Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Βόσκαρης βασανίζει άγρια τη Σοφούλα μετά το γάμο τους!

ΥΓΕΙΑ

Ο COVID-19 απειλεί την ανδρική γονιμότητα!

Τελικά η τρωτότητα των ανδρών απέναντι στον κορωνοϊό δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι οι άνδρες νοσούν βαρύτερα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν από την COVID λοίμωξη.

Δείτε επίσης

Θανάσης Ευθυμιάδης: Με ποντιακή φορεσιά απαντά στον Τούρκο χάκερ που του ζητά λύτρα για το προφίλ του
Σταϊκούρας: Εκταμιεύτηκε το τέταρτο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ

Η επόμενη μέρα της πανδημίας αναμένεται να βρει …πληγωμένη και την ανδρική γονιμότητα, αφού ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ιός στοχεύει τους όρχεις και επιδρά στον αριθμό και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Η Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Αν. Διευθύντρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ματίνα Βλάχου MD FEBU σχολιάζει τις μελέτες και απαντά σε όλες μας τις απορίες για τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει ο κορωνοϊός στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες το τελευταίο διάστημα αναφέρουν ότι η COVID λοίμωξη επιδρά στη σπερματογένεση. Με ποιους τρόπους μπορεί να συμβεί αυτό; 

Η πανδημία που προκαλείται από τον κορονοϊό 2 (SARS ‐ CoV ‐ 2) οδήγησε σε αρκετές υποθέσεις σχετικά με τη βλαπτική επίδραση του κορονοϊού στα υπόλοιπα όργανα –πλην του αναπνευστικού. Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι πρόκειται για μια συστηματική νόσο που πλήττει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος.

Σχετικά με την επίδραση του ιού στους όρχεις και τη σπερματογέννεση, αρχικά διατυπώθηκαν δύο υποθέσεις, βασιζόμενες στο γεγονός ότι ο κορονοϊός SARS CoV ‐ 2 χρησιμοποιεί το «μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης ‐ 2» (ACE2) ως υποδοχέα για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι όρχεις, φέρουν τους υποδοχείς αυτούς, ιδίως στα κύτταρα Leydig και Sertoli.

Σύμφωνα με την πρώτη υπόθεση, ο ιός εισέρχεται στους όρχεις και οδηγεί σε αλλαγές στη λειτουργικότητά τους, προκαλώντας σημαντική μείωση στην παραγωγή της τεστοστερόνης.

Η δεύτερη υπόθεση βασίζεται στη σύνδεση του ιού στον υποδοχέα ACE2, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οξεία φλεγμονή – συνήθως μία αυτοάνοση ορχίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ατροφία του όρχι.

Και οι δύο μηχανισμοί οδηγούν σε μεγάλη μείωση ή ολική απουσία των παραγόμενων σπερματοζωαρίων.

Πώς αξιολογείτε τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης που έδειξε ότι ο κορωνοϊός στοχεύει τους όρχεις (1);

Θα περάσουν πολλά χρόνια, πολλών μελετών για να φτάσουμε στα οριστικά συμπεράσματα που αφορούν στις επιπτώσεις της νόσου στον άνθρωπο.

Είναι, όμως, σημαντικό να επισημάνουμε το γεγονός, ότι αυτή η μελέτη, παρά τον μικρό αριθμό ασθενών, ενισχύει τις δύο υποθέσεις που αναφέραμε και αποτελεί πρόδρομο βήμα για να ανακαλύψουμε τις επιπτώσεις στη γονιμότητα ή την πιθανότητα σεξουαλικής μετάδοσης του ιού.

Πολύ σπουδαίο εύρημα της μελέτης, είναι η τεκμηρίωση ότι ο SARS-COV-2 μπορεί να διαπεράσει το φράγμα των όρχεων, να εισέλθει στους όρχεις μερικών ανδρών και να παραμείνει εκεί και μετά την ανοσοποίηση.

Πιστεύετε πως οι αναρρώσαντες από COVID-19 θα έχουν προβλήματα υπογονιμότητας στο μέλλον; 

Το γεγονός ότι ο SARS-COV-2 μπορεί να διαπεράσει το φράγμα των όρχεων και να εισέλθει στους όρχεις -ειδικά των ανδρών με μεγάλη έκφραση του υποδοχέα ACE-2- προκαλώντας σημαντική μείωση της τεστοστερόνης ή/και οξεία αυτοάνοση ορχίτιδα, δημιουργεί επιστημονική ανησυχία.

Ο όρχις είναι ένα όργανο που απαιτεί πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να λειτουργεί ομαλά. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας του μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ορχικό παρέγχυμα.

Οι βλάβες που έχουν περιγραφεί μέχρι τώρα στη βιβλιογραφία είναι σημαντικές και πολλές από αυτές αρκετά βαριές για να περιμένουμε πλήρη αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, και αναμένοντας περισσότερες μελέτες, κάθε άνδρας που αναρρώνει από COVID-19 είναι σημαντικό να παρακολουθείται και για την αξιολόγηση της γονιμοποιητικής του ικανότητας.

Υπάρχει τρόπος να αναστραφεί αυτή η δράση στους όρχεις; 

Η θεραπεία για τον COVID-19, μέχρι τώρα, είναι υποστηρικτική και όχι στοχευμένη. Η έγκαιρη έναρξη των υποστηρικτικών θεραπειών, της ανάπαυσης και ιατρικής περίθαλψης σε περίπτωση νόσου, θέτουν τις βάσεις μίας ήπιας νόσου με ταχεία ανάρρωση.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι άνδρες;

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη: Αυστηρή τήρηση των μέτρων, υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης και υπομονή μέχρι το εμβόλιο. Ακούγεται κλισέ, όμως είναι η βάση της θεραπευτικής και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε τίποτα πιο αποτελεσματικό.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι ιοί όπως του HIV, της Ηπατίτιδας B and C, της παρωτίτιδας του Epstein–Barr, διαπερνούν πιο εύκολα τον ορχικό φραγμό και δεν προκαλούν μόνο ορχίτιδα αλλά μπορεί να προκαλέσουν στείρωση, ακόμη και ορχικούς όγκους.

Είναι λοιπόν σημαντικό, οι άνδρες που αναρρώνουν από COVID-19, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου τους, να μπαίνουν σε τακτική παρακολούθηση της γονιμοποιητικής τους ικανότητας και της καλής υγείας των όρχεων.

  • Achua JK, Chu KY, Ibrahim E, Khodamoradi K, Delma KS, Iakymenko OA, Kryvenko ON, Arora H, Ramasamy R. Histopathology and Ultrastructural Findings of Fatal COVID-19 Infections on Testis. World J Mens Health. 2020;38:e56

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Αυτές είναι οι 4 γυναίκες που τούς διέρρηξαν τις τραπεζικές θυρίδες στο Ψυχικό

«Εγώ θα έσωζα έναν άξιο γέροντα παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει στη ζωή του – Γιατί να το ρισκάρω;», λέει ο εικαστικός Κ. Τσόκλης

 

 

Κορονοϊός: Η κολχικίνη στη μάχη κατά του ιού
Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Αυτές οι μάσκες μας προστατεύουν (BINTEO)
Κορονοϊός: Η AstraZeneca «κόβει» κατά 60% τις δόσεις εμβολίου στην ΕΕ!
Γιατί παχαίνουμε στην καραντίνα;
Κορονοϊός: Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τα εμβόλια και τι πραγματικά ισχύει
Αναστάσιος Χατζής: Όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν και ατυχήματα