Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άφωνος ο Γιώργος Λιάγκας: Τους αποκάλυψε στο Πρωινό ότι περιμένει παιδί (vid)

ΥΓΕΙΑ

Μήπως έχουμε υποεκτιμήσει τη σημασία της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά;

Μαμά με κοριτσάκι περίπου 5 ετών στο σούπερ μάρκετ. Η μαμά φοράει μάσκα, το κοριτσάκι όχι.

Επειδή αυτό δεν είναι κάτι που δεν βλέπω πρώτη φορά αναρωτιέμαι: Γιατί απέναντι σε μια πανδημία, σε έναν κλοιό που ολοένα και σφίγγει γύρω μας, η υποχρεωτικότητα της μάσκας να ισχύει μόνο υπό την απειλή του προστίμου;

Πώς προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και την κοινωνία αν παίρνουμε μαζί μας τα παιδιά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού και μάλιστα χωρίς ατομικά μέτρα προστασίας; Γιατί η κοινωνία πληρώνει το βαρύ τίμημα των κλειστών σχολείων για μήνες ολόκληρους; Μα το κυριότερο όλων είναι το ερώτημα: Μήπως έχουμε υποεκτιμήσει τη σημασία της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά;

Εκτιμήσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων και διάφορες μελέτες σε παιδιατρικό πληθυσμό δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συχνότητα της λοίμωξης στις ηλικίες 5-17 ετών είναι ανάλογη με αυτή της ηλικιακής ομάδας 50-64. “Οι παρατηρήσεις έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο των παιδιών στην πανδημία. Είναι πιθανό ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε μόλυνση από SARS-CoV-2 και πιθανότατα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μετάδοση στην κοινότητα.

Η μικρότερη προσβολή των παιδιών από τον ιό σε σχέση με τους ενήλικες μπορεί να είναι αποτέλεσμα μικρότερου αριθμού ελέγχου με τεστ στα παιδιά και μειωμένης έκθεσης στον ιό, παρά να οφείλεται σε μειωμένη βιολογική ευαισθησία των παιδιών.

Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να διασπείρουν τον ιό για μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι οι ενήλικες και η απάντηση των αντισωμάτων τους μπορεί να είναι λιγότερο ευρεία, με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματικός ο έλεγχος με τα διάφορα τεστ, σημειώνει σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία ο Κων/νος Ι. Νταλούκας, Παιδίατρος, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και επισημαίνει την ανάγκη επανεκτίμησης.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία του Μισισιπή έδειξε ότι σε σύνολο 113.842 λοιμώξεων COVID-19 σε παιδιά και εφήβους, μόνο οι 8.993 είχαν επιβεβαιωθεί, κάτι που πέρα από την υποεκτίμηση της λοίμωξης στα παιδιά δείχνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά την τήρηση των μέτρων σε αυτές τις ηλικίες. Στη συγκεκριμένη πολιτεία, η οροθετικότητα του ιού στις ηλικίες έως 18 ετών κινήθηκε σε επίπεδα ανάλογα με της ηλικιακής ομάδας 18-49 ετών, που είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα- κυρίως για λόγους εργασίας.

Ελαφριά νόσηση στα παιδιά: Μύθος ή αλήθεια;

Μπορεί η λοίμωξη από τον ιό στα παιδιά να καταλήγει σε ήπια νόσο, με εξαιρετικά χαμηλή θνητότητα (η αναλογία θνησιμότητας σε παιδιά και εφήβους εκτιμάται ότι είναι 0,002%, σε σύγκριση με 0,1% για ενήλικες μέσης ηλικίας και ≥1% για ενήλικες ηλικίας ≥65 ετών), και μειωμένες ανάγκες για νοσηλεία (ποσοστό 2% στα παιδιά έναντι 25% στην ηλικιακή ομάδα 50-64), ωστόσο η παρουσία επίμονων συμπτωμάτων μετά την οξεία φάση της λοίμωξης (κόπωσης, βήχα, πονοκεφάλου, απώλειας γεύσης και όσφρησης, μυαλγίας, αδυναμία συγκέντρωσης κλπ – (σ.σ. αυτά που έχουν επικρατήσει να αναφέρονται ως Long COVID)  φαίνεται ότι επίσης υποτιμώνται στον παιδικό πληθυσμό.

“Σε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την παρέλευση 5 εβδομάδων από την αρχική λοίμωξη, τα επίμονα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόντα σε ποσοστό 12,9%. Με ποσοστό αξιοπιστίας περίπου 95% τα επίμονα αυτά συμπτώματα υπάρχουν σε ποσοστό 10,4% – 16% σε παιδιά ηλικίας 2 – 11 ετών.

Η διατήρηση των επίμονων συμπτωμάτων για την ηλικιακή ομάδα των παιδιών (ακόμα και ασυμπτωματικών), εβδομάδες μετά την λοίμωξη από COVID-19, φαίνεται ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού αναφέρονται σε ποσοστό 13% επίμονα συμπτώματα, όπως η κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, κ.λπ.”, σχολιάζει ο κ. Νταλούκας.

Τέλος, ένα εξίσου σημαντικό αλλά σπάνιο πρόβλημα στα παιδιά, αρκετές εβδομάδες ή και μήνες μετά από νόσηση με COVID-19, προσθέτει ο ειδικός, είναι η εμφάνιση ενός σοβαρού συνδρόμου, που ονομάζεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Το πρόβλημα αφορά φλεγμονή πολλαπλών οργάνων, όπως είναι η καρδιά, τα νεφρά κ.λπ.

Πηγές
https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciab183/6150026

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/burden.html

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7009a4.htm?s_cid=mm7009a4_x

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/962830/s1079-ons-update-on-long-covid-prevalence-estimate.pdf

ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου η πανδημία
Κορονοϊός: Από Δευτέρα 19 Απριλίου υποχρεωτικά self tests σε εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΒΝΤΕΟ)
Δανία: Πληροφορίες από ΜΜΕ ότι σταματούν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca
Έρευνα: Αυξήθηκε το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας
Η Novartis λαμβάνει από τον FDA τον χαρακτηρισμό της καινοτόμου θεραπείας για τον υπό έρευνα αναστολέα STAMP, asciminib (ABL001) στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Πάρκινσον: Άλματα στη θεραπεία, πρόοδος στην ποιότητα ζωής