάτη» λέει ο Κούγιας

«Βόμβα» από Λινού! «Υπήρξε ανακρίβεια με τα κρούσματα – Ντρέπομαι που το λέω»

Μαραντόνα: Ο λόγος που μια 24χρονη παίκτρια ποδοσφαίρου αρνήθηκε να τιμήσει τη μνήμη του

Κορονοϊός: Η κολχικίνη στη μάχη κατά του ιού
Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Αυτές οι μάσκες μας προστατεύουν (BINTEO)
Κορονοϊός: Η AstraZeneca «κόβει» κατά 60% τις δόσεις εμβολίου στην ΕΕ!
Γιατί παχαίνουμε στην καραντίνα;
Κορονοϊός: Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τα εμβόλια και τι πραγματικά ισχύει
Αναστάσιος Χατζής: Όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν και ατυχήματα