Αθήνα

 

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

ΥΓΕΙΑ

Mπορούν τελικά τα συμπληρώματα διατροφής να συμβάλουν στην απώλεια βάρους;

H πρώτη παγκόσμια ανάλυση κλινικών μελετών σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται απώλεια βάρους (Alison Maunder et al. Effectiveness of herbal medicines for weight loss: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials, Diabetes, Obesity and Metabolism (2020). DOI: 10.1111/dom.13973) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να μπορούν να υποστηρίξουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους.

Αναλύοντας τα δεδομένα μελετών σε βάθος 19 ετών και συνολικό δείγμα 10.000 συμμετεχόντων οι ερευνητές θέλησαν να δουν ποιο από τα συστατικά μπόρεσε να επιφέρει απώλεια βάρους μεγαλύτερη των 2,5 κιλών σχέση με το placebo -αυτή χαρακτηρίστηκε σύμφωνα με τους ειδικούς κλινικά σημαντική απώλεια.

Συνολικά 121 μελέτες μπήκαν στο στόχαστρο των ερευνητών για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα μιας βιομηχανίας που μόνο στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περίπου 15% του πληθυσμού έχει δοκιμάσει κάποιο βοήθημα για την απώλεια βάρους στη διάρκεια της ζωής του.

Η κλινικά σημαντική απώλεια βάρους φάνηκε να επιτυγχάνεται μόνο σε μερικές μελέτες με τη χιτοζάνη, τη γλουκομαννάνη και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ. Υποσχόμενα ήταν επίσης τα αποτελέσματα που πέτυχε η τροποποιημένη κυτταρίνη η οποία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και το εκχύλισμα από σαγκουίνι. Ωστόσο, το τελευταίο έχει μελετηθεί από μία και μόνο κλινική μελέτη.

“Το παγκόσμιο πρόβλημα της παχυσαρκίας αφορά και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η ανάγκη για μία επιπλέον βοήθεια, πέρα από την υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση και την άσκηση, είναι υπαρκτή αλλά ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί. Τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσο και οι εταιρείες φυτικών συμπληρωμάτων προσπαθούν να βρουν τη «μαγική» ουσία, το αποτελεσματικό χάπι ή την ειδική σύνθεση από βότανα ή φυτικά συστατικά που θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Και ενώ η κυκλοφορία ενός φαρμάκου για την παχυσαρκία έπεται πολλών, πολύχρονων και υψηλού κόστους μελετών, και ελέγχεται από αυστηρούς κανόνες και νόμους, τα συμπληρώματα διατροφής, τόσο για το αδυνάτισμα, όσο και για άλλες καταστάσεις, δεν απαιτούν το ίδιο αυστηρούς κανόνες και νόμους, ενώ δεν είναι πάντα αποτέλεσμα κλινικών μελετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Ουσίες, όπως η κιτοζάνη, η γλουκομαννάνη και το CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ή ουσίες που βρίσκουμε στο φασόλι, την αγκινάρα και άλλα τρόφιμα, αν και έχουν ευεργετική δράση δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να έχουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην απώλεια του βάρους, ενώ πάντα σημασία έχει να είναι αναγνωρισμένα από τον ΕΟΦ”, τονίζει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Λαϊκό.

Οι ίδιοι οι συγγραφείς της μεγάλης μελέτης αναφέρουν: «Αναλύσαμε τα καλύτερα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να μπορούμε να συστήσουμε αυτά τα συμπληρώματα για την απώλεια βάρους. Δεκάδες τέτοια προϊόντα κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά σε διάφορες μορφές, υγρά, χάπια, σκόνες, που υπόσχονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα συμπληρώματα δείχνουν να είναι ασφαλή, δεν μπορούν να παράσχουν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους.

Και τα περισσότερα έχουν βγει στην αγορά χωρίς κλινικά δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Οι πιο πολλές σχετικές μελέτες σε είναι κακά σχεδιασμένες και πολύ μικρές», επισημαίνοντας την ανάγκη, όσο αυτή η βιομηχανία αυξάνει σε μέγεθος και δημοφιλία, να πραγματοποιηθούν μεγάλες μελέτες οι οποίες θα δώσουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων στην απώλεια βάρους.

Ροή Ειδήσεων

interesting engineering video 1344 x 1080 px 301

20/04/2024 | 16:00

Ιαπωνία: Επιστήμονας συνέθεσε μουσικό έργο από κλιματικά δεδομένα

20/04/2024 | 15:50

ΠΑΣΟΚ: Οι οκτώ νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

20/04/2024 | 15:44

Γλαβίνας: «Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ φέρνουν ρήγματα στο σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας»
euros

20/04/2024 | 15:40

Έως την Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα – Πώς υπολογίζεται

20/04/2024 | 15:30

Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών 

20/04/2024 | 15:20

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
tsimtsili2004

20/04/2024 | 15:10

Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Δεν δέχομαι αυτήν την ταμπέλα για τον Δημήτρη Παπανώτα, τον αδικεί”

20/04/2024 | 15:00

Ολλανδία: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί το Facebook

20/04/2024 | 14:50

Σε Καρδίτσα και Σκόπελο καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα – Σε επιφυλακή οι αρχές
konstantinou204

20/04/2024 | 14:40

Καίτη Κωνσταντίνου: Το απίστευτο περιστατικό την εποχή των Εγκλημάτων – «Ήταν σοκαριστικό αυτό»

20/04/2024 | 14:40

Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα του Περιστερίου για ενδοοικογενειακή βία

20/04/2024 | 14:30

Κατώτατος μισθός: Πόσο και πότε θα αυξηθεί
makalias2004

20/04/2024 | 14:20

Δημήτρης Μακαλιάς για Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Δεν μου αρέσει καθόλου να το ακούω σαν δικαιολογία”

20/04/2024 | 14:10

Κοντογεώργης για την ακρίβεια: Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση

20/04/2024 | 14:00

Gaming: Ζωή μπροστά σε μία οθόνη – Η σύγχρονη μάστιγα του εθισμού σε βιντεοπαιχνίδια
screenshot 25
Botox και υαλουρονικό οξύ: Αυτές είναι οι ιατρικές ειδικότητες που επιτρέπεται να τα χορηγούν
giatros 200923
Έλεγχος και ενημέρωση για την καρδιακή ανεπάρκεια στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων
gripi iosi kryologima
Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση
Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος
ΠΙΣ: Η άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ θα αποδιαρθρώσει τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας
Εκφράστε τον θυμό σας σε ένα φύλλο χαρτί και μετά πετάξτε το, συνιστά ιαπωνική έρευνα