
ΥΓΕΙΑ
5+1 χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτουν οι γονείς εφήβων δίνει μιλώντας στο The Caller η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής & Εφηβικής Υγείας» και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), κ. Άρτεμις Κ. Τσίτσικα.
Πώς μπορούμε (ως γονείς) να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, της Γ’ Λυκείου;
Για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, κάθε χρονιά είναι δύσκολη χρονιά. Επιφορτίζονται με ένα (πλασματικό πολλές φορές) άγχος, σχετικά με το μέλλον τους. Αυτό που θα πρέπει να θυμίζουμε στα παιδιά μας είναι ότι η ζωή ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στα 18! Η καθημερινή ρουτίνα είναι σημαντική και δημιουργεί ασφάλεια και μία κανονικότητα, ενώ καταπολεμά το άγχος και απομακρύνει τα δυσάρεστα συναισθήματα. Επενδύστε στο αίσθημα της ασφάλειας, στις ευχάριστες οικογενειακές στιγμές. Το μέλλον τους ανήκει σε κάθε περίπτωση και αυτό δεν αλλάζει.
Πώς στηρίζουμε ένα παιδί που έχει κουραστεί από το απρόσωπο διαδικτυακό μάθημα και το βλέπουμε θλιμμένο να διαμαρτύρεται πως βαριέται να το παρακολουθήσει, πως βαριέται να διαβάσει;
Ως ενήλικες, κατανοώντας τις συνθήκες, είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και να οπλιστούμε με υπομονή, επιμονή και αντοχές.
Δημιουργούμε μαζί με το παιδί ένα καθημερινό πρόγραμμα, ώστε να νιώσει ασφάλεια και κανονικότητα, και επενδύουμε στην καθημερινή και ουσιαστική επικοινωνία και δημιουργούμε κίνητρα, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον και η στοχοθεσία.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες και τα νεύρα ενός εφήβου;
Προτρέπουμε τους μαθητές να κάνουν συχνά μικρά διαλείμματα, άσκηση μέσα και έξω από το σπίτι και οπωσδήποτε, όπου είναι εφικτό, επιδιώκουμε καθημερινή επαφή με τη φύση. Ενθαρρύνουμε τη δημιουργική έκφραση ενισχύοντας τα ιδιαίτερα ταλέντα του παιδιού.
Κατανοούμε τις δυσκολίες και εστιάζουμε στην προσφορά και στο κοινό καλό.
Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ψυχολογικά τους μαθητές μας που πρέπει να αντιμετωπίσουν απότομες αλλαγές στην καθημερινότητά τους;
Η αισιοδοξία και το θετικό κλίμα είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διάθεση των παιδιών. Τα παιδιά «στηρίζονται» σε εμάς και εμπνέονται από τους σημαντικούς ενήλικες του περιβάλλοντός τους. Επεξηγούμε ότι η διαχείριση δυσκολιών είναι «κομμάτι» της ζωής και ενισχύουμε την ιδέα ότι «όλα θα πάνε καλά».
Όταν το παιδί δεν ανοίγεται και δεν επιθυμεί σχεδόν καμιά επικοινωνία με τους γονείς του, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Χαλαρώστε και προσπαθήστε να τον/την πλησιάσετε. Έχετε ενσυναίσθηση, σκεφτείτε πώς μπορεί να αισθάνεται, τι μπορεί να τον/την ενοχλεί, τι της/του αρέσει και τι την/τον ευχαριστεί. Κάντε κινήσεις που ξέρετε πως θα σας φέρουν πιο κοντά – απλά επιδιώξτε να περάσετε όμορφα και να αρχίσει κάποια επικοινωνία.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα των μικρών παιδιών όταν ακούν ότι υπάρχουν πολλά θύματα του κορωνοϊού, θάνατοι και νοσηλευόμενοι;
Ενημερώνουμε τα παιδιά για το τι συμβαίνει με τρόπο που ενδείκνυται για την ηλικία τους. Στα μικρότερα παιδιά εξηγούμε με πιο απλά λόγια και μπορούμε να χρησιμοποιούμε εικόνες και σχήματα – χωρίς όμως να υπερβάλλουμε και να προκαλούμε φόβο ή/και πανικό. Εξηγούμε ότι αυτή η δυσκολία θα ξεπεραστεί, χωρίς να διευκρινίζουμε με ακρίβεια το πότε αυτό θα συμβεί (αφού δεν είναι ακόμη γνωστό).
Αναζητήστε στο διαδίκτυο κατάλληλα παιδικά βοηθήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για να ενημερώσουν τα παιδιά για τον COVID-19.
Πρωτίστως, είναι σημαντικό να διατηρούμε εμείς ένα καλό κλίμα, ήρεμο και δημιουργικό και να ελέγχουμε την έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλες εικόνες και κλίμα απαισιοδοξίας.
Επίσης, ενισχύουμε τη δημιουργική τους έκφραση και την πρόθεση εθελοντικής προσφοράς για το κοινό καλό, με κάθε τρόπο.
Ροή Ειδήσεων

16/05/2022 | 09:16
Θύμιος Μπουγάς: Ανοίγουν κλειστά στόματα για την εξαφάνιση – Ταυτοποιήθηκαν οι 11 της επίθεσης
16/05/2022 | 09:10
Κορονοϊός: Νέο τεστ στα ούρα για την ανίχνευση αντισωμάτων-Εγκυρότερα αποτελέσματα από την εξέταση αίματος

16/05/2022 | 09:00
Λειψοί: Το νησί που απαγόρευσε τις ξαπλώστρες – Η προτροπή του δημάρχου να απολαύσει ο ταξιδιώτης τις ανέσεις της φύσης
16/05/2022 | 08:53
Δίκη Φιλιππίδη: Καταθέτει η 2η γυναίκα που κατήγγειλε τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού
16/05/2022 | 08:45
Συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη: Οι στόχοι της Αθήνας-Τί θα αναδείξει στο Κογκρέσο ο Πρωθυπουργός

16/05/2022 | 08:42
Θεσσαλονίκη: Του σέρβιραν χλωρίνη αντί για νερό σε μπαρ – Στο νοσοκομείο 43χρονος
16/05/2022 | 08:36
Καταδίωξη στη Νέα Ερυθραία μετά από ληστεία σε σπίτι ηλικιωμένης: Άνοιξαν πυροσβεστήρες κατά αστυνομικών
16/05/2022 | 08:29
Αυτοκτονία 12χρονου στα Κάτω Πατήσια: Τι είναι το Blackout Challenge και γιατί εξετάζεται

16/05/2022 | 08:14
Ελπιδοφόρος για μακελειό στο Μπάφαλο: Το ρατσιστικό μίσος στην Αμερική, μακροχρόνιο καρκίνωμα

14/05/2022 | 00:14
Φως στο Τούνελ – «Βόμβα» από τη Νικολούλη: Όσα αποκαλύπτουμε δεν καίνε μόνο τη Ρούλα

14/05/2022 | 07:48
Φως στο Τούνελ-Μαρτυρία “σοκ”: Αν οι συγγενείς είχαν κινητοποιηθεί νωρίτερα, η Τζωρτζίνα ίσως να μην είχε αυτή την κατάληξη
14/05/2022 | 17:51
Τζούλια Αλεξανδράτου: H απάντησή της σε Κύπριο που τής πρόσφερε όσα χρήματα ήθελε
14/05/2022 | 13:40
Κορινθίου: “Είχα να ανέβω στη ζυγαριά από τότε που έμεινα έγκυος”- Η δίαιτα που ακολούθησε και πώς έχασε κιλά
14/05/2022 | 19:04
Ιωάννα Μαλέσκου μετά το «ατύχημα» με τη μίνι φούστα! «Αν είδατε κάτι παραπάνω κάντε πως δεν το είδατε»
14/05/2022 | 20:10
Γεωργία Μπίκα: Η Εισαγγελέας πρότεινε να τής χρεωθούν τα δικαστικά έξοδα! «Απασχόλησε ψευδώς και με δόλο τις Αρχές»

14/05/2022 | 13:14
Πάτρα 3 παιδιά- Διοικητής Καραμανδάνειου: “Δεν χορηγήσαμε ποτέ την αμπούλα με την ουσία διαζεπάμη στην Τζωρτζίνα”
14/05/2022 | 15:28
Γρηγόρης Αρναούτογλου-Νάνσυ Αντωνίου: Βραδινή έξοδος για το ζευγάρι στα μπουζούκια
14/05/2022 | 20:57