Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΥΓΕΙΑ

Nα πάρω παυσίπονο πριν τον εμβολιασμό;

Ήλθε η σειρά σας για εμβολιασμό και σκέφτεστε τον πόνο; Αν αμφιταλαντεύεστε ως προς το αν πρέπει να πάρετε προληπτικά ένα παυσίπονο για να μειώσετε τον πόνο, η απάντηση είναι όχι.

Δείτε επίσης

Lockdown: Δημόπουλος – «Με 2.000 κρούσματα δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων»

Το Κέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), συστήνει στους πολίτες να μην λαμβάνουν παυσίπονα πριν τον  εμβολιασμό, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού.

Όπως εξηγεί και ο Κλινικός Φαρμακοποιός, κ. Διαμαντής Κλημεντίδης, “η προληπτική χορήγηση αναλγητικών ενδέχεται να αμβλύνει την αντισωματική απάντηση. Αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί με αρκετά εμβόλια. Δεν συμβαίνει με όλα, ωστόσο δεν συνιστάται ως γενικό μέτρο. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος έχει πόνο ή πυρετό μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να πάρει αναλγητικά”, προτείνοντας ως πρώτη επιλογή την παρακεταμόλη και ως δεύτερη την ιβουπροφαίνη.

Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω υπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί όσον αφορά στο συγκεκριμένο εμβόλιο, το διακύβευμα στον εμβολιασμό έναντι μιας πανδημίας είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο, ώστε υπονομευθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Το CDC προειδοποίησε επίσης και κατά της χρήσης αντι-ισταμινικών λίγο πριν τον εμβολιασμό, καθώς θα μπορούσαν να “κρύψουν” την έναρξη τυχόν αλλεργικής αντίδρασης ή υπερ-ευαισθησίας στο εμβόλιο.

Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις στον κανόνα: τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες για παράδειγμα, θα πρέπει να πάρουν τη θεραπεία τους, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται να εμβολιαστούν ή όχι.

Πώς θα μειωθεί ο πόνος από το εμβόλιο;
Αν φοβάστε τον πόνο από το εμβόλιο ή είστε επαγγελματίας υγείας που θέλει να καθησυχάσει τους υποψήφιους για εμβολιασμό ασθενείς του, μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές για τη μείωση του πόνου από τον εμβολιασμό στο πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό infographic που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό ο κ. Κλημεντίδης https://clinicalpharmacist.gr/blog/infographic-reducing-pain-from-vaccines

Self test: Έντεκα ερωτήσεις (και απαντήσεις) για τη χρήση τους και όχι μόνο
Παγκόσμια πρωτιά για τον ορθοπεδικό γιατρό Βαγγέλη Γάκη
Εμβόλιο Astrazeneca: Τα πέντε συμπτώματα – Τι πρέπει να ξέρετε
Eva Intima Biolact – Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων αιδοιοκολπίτιδας χωρίς αντιμικροβιακή αγωγή
Εμβόλιο AstraZeneca: «Πράσινο» από την Εθνική Επιτροπή – Σύσταση για εμβολιασμό ατόμων ηλικίας άνω των 30
Κάθε πότε να ζυγιζόμαστε και ποια είναι η κατάλληλη ώρα