Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: «Κράξιμο» για τη μονομαχία με βάρη – «Απάνθρωπο», «απαράδεκτο», «βασανιστήρια», έγραψαν στο Twitter

ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κατάψυξη ωαρίων 

H κρίση του κορονοϊού και η ανασφάλεια που δημιούργησε για πολλές οικογένειες ήλθε να αναβάλει σε πολλές περιπτώσεις την απόκτηση παιδιού.

Για λόγους οικονομικούς, καριέρας ή γιατί δεν έχουν βρει ακόμη τον κατάλληλο σύντροφο, ολοένα και περισσότερες γυναίκες σήμερα σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους. Σε ποια ηλικία πρέπει να σκεφθεί μια γυναίκα αυτή την επιλογή και πόσο ασφαλής είναι; Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία και πόσο αποτελεσματική είναι;

Ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, MD, PhD, MBA, MPH, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με Εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Ιδρυτικό Μέλος του Υγεία IVF Athens & SFS Southeastern Fertility Solutions (www.womancenter.gr), μάς δίνει τις απαντήσεις:

Ποιες γυναίκες αφορά; 

Μέχρι πρόσφατα, η κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού απασχολούσε κυρίως τις νέες γυναίκες με καρκίνο που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά μετά το τέλος της θεραπείας.

Ωστόσο, η  προσφορά των εταιριών Apple και Facebook για δωρεάν κατάψυξη ωαρίων στις γυναίκες υπαλλήλους τους, δείχνει ότι το θέμα της διατήρησης γονιμότητας αφορά πλέον όλες τις γυναίκες που επιλέγουν την καριέρα και καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών.

Η μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα. Η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των νέων γυναικών, που επιδιώκουν την επαγγελματική τους εξέλιξη χωρίς να θυσιάσουν το όνειρο της μητρότητας.

Πλέον, οι εξελίξεις στο χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής επιτρέπουν στους ειδικούς να παρέχουν αξιόπιστες λύσεις, ώστε η ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού να είναι δυνατή ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η διατήρηση γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, επιτρέποντας σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο να γίνουν μητέρες όταν αυτές το επιθυμούν.

Γιατί θα πρέπει μια γυναίκα να σκεφθεί την κατάψυξη των ωαρίων; 

Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, ειδικά μετά τα 35 έτη, τόσο ελαττώνεται η ποιότητα των ωαρίων της, οπότε αυξάνονται οι δυσκολίες να μείνει η γυναίκα έγκυος χωρίς τη βοήθεια των ειδικών.  Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει πλέον μια διέξοδο στο πρόβλημα αυτό.

Πόσο ασφαλής είναι; 

Αν και είναι σχετικά καινούρια μέθοδος, θεωρείται απόλυτα ασφαλής με βάση τις μελέτες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς πραγματοποιείται; 

Όπως και σε μια κλασική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα βήματα της θεραπείας είναι αρκετά απλά. Η γυναίκα κάνει ενέσεις με μικρή βελόνα κάτω από το δέρμα, για να ωριμάσουν τα ωάρια στην ωοθήκη. Στο διάστημα αυτό, η γυναίκα παρακολουθείται με υπερηχογραφήματα και λήψεις αίματος για έλεγχο των ορμονών. Όταν ωριμάσουν τα ωάρια, αφαιρούνται από την ωοθήκη με ελαφρά νάρκωση. Η διαδικασία γίνεται από τον κόλπο, διαρκεί λίγα λεπτά και δεν απαιτεί μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση.

Έτσι, η γυναίκα φεύγει από τη Μονάδα Εξωσωματικής λίγες ώρες αργότερα και μπορεί να επιστρέψει στις επαγγελματικές της ασχολίες.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία είναι ασφαλή; 

Οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται σήμερα θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλείς, καθώς όλες οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι ο φόβος των γυναικών που κάνουν θεραπεία γονιμότητας ότι θα εμφανίσουν καρκίνο στο μέλλον δεν είναι δικαιολογημένος.

Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή αν η γυναίκα θέλει να νιώθει απόλυτα σίγουρη, η ψηλάφηση μαστών από τον ειδικό μαζί με υπερηχογράφημα μαστών και ενδεχομένως μαστογραφία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το μαστό λόγω της θεραπείας.

Τι γίνεται μετά με τα ωάρια; 

Τα ωάρια που αφαιρούνται καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα τους. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα. Τα έμβρυα που προκύπτουν τοποθετούνται στη μήτρα χωρίς νάρκωση με ένα μικρό καθετήρα, δύο με πέντε μέρες αργότερα.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει η εξωσωματική με κατεψυγμένα ωάρια; 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης οδηγεί σε ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων πάνω από 90% μετά από απόψυξη. Επομένως, σήμερα μιλάμε για ποσοστά εγκυμοσύνης πάνω από 50% μετά από γονιμοποίηση αποψυγμένων ωαρίων.

Κορονοϊός: Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο σε εγκύους και τι ισχύει για τον θηλασμό
Κορονοϊός: Η πρώτη μάσκα που αποστειρώνει τον αέρα – Είναι ελληνικής κατασκευής
Γανόδερμα: Το κορυφαίο προσαρμογόνο και εξισορροπητικό βότανο για την υγεία
Εμβόλια – θρόμβωση: Ποια ομάδα αίματος έχει τον υψηλότερο κίνδυνο
Βρετανία – κορονοϊός: Νέα επιστημονική έρευνα για το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης
Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ