Αθήνα

 

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

230320151903
Καραμανλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Παραιτήθηκα γιατί στον τομέα πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία

ΥΓΕΙΑ

Ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται… εμμονή

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το κλειδί για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία και ευεξία, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στροφή προς μια πιο σωστή και ποιοτική διατροφή.

Τι συμβαίνει όμως όταν η αναζήτηση της «καθαρότητας» των τροφών και η διατήρηση μίας «τέλειας διατροφής», μετατρέπεται σε εμμονή;

“Τότε μιλάμε για ορθορεξία, που προέρχεται από τις λέξεις «ορθή» και «όρεξις» και χαρακτηρίζεται από κατανάλωση «καθαρών» τροφών, απαλλαγμένων από εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες, αποφυγή ζωικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης, λίπους και προτίμηση βιολογικών προϊόντων.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαταραχή που αν και έχει ως αρχικό στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής ή την απώλεια μερικών κιλών και τη βελτίωση της υγείας, συνοδεύεται από υπερβολές στην επιλογή των τροφών και στην άσκηση, εμμονική συμπεριφορά, έντονο άγχος και ανησυχία”, σημειώνει μιλώντας στο The Caller η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής & Εφηβικής Υγείας» και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), κυρία Άρτεμις Κ. Τσίτσικα.

Η καθηγήτρια προσθέτει ότι “η ορθορεξία παρουσιάζει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με διαταραχές όπως η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία, όσον αφορά το στοιχείο της εμμονής, τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις για τα τρόφιμα και την υγεία. Βασική διαφορά από την ψυχογενή ανορεξία, είναι ότι στην τελευταία, στόχος είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους ενώ στην ορθορεξία, κάτι που στην ορθορεξία δεν αποτελεί βασικό στόχο”.

Μεγάλη συχνότητα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η ορθορεκτική συμπτωματολογία εμφανίζεται σε περίπου 2-4% του πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες, κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ιδιαίτερα σε αυτούς που επιδίδονται σε γυμναστική σε γυμναστήρια, φοιτητές διατροφολογίας (60%), φοιτητές ιατρικής (40%) και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; “Σημαντικό ρόλο έχει η έκθεση των εφήβων σε πρότυπα και lifestyle influencing μέσω του διαδικτύου και η εξοικείωσή τους με ακραίες διατροφικές επιλογές (ακραίοι vegan, αυστηροί χορτοφάγοι κ.λπ.)”, εξηγεί η κυρία Τσίτσικα.

Ορθορεκτικές οικογένειες

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, τα παιδιά είναι… θύματα της ορθορεκτικής συμεριφοράς των γονιών τους! Όπως αναφέρει η κυρία Τσίτσικα “οι ορθορεκτικοί κηδεμόνες υιοθετούν άκαμπτα και επικίνδυνα διατροφικά μοτίβα και μπορεί να φτάσουν σε σημεία να απαγορεύουν υπέροχες λιχουδιές των παιδιών π.χ. να «μαλώνουν» τη γιαγιά όταν δίνει σοκολάτα ή να αποφεύγουν τα παιδικά πάρτυ για να μην καταναλώσουν τα κλασικά γιορτινά εδέσματα!”.

Ένα παιδί που ζει στο πλαίσιο μιας ορθορεκτικής οικογένειας έχει, σύμφωνα με τις μελέτες, αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διαταραχές πρόσληψης τροφής στην εφηβεία.
Επίσης, παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ορθορεκτικής συμπεριφοράς στους εφήβους είναι οι εργαζόμενοι γονείς, το υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι μη καπνιστές και η άθληση.

Αντιμετώπιση

Η παρέμβαση στις ακραίες ορθορεκτικές συμπεριφορές είναι παρόμοια με αυτή άλλων διαταραχών πρόσληψης τροφής. Εξατομικεύεται και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα όταν είναι διεπιστημονική και εμπλέκει την/τον έφηβο στη διαδικασία με κινητοποίηση, ψυχοεκπαίδευση και συναισθηματική ενδυνάμωση και στοχοθεσία.

Ροή Ειδήσεων

xrysikakos 2103

21/03/2023 | 20:09

Τάκης Χρυσικάκος: Ήμουν περιζήτητος εραστής αλλά δεν με ήθελαν για σύζυγο – Δεν μου αρέσει να απατάω, έχω απατηθεί περισσότερο

21/03/2023 | 19:52

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: Ούτε φεύγουμε, ούτε υποβιβαζόμαστε, ούτε… παραιτούμαστε – Θα δημιουργήσουμε ξανά ομάδα που δεν θα μπορεί κανείς να «ακουμπήσει»

21/03/2023 | 19:35

Τάσος Μπουγάς: Σιγά μην πάρω τηλέφωνο την Θεοδωρίδου! Μόνο ο «Πλανητάρχης» θα μπορούσε να πάει στη Σελήνη

21/03/2023 | 19:21

Σύγκρουση αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη – Μια τραυματίας στο Νοσοκομείο

21/03/2023 | 19:06

Ξάνθη: Ξεκίνησε βεντέτα για το άγριο φονικό – Έκαψαν τα σπίτια του δολοφόνου και του αδελφού του! «Θα τον σκοτώσω», λέει η κόρη του θύματος

21/03/2023 | 18:30

Νέα Σμύρνη: Επέστρεψε στη δομή η 14χρονη που έπεσε θύμα μαστροπείας
mpismpikis

21/03/2023 | 18:18

Βασίλης Μπισμπίκης: Στις εκλογές θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ! Η μόνη τιμωρία αυτήν τη στιγμή είναι να μην τους ξαναψηφίσουν, να ξεκουμπιστούν

21/03/2023 | 18:12

Το υπ. Μεταφορών έβαλε πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ το 2021 για την τηλεδιοίκηση και μετά έδωσε… αποζημίωση 2,7 εκατ. ευρώ στην Κοινοπραξία

21/03/2023 | 18:07

Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Πυγμαχίας η Άννα Μαρία Τριφύλλη!
kallas

21/03/2023 | 18:03

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας με σειρά εκδηλώσεων

21/03/2023 | 17:59

Χανιά: Γερανός γκρέμισε την οροφή της πύλης του Νοσοκομείου

21/03/2023 | 17:50

Προαστιακός: Αυτά τα δρομολόγια δεν θα γίνουν την Τετάρτη 22 Μαρτίου
fotojet 2023 03 21t174021.077

21/03/2023 | 17:48

Η Καίτη Φίνου μας δείχνει το δωμάτιο στο οποίο μένει μετά την οικονομική της κατάρρευση: «Αναγκάστηκα…»

21/03/2023 | 17:38

ΓΣΕΕ: Να ανακληθεί άμεσα η παράνομη απόφαση της BRINKS AVIATION

21/03/2023 | 17:30

Τέμπη: H Ακαδημία Αθηνών θα τιμήσει τους «νεαρούς και ηρωικούς διασώστες» της τραγωδίας
Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια στην εγκυμοσύνη;
xaroumenoi
Η Φινλανδία είναι η ευτυχέστερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία- Στην 58η θέση η Ελλάδα
Ζευγάρια από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη για εξωσωματική – Σημαντικές οι αλλαγές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
img 7213
Παγκόσμια Ημέρα Ακοής-Κάνοντας τον Ήχο Εικόνα – Δράσεις ευαισθητοποίησης της εταιρείας Δουλδέρης
ypniki apnoia 1703
Μήπως πάσχετε από άπνοιες; Κάντε το τεστ
Μείωση στη θετικότητα κορονοϊού, γρίπης και στα περιστατικά γριπώδους συνεδρομής – Αυξήθηκαν όμως οι διασωληνωμένοι με COVID-19