Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

ΥΓΕΙΑ

Οι καρδιολόγοι εξηγούν πως να προφυλαχθούν οι καρδιοπαθείς από τον φονικό συνδυασμό ζέστης – καπνού

Ο καθηγητής καρδιολογίας στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», τέως πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσιούφης, δίνει πολύτιμες συμβουλές στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους από τον καύσωνα και τον καπνό.

Δείτε επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τον Δεκαπενταύγουστο – Τι ισχύει στις εθνικές οδούς
Πατήσια: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στην πλατεία Αγίας Παρασκευής

«Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και σε συνδυασμό με τα μικροσωματίδια από τις φωτιές που περιβάλλουν την Αττική ιδιαίτερα, αλλά και άλλες περιοχές, -αλλά εμείς στην Αθήνα τώρα βιώνουμε την κατάσταση αυτή πιο έντονα εξαιτίας της Εύβοιας- δημιουργείται ένα τέτοιο μείγμα, που πραγματικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων. Και γιατί την επηρεάζει; Επειδή οι ασθενείς που έχουν επιβαρυμένο καρδιαγγειακό σύστημα, συνήθως έχουν και συνοδά αναπνευστικά νοσήματα. Έχουν δηλαδή, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονική πνευμονική υπέρταση κ.α.»

Καρδιοπαθείς – Να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους
Είναι γνωστό, λέει ο καθηγητής, ότι οι ακραίες θερμοκρασίες, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον για έναν ασθενή που έχει επιβαρυμένη – από καρδιαγγειακής πλευράς – την υγεία του: «Και μιλάμε για τους ασθενείς με προχωρημένου βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια, μιλάμε για τους ασθενείς που έχουν μαζί με το καρδιαγγειακό τους πρόβλημα και κάποιο πρόβλημα με τα στεφανιαία τους αγγεία, μιλάμε για τους ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα – αυτές είναι οι μεγάλες δεξαμενές ασθενών που επηρεάζονται από τις μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας».

Προσοχή στην πίεση και τις ταχυκαρδίες!
Η εισπνοή των σωματιδίων, προκαλεί μια αντιρροπιστική αύξηση της καρδιακής συχνότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα οι ασθενείς να κάνουν ταχυκαρδίες, ή αρρυθμίες και να επιβαρύνεται περαιτέρω η καρδιακή τους λειτουργία, αναφέρει ο ειδικός και συμπληρώνει:

«Παράλληλα αυτά τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν μια αμφίδρομη επίδραση πάνω στην πίεση και, είτε να προκαλέσουν αύξηση της πιέσεως, είτε -πολλές φορές εξαιτίας της ζέστης- να προκληθεί και υποτασικό φαινόμενο, οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να μετρούν την πίεσή τους, ίσως και δύο φορές τη μέρα (αντί για μια φορά κάθε 2-3 μέρες που είναι η συνήθης σύσταση) και ανάλογα να προσαρμόσουν την δοσολογία των φαρμάκων τους», αναφέρει ο καθηγητής.

Η σημασία του «αυτοπεριορισμού» έως ότου καθαρίσει η ατμόσφαιρα και υποχωρήσει η ζέστη
Η κύρια σύσταση των ειδικών είναι, οι ασθενείς να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο έξω στο δρόμο, στις υψηλές θερμοκρασίες και ακάλυπτοι, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, ή όπου μπορεί να πέσει η πίεσή τους και να πυροδοτηθεί έτσι κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, αναφέρει ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης:

«Υπάρχει ανάγκη για τους ασθενείς να παραμείνουν το προστατευμένο οικιακό περιβάλλον, στη δροσερή καθαρή ατμόσφαιρα, με καλή ενυδάτωση (πολλούς χυμούς και υγρά), να αποφύγουν την έκθεση στους εξωτερικούς χώρους και να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, εκτός κι αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το κάνουν. Έτσι θα αποφύγουν τις επιπτώσεις αυτής της δύσκολης περιόδου, αυτών των δύο, τριών, τεσσάρων ημερών, όσο κρατήσουν αυτά τα ανεπιθύμητα φαινόμενα», τονίζει ο καθηγητής.

Ποια συμπτώματα να ανησυχήσουν τους καρδιοπαθείς
Εάν παραμείνετε στο σπίτι, με τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και τηρώντας τη φαρμακευτική σας αγωγή λογικά δεν θα υπάρξει λόγος ανησυχίας, τονίζει ο καθηγητής.

Ωστόσο, να επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή να επισκεφθείτε νοσοκομείο εάν παρ’όλα αυτά εμφανίσετε:

  • δυσφορία
  • αίσθημα ζάλης
  • αίσθημα ναυτίας
  • αυξημένη ή μειωμένη αρτηριακή πίεση που δεν ρυθμίζεται με φάρμακα

Ο κ. Τσιούφης συμπληρώνει: «Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και σε περίπτωση που ο ασθενής δεν αισθάνεται καλά, ή έχει δύσπνοια, κάποιο αίσθημα ζάλης, ναυτίας κλπ να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Επίσης για μια μέρα, π.χ. σήμερα, ας μην πάμε και για μπάνιο που λέει ο λόγος, αν πρόκειται να ταλαιπωρηθούμε στο δρόμο, είτε εξαιτίας κυκλοφοριακής συμφόρησης, είτε εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και της έκθεσης στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, που μπορεί να εισπνέουμε όλα αυτό το περίεργο μείγμα του καπνού, με την αιθαλομίχλη που δημιουργεί πρόβλημα. Μένουμε σπιτάκι μας, πάμε μόνο όταν είναι πιο κατάλληλη και καθαρή η ατμόσφαιρα την πρωινή μας βόλτα ή τη βραδινή μας όταν πέσει ο ήλιος και νομίζω ότι όλα θα είναι μια χαρά», καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή iatropedia

Το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Covid-19 σε εφήβους και νέους ενηλίκους
«Βόμβα» καθηγητή Τούντα για τον κορονοϊό: «Έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας»
Κορονοϊός: Ποιες μάσκες δεν εμποδίζουν τη διάδοση του ιού
Κορονοϊός- Σύψας: «Ανυπολόγιστες συνέπειες αν αυξηθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι»
ΠΟΥ: Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα
Κορονοϊός- Σύψας: «Τρέμουμε την επιστροφή των νέων από τις διακοπές- Να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους για 7 μέρες»