Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Προχώρησαν σε σύμφωνο για να προσφερουν αγάπη σε ένα παιδάκι» – Η Έλενα Ακρίτα σχολιάζει το σύμφωνο συμβίωσης Μουτσινά – Συνατσάκη

ΥΓΕΙΑ

Όταν η εμμηνόπαυση είναι πρό των πυλών…

Είναι το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης και μπορεί να χαρακτηρίζεται από έντονα, και εν πολλοίς ανεξήγητα συμπτώματα -τουλάχιστον έως ότου τεθεί η διάγνωσή της.

Δείτε επίσης

Διατροφή και εμμηνόπαυση – Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες μετά τα 40

Ο λόγος για την περιεμμηνόπαυση, που σε κάποιες γυναίκες ξεκινά πάρα πολύ νωρίς, ακόμη και από την ηλικία των 30, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής τους. Διαταραχές στην περίοδο (στη συχνότητα, στη διάρκεια και στην ποσότητα αίματος, ακόμη κι αν η γυναίκα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να “χάνει” κύκλους), έντονο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, κόπωση, πρροβλήματα με τον ύπνο, εξάψεις, μειωμένη διάθεση για σεξ, προβλήματα όπως κολπική ξηρότητα, αλλά και έντονες διαταραχές διάθεσης είναι τα κύρια συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης.

Αν σε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα “αναγνωρίσατε” την τωρινή σας κατάσταση, καλό θα είναι να διαβάσετε τις γραμμές που ακολουθούν, όπου η Χαρούλα Μπιλάλη BSC MMEdSc (www.harroulabilali.gr), Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, Πιστοποιημένη Coach Υγείας & Ευεξίας, Υπεύθυνη Μοριακής Αντιγήρανσης & Ευεξίας – Bilalis Women’s Health Clinic και Επιστημονική διευθύντρια της Ferticeutics Co λύνει όλες μας τις απορίες για αυτή τη φυσιολογική μεν, δύσκολη δε, φάση στη ζωή κάθε γυναίκας.

Πού οφείλονται τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης;
Στη σταδιακή πτώση των οιστρογόνων ως αποτέλεσμα της μείωσης του ωοθηκικού αποθέματος των ωοθηκών. Κατά τη στιγμή της γέννησης, οι γυναίκες έχουν περίπου 1 έως 3 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες, τα οποία σταδιακά χάνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Μέχρι την πρώτη έμμηνο ρύση στην εφηβεία, έχουν μείνει κατά μέσο όρο περίπου 400.000 ωάρια. Μέχρι τη στιγμή της εμμηνόπαυσης, μια γυναίκα μπορεί να έχει λιγότερα από 10.000 ωάρια. Ένα μικρό ποσοστό αυτών των ωαρίων χάνεται μέσω της ωοθυλακιορρηξίας που πραγματοποιείται στα πλαίσια του έμμηνου κύκλου.

Καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, τα εναπομείναντα ωοθυλάκια (και ωάρια) γίνονται πιο “ανθεκτικά” στην ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH) και οι ωοθήκες μειώνουν δραματικά την παραγωγή μίας άλλης κατηγορίας ορμονών που ονομάζονται οιστρογόνα.
Τα οιστρογόνα επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων, της καρδιάς, των οστών, του μαστού, της μήτρας, του ουροποιητικού συστήματος, του δέρματος και του εγκεφάλου. Η απώλεια οιστρογόνων πιστεύεται ότι είναι η αιτία πολλών από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Καθώς πραγματοποιείται η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες μειώνουν επίσης την παραγωγή τεστοστερόνης – της ορμόνης που σχετίζεται με τη σεξουαλική ορμή.

Πότε μπορεί να ξεκινήσει η περιεμμηνόπαυση;
Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά περίπου στα 40, αλλά μπορεί και στα 30 ή και νωρίτερα, με υποκείμενη παθολογία. Κατά μέσο όρο, η περιεμμηνόπαυση διαρκεί 4 με 5 χρόνια, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να διαρκέσει λίγους μήνες ή ακόμα και μία δεκαετία. Τελειώνει, όταν η γυναίκα μπει οριστικά στην εμμηνόπαυση, δηλαδή έχουν περάσει 12 μήνες που δεν έχει πια περίοδο.

Υπάρχουν παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επιταχύνουν αυτή τη μετάβαση;
Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί πράγματι να έχουν αντίκτυπο στο πότε ξεκινάει η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.
Για παράδειγμα, το κάπνισμα έχει αντι-οιστρογονική δράση με αποτέλεσμα οι γυναίκες που καπνίζουν να βιώνουν νωρίτερα αυτή τη μετάβαση. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που καπνίζουν μπορεί να μπουν στην εμμηνόπαυση 1-2 χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί επίσης να επηρεάσει την πρώιμη εμμηνόπαυση. Και αυτό γιατί τα οιστρογόνα αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό. Οι γυναίκες που είναι πολύ λεπτές έχουν λιγότερα αποθέματα οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να εξαντληθούν νωρίτερα.
Είναι πολύ σημαντικό στη φάση αυτή η γυναίκα να προσέχει τη διατροφή της. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια χορτοφαγική δίαιτα, η έλλειψη άσκησης και η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο καθ᾽ όλη τη διάρκεια της ζωής μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έναρξη των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων

Πότε πρέπει μια γυναίκα να απευθυνθεί στον γιατρό;
Σε κάθε σύμπτωμα που δυσκολεύει τη γυναίκα στην καθημερινότητά της (π.χ. έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο) ή στη σεξουαλική της ζωή (π.χ. κολπική ξηρότητα ή χαμηλή λίμπιντο) πρέπει να αποτελεί αιτία επίσκεψης στο γυναικολόγο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με συνδυασμό ορμονολογικού ελέγχου, υπερηχογραφικής εκτίμησης των ωοθηκών και λήψη ιστορικού για καταγραφή των συμπτωμάτων που βιώνει η γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της.

Τι λύσεις υπάρχουν;
Στη φάση της περιεμμηνόπαυσης όπως και της εμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες ανακουφίζονται από τα συμπτώματα μετά από λήψη κάποιων ορμονικών σκευασμάτων (π.χ. βιοπανομοιότυπες ορμόνες) που εξισορροπούν τις ορμονικές διαταραχές. Αρκετές όμως γυναίκες δεν επιθυμούν τη χρήση ορμονών ή απαγορεύεται λόγω του ιστορικού τους να της λάβουν (π.χ. ιστορικό καρκίνου του μαστού).

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν διαθέσιμα και στην Ελλάδα ειδικά συμπληρώματα διατροφής (Femarelle), που δρουν ως εκλεκτικοί υποδοχείς των οιστρογονικών υποδοχέων και προσφέρουν ανακούφιση σε πληθώρα περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων χωρίς γνωστές παρενέργειες.

Επιπλέον, καλό είναι η γυναίκα να κάνει πράγματα που ενισχύουν τη γενική της ευημερία, όπως να ασκείται, να έχει κάποιο χόμπυ που τη βοηθάει να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος της, να μην καπνίζει, να κοιμάται ποιοτικά και επαρκώς, να αποφεύγει το αλκοόλ, να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή και να ενυδατώνεται. Ένα υγιές, σταθερό βάρος είναι, επίσης, πολύ σημαντικό.
Τέλος, εάν η γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα στο σεξ, θα πρέπει χωρίς ταμπού να απευθυνθεί στο γιατρό της, ώστε ο τελευταίος να καταγράψει πλήρως τα συμπτώματά της και να μπορέσει, με τη “διάγνωση” και των αναγκών της γυναίκας, να προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές λύσεις.

ΕΟΦ: Έτσι θα διατίθεται η κολχικίνη
«Ναι» στην κολχικίνη από τους εμπειρογνώμονες του Υπ. Υγείας – Πώς θα χορηγείται και σε ποιους
Κορονοϊός: Η κολχικίνη στη μάχη κατά του ιού
Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Αυτές οι μάσκες μας προστατεύουν (BINTEO)
Κορονοϊός: Η AstraZeneca «κόβει» κατά 60% τις δόσεις εμβολίου στην ΕΕ!
Γιατί παχαίνουμε στην καραντίνα;