Αθήνα

 

35 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 25 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

ΥΓΕΙΑ

Μόσιαλος: Ανησυχώ για την παραγωγή φαρμάκων στην Κίνα αν νοσήσουν εκατομμύρια

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διαταραχή της παραγωγής φαρμάκων στην Κίνα στην παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια στην υγεία των πολιτών σε περίπτωση που νοσήσουν εκατομμύρια Κινέζοι με κορονοϊό, εξέφρασε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Δείτε επίσης

3329162
Άμεση λήψη μέτρων στην ΕΕ για την έξαρση της covid19 στην Κίνα επιδιώκει η σουηδική προεδρία

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν και στη Βρετανία προβλήματα έλλειψης φαρμάκων και αν το πρόβλημα είναι ελληνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο, επισήμανε: «Ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν σε αρκετές αγορές και λόγω των προβλημάτων που είχαμε με την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια. Ένα από τα προβλήματα ήταν και η ίδια η Κίνα. Η Κίνα με την Ινδία παράγουν το 60 με 80% των πρώτων υλών για τα φάρμακα. Επομένως να δούμε λίγο και μια άλλη διάσταση: αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στην Κίνα. Αυτό που με ανησυχεί εμένα δεν είναι τόσο οι άμεσες παραλλαγές που έχουμε στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Τώρα, αν προκύψει κάτι πιο επικίνδυνο θα το πιάσουμε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αλλά αν παραλύσει η Κίνα, γιατί θα νοσήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι και θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και μετά ως συνέπεια στην υγεία των πολιτών παγκοσμίως, θα είναι τεράστιες, γιατί θα υπάρχουν και ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ειδών».

Νωρίτερα, ο Ηλίας Μόσιαλος είχε σημειώσει και πάλι πως δεν ανησυχεί με την παραλλαγή του κορονοϊού που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Κίνα λέγοντας πρώτον, ότι «το κοκτέιλ στο οποίο έχουν εκτεθεί οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είναι πολύ πιο σύνθετο από αυτό στο οποίο έχουν εκτεθεί μέχρι στιγμής οι Κινέζοι» και δεύτερον πως η μεγάλη διαφορά με την Κίνα «πέρα από το ότι έχουμε εκτεθεί και έχουμε και υβριδική ανοσία λόγω των εμβολίων, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις».

«Επομένως τα δεδομένα δεν είναι αυτά που ήταν το Δεκέμβριο του 2020, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και πολλές κυβερνήσεις που καθυστέρησαν τότε, όπως ξέρετε, να πάρουν μέτρα. Δεν είμαστε εκεί. Έχουμε εμβόλια, έχουμε εκτεθεί σε κοκτέιλ πολλών παραλλαγών του κορονοϊού από τότε μέχρι τώρα, ενώ οι Κινέζοι δεν είχαν εκτεθεί, έχουμε φαρμακευτικές ουσίες και εμβόλια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, και επίσης τα νοσοκομεία και οι γιατροί μας ξέρουν τι να κάνουν», συνόψισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως ανησυχεί περισσότερο με το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει σταματήσει αυτήν τη στιγμή τις συστάσεις για να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός, ή ότι έχει καταργήσει τις μάσκες στις πτήσεις. Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι παρά το ότι υπάρχει μια παραλλαγή του κορονοϊού στις ΗΠΑ η οποία ξέρουμε ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από αυτές που έχουμε στην Ευρώπη, «δεν έχουμε βγάλει συστάσεις απαγόρευσης πτήσεων, ούτε ζητάμε από τους Αμερικανούς πολίτες που κι αυτοί φαντάζομαι θα έρθουνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, να κάνουν τεστ πριν μπουν σε πτήση. Ούτε κάνουμε δειγματοληψίες σε Αμερικανούς και σε Ευρωπαίους που πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δούμε αν μεταφέρουν αυτή την παραλλαγή στον ευρωπαϊκό χώρο», συνέχισε ο Ηλίας Μόσιαλος για να τονίσει ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τις χώρες, και στην Ευρώπη και αλλού, ήταν σπασμωδικές και για να εκφράσει λίγο αργότερα την άποψη πως ό,τι γίνεται «γίνεται για ψυχολογικούς λόγους, για να δείξουν οι κυβερνήσεις ότι κάτι κάνουν».

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι δεν έχει προκύψει καινούργια παραλλαγή στην Κίνα, επομένως θέτω ένα ευρύτερο ερώτημα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν δηλώνουν οι Κινέζοι και τον αριθμό των θανάτων και σωστά ανησυχεί, αλλά δεν έχει πει ο ΠΟΥ ότι έχουμε καινούργιες παραλλαγές. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πει ακριβώς το ίδιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με βάση ποιες επιστημονικές πληροφορίες και ποια τεκμηρίωση θα πάρουν τις αποφάσεις; Αλλιώς, αν είναι να μην τις πάρουν με βάση επιστημονικές πληροφορίες και τεκμηρίωση, ας το κλείσουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσημάτων στη Σουηδία. Δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων και μετά να αγνοούμε τις συστάσεις αυτού του οργανισμού», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μόσιαλος.

Σ ερώτηση για το αν θεωρεί ότι θα έχουμε έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ο Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έχουμε σημαντική έλλειψη, εκτίμησε ωστόσο ότι από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μια πιο συστηματική δουλειά, «καθώς ήταν γνωστό ότι αυτούς τους χειμερινούς μήνες ερχόταν πιο νωρίς το κύμα των ιογενών λοιμώξεων» και «επομένως θα μπορούσε να είχε γίνει ένας προγραμματισμός».

Ακίμη συμπλήρωσε ότι «υπάρχει επάρκεια στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις και για όσους νοσηλεύονται και αυτό θα πρέπει να το πάρουμε υπόψη, ότι δηλαδή εκεί δεν υπήρξαν προβλήματα», ενώ πρότεινε την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου «που θα υπάρχει στα πλαίσια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του ΙΦΕΤ που θα καταγράφει συστηματικά τις ελλείψεις, θα ενημερώνει τις αρχές έτσι ώστε οι υπουργοί να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να κινούνται οι υγειονομικές αρχές για την προμήθεια αυτών των φαρμάκων, όπου είναι δυνατόν».

Ροή Ειδήσεων

screenshot 1

25/06/2024 | 15:55

Η Χρύσα Ρώπα «πάγωσε» Φώτη και Τζένη με την άποψή της πάνω στο metoo

25/06/2024 | 15:38

Χάρης Δούκας: Ζητά κάλπες για νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ 3 και 10 Νοεμβρίου

25/06/2024 | 15:29

Μακρόν: Στα κοινωνικά δίκτυα το συναίσθημα είναι πιο δυνατό από το επιχείρημα
kagia 250624

25/06/2024 | 15:19

Βίκυ Καγιά: «Ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του, αξιολογώ όλα τα σχόλια»

25/06/2024 | 15:10

Φωτιά σε Κάρυστο και Θήβα

25/06/2024 | 15:02

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι
pyrosvestiki fotia (4)

25/06/2024 | 14:54

Φωτιά στο Μαρκόπουλο – Δεν απειλούνται σπίτια

25/06/2024 | 14:51

ΚΚΕ: Πρόταση νόμου για τη φορολογία μη μισθωτών και μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου

25/06/2024 | 14:46

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο – Συναγερμός και για την Αττική
eleni menegaki 250624

25/06/2024 | 14:41

Ελένη Μενεγάκη: «Με μένα όλοι έπρεπε να πέσετε έξω, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποτέ τι κάνω»

25/06/2024 | 14:34

Χατζηδάκης: Επέκταση του Ηρακλή για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων – Μικρή παράταση στο IRIS

25/06/2024 | 14:25

Βούλα Κεχαγιά: Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα συμβιβαστεί και δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη
mpeleris 250624

25/06/2024 | 14:18

Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Φρέντη Μπελέρη – Παραμένει κρατούμενος μέχρι τον Οκτώβριο

25/06/2024 | 14:16

Φωτιά στo Ηράκλειο – Πνέουν ισχυροί άνεμοι

25/06/2024 | 13:59

Αντώνης Ρέμος για Αθηναΐδα Νέγκα: «Καλά έκανε και το είπε»
Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για άτομα με άγχος
2048px ozempicc2ae 3ml
ΠΟΥ: Προειδοποιεί για πλαστά φάρμακα Ozempic
Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την υγεία
lab 3498584 1280 1
Νόσος του Πάρκινσον: Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τη νόσο επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Πάρκινσον 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Βοηθάει η διατροφή στην αντιμετώπιση φλεγμονών;