Αθήνα

24 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Είχε μπει τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στο ζευγάρι; Τι είχε εκμυστηρευτεί η 20χρονη Καρολάιν

ΥΓΕΙΑ

Μύθοι & αλήθειες για τον κορονοϊό

Την τελευταία εβδομάδα είδαμε τον αριθμό τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού σχεδόν να διπλασιάζονται.

Δείτε επίσης

Τηρούμε αποστάσεις… αλλά όχι από τον γιατρό μας
Λαφαζάνης σε Τσίπρα: Τώρα θυμήθηκες την α’ κατοικία; Ως κυβέρνηση στέναζαν τα Συμβολαιογραφεία με πλειστηριασμούς

Από 453 την προηγούμενη Πέμπτη, χθες άγγιξαν τα 882. Ωστόσο, πολύ πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό διαδίδονται και εξαπλώνονται οι θεωρίες συνομωσίας περί της μη ύπαρξής του, οι θεωρίες κατά της χρήση της μάσκας και οι μύθοι για το τι μπορεί να κάνει κανείς για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του. Όπως έχει σημειώσει ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, «δεν καταπολεμούμε μόνο μια πανδημία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια επιδημία παραπληροφόρησης».

Την ίδια ώρα, νέα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν καθημερινά τα όσα γνωρίζουμε για τον ιό. Μόλις χθες, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, το γνωστό CDC, προέβη σε αλλαγή του τι σημαίνει «στενή επαφή» με κρούσμα κορονοϊού.  Ενώ μέχρι χθες, ο ορισμός της στενής επαφής οριζόταν ως η παραμονή κοντά σε επιβεβαιωμένο κρούσμα για συνεχόμενα 15 λεπτά, νέα στοιχεία που ήλθαν στο φως δείχνουν ότι για τη μετάδοση του ιού από έναν άνθρωπο σε άλλο αρκεί ακόμη και μια πολύ μικρή έκθεση, διάρκειας το πολύ ενός λεπτού- ιδίως αν είναι επαναλαμβανόμενη.

Η αναφορά βασίστηκε στην περίπτωση σωφρονιστικού υπαλλήλου από το Βερμόντ, ο οποίος κόλλησε κορονοϊό παρόλο που η επαφή του με θετικούς στον κορονοϊό τροφίμους, δεν ξεπερνούσε ποτέ σε διάρκεια το ένα λεπτό (και παρόλο που διατηρούσε απόσταση 1,8 μέτρων από τα κρούσματα).  Παρακολουθώντας του βίντεο του σωφρονιστικού καταστήματος διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια της 8ωρης βάρδιάς του, ο υπάλληλος είχε συνολικά 22 σύντομες επαφές με τους κρατουμένους διάρκειας 10-60 δευτερολέπτων η καθεμία. Αθροιζόμενος ωστόσο, ο συνολικός χρόνος έκθεση έφτανε τα 17 λεπτά. Σημειώνεται δε, ότι ο υπάλληλος φορούσε πάντα κατά τις επαφές υφασμάτινη μάσκα, ενώ οι κρατούμενοι όχι πάντα.

Έτσι πλέον, ως στενή επαφή με κρούσμα ορίζεται “κάθε άτομο που έχει βρεθεί σε απόσταση περίπου δύο μέτρων με μολυσμένο άτομο για συνολικό χρόνο 15 λεπτών ή και περισσότερο εντός 24ώρου”, αναφέρει το CDC.

Παραπληροφόρηση

Επανερχόμενοι στο θέμα της παραπληροφόρησης, παραθέτουμε κάποιους κυρίαρχους μύθους για τον κορονοϊό, όπως τους σταχυολογήσαμε από την πλατφόρμα covid19.gov.gr:

Ο κορονοϊός έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Ο κορονοϊός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης. Άλλωστε τους κορονοϊούς δεν τους γνωρίσαμε τώρα. Τους ξέρουμε από παλιά και είναι γνωστοί υπαίτιοι αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά και ενήλικες. Υπήρχαν ήδη έξι τέτοιοι κορονοϊοί, γνωστοί στους επιστήμονες πριν από τον COVID-19.

Πριν τον COVID-19, είχαμε το ξέσπασμα του SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Ο νέος κορονοϊός διαφέρει σημαντικά από άλλους τύπους γνωστών κορονοϊών.

Η πλέον πιθανή φυσική πηγή προέλευσης του COVID-19 είναι οι νυχτερίδες και τα μικρά θηλαστικά που πωλούνται σε πολλές αγορές στην Κίνα και καταναλώνονται από ανθρώπους. Μάλιστα η γενετική πληροφορία του κορονοϊού της νυχτερίδας είναι παρόμοιος με αυτή του COVID-19 που προσέβαλε τους ανθρώπους.

«Με τη σύγκριση των διαθέσιμων δεδομένων αλληλουχίας γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορονοϊού, διαπιστώσαμε με βεβαιότητα ότι ο SARS-CoV-2 προέρχεται από φυσικές διεργασίες», εξηγεί ο Δρ. Kristian Andersen, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στις ΗΠΑ, εμπειρογνώμονας στον εντοπισμό της εξάπλωσης θανάσιμων ιών και συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης «Η αρχική προέλευση του SARS-CoV-2», που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κινδυνεύουν να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό.

Παρόλο που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσου από τον κορονοϊό, κανείς δεν είναι άτρωτος έναντι του COVID-19.

Το CDC διαπίστωσε ότι ενώ οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σχεδόν το 40% των ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν ηλικίας 20-54 ετών. Εκτιμά επίσης ότι μεταξύ 14% και 21% των ενηλίκων ηλικίας 20-44 ετών μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για τον COVID-19.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι σκοτώνουν τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το κρύο ή το χιόνι επηρεάζει ή σκοτώνει οποιονδήποτε κορονοϊό. Το αντίθετο. Ο κρύος αέρας δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη μετάδοση πολλών ιών.

Το καυτό μπάνιο προλαμβάνει τη λοίμωξη.

Ένα ζεστό μπάνιο δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από το νέο κορονοϊό. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον COVID-19 είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας, αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας, αποφεύγοντας τη στενή επαφή με άλλους ανθρώπους και μένοντας στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επαλείφοντας το σώμα μου με οινόπνευμα ή χλωρίνη θανατώνω τον κορονοϊό.

Η επάλειψη με οινόπνευμα ή χλωρίνη δεν έχει καμία επίδραση στους ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας μέσω της αναπνευστικής οδού. Επιπλέον, μπορεί να καταστεί πολύ επιβλαβής για το δέρμα και για την υγεία σας. Το οινόπνευμα και η χλωρίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση των επιφανειών. Το αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών συνιστάται για τον καθαρισμό των χεριών σας, αν και το σαπούνι και το νερό είναι καλύτερα.

Ότι η γνώση είναι δύναμη είναι γνωστό. Σε καιρούς πανδημίας, η άγνοια δεν είναι απλώς αδυναμία, αλλά αληθινή απειλή για τη δημόσια υγεία…

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Μέσα στην ημέρα στη φυλακή η Χρυσή Αυγή – Δικηγόρος Παππά: Αυτή τη στιγμή δεν θέλει να εμφανιστεί

Μάχη με νέα “όπλα” για να συγκρατηθεί η διασπορά του ιού – Τι θα ισχύσει, από πότε και πού

Ροή Ειδήσεων

19/06/2021 | 23:49

Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα η Μαριέττα Γιαννάκου

19/06/2021 | 23:44

Eκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ: Ο 32χρονος πιλότος ομολόγησε πριν του παραθέσουμε τα στοιχεία, είχε καταλάβει, είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση (vid)

19/06/2021 | 23:26

Απίστευτο τροχαίο με δύο τραυματίες μέσα στο Πανθεσσαλικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

19/06/2021 | 23:14

Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή, καύσωνας από την Τρίτη

19/06/2021 | 22:59

Ζεϊνάμπ Ρασούλι: Η 34χρονη Αφγανή πρόσφυγας που «κερνάει» ιρανικά γλυκά και παγωτό σαφράν στο δικό της ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

19/06/2021 | 22:41

Συμπλοκή στον Κολωνό: Έφηβη μαχαίρωσε δύο κοπέλες – H μία τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιά

19/06/2021 | 22:34

Φρίκη στην Καβάλα: Εντοπίστηκε πτώμα άνδρα σε αρδευτικό κανάλι

19/06/2021 | 22:27

Survivor: Η Έλλη Γελεβεσάκη «καίει» τον Κατσούλη – Τι αποκαλύπτει για την Μαριαλένα και τη συνάντηση με τον Λιβάνη

19/06/2021 | 21:58

Γλυκά Νερά-Μητέρα της Καρολάιν: Σεβαστείτε τον πόνο μου – Ζητώ χώρο και χρόνο για να πενθήσω το παιδί μου (vid)

19/06/2021 | 21:39

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Μέσα στον Ιούλιο η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους – Τι προβλέπεται

19/06/2021 | 21:27

Επιχείρηση της αστυνομίας στα Πετράλωνα: Άντρας κατηγορείται για βιασμό – Κάλεσε 50χρονη να του καθαρίσει το σπίτι και της επιτέθηκε

19/06/2021 | 21:14

Απόστολος Γκλέτσος: «Όταν με ρώτησε η κόρη μου αν είναι χοντρή, της είπα “Ναι είσαι χοντρή”» (vid)

19/06/2021 | 21:00

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε λιμενεργάτης μετά από τραυματισμό του από κλαρκ στα κάτω άκρα

19/06/2021 | 20:50

Γλυκά Νερά: Η δεύτερη κυνική ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου – Την ξύπνησα και την έπνιξα

19/06/2021 | 20:41

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Κορονοϊός – Έρευνα: Τα mRNA εμβόλια δεν βλάπτουν το ανδρικό σπέρμα – Τι λέει ο Μόσιαλος
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»
«Βράζει» από τον κορονοϊό η Αφρική
Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο που απευθύνεται σε καπνιστές
Kορονοϊός: Η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα απειλούν την υγεία