Αθήνα

3 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις της Μπεκατώρου…»: Η επιστολή παραίτησης του Αδαμόπουλου στον Καπράλο

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Γνωρίζατε ότι η 28η Ιουλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Δείτε επίσης

Δήμαρχος Κυθήρων: Καταθέτω μήνυση κατά παντός υπευθύνου μετά τις αποκαλύψεις για τη φωτιά
Φρικτό τροχαίο στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Όπως αναφέρει το omned.gr η φλεγμονή στο συκώτι (ηπατίτιδα) μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ένα αυτοάνοσο νόσημα, όμως το 50% των περιστατικών είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης.

Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι ιών που προκαλούν ηπατίτιδα –A, B, C, D, E, G– με τους τρεις πρώτους να είναι οι συνηθέστεροι. Όλοι οι τύποι μπορεί να προκαλέσουν οξύ περιστατικό ηπατίτιδας, όμως οι τύποι B και C μπορεί να προκαλέσουν χρόνια ηπατίτιδα.

Ένα οξύ περιστατικό ηπατίτιδας μπορεί να εκδηλωθεί με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα κι έτσι να περάσει απαρατήρητο.

Η περίοδος που μεσολαβεί μεταξύ της λοίμωξης και της εκδήλωσης της νόσου ονομάζεται περίοδος επώασης και διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ιού τους ηπατίτιδας. Η περίοδος επώασης είναι 15 έως 45 ημέρες, 45 έως 160 ημέρες και 2 εβδομάδες έως 6 μήνες για τον ιό της ηπατίτιδας A, B και C αντίστοιχα.

Πολλοί που έχουν προσβληθεί από αυτούς τους τρεις τύπους μπορεί να μην εκδηλώσουν καθόλου συμπτώματα.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά μοιάζουν με τις τυπικές ενδείξεις της γρίπης:

– πυρετός

– μειωμένη όρεξη

– ναυτία

– τάση προς έμετο

– αδυναμία

– κόπωση

– πόνος στην κοιλιά

Και σπανιότερα:

– σκούρο χρώμα στα ούρα

– ανοιχτό χρώμα στα κόπρανα

– κιτρίνισμα της επιδερμίδας και των ματιών (ίκτερος)

Euroclinic για ηπατίτιδα: Μύθοι και αλήθειες

Παρακάτω γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν κάποιοι από τους μύθους αυτούς και να δοθούν οι σωστές απαντήσεις γύρω από την ηπατίτιδα.

Μύθος 1ος: Η παρουσία anti-HCV αντισωμάτων στο αίμα, δείχνει ενεργό HCV λοίμωξη
Όχι πάντα. Το θετικό anti-HCV στο αίμα δείχνει μόνο ότι το άτομο αυτό ήλθε κάποτε σε επαφή με τον ιό ηπατίτιδας C (HCV). Δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά την παρουσία ενεργού λοίμωξης. Η νόσηση επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση HCV RNA (γενετικού υλικού του HCV) στο αίμα. Σε 20-50% των anti-HCV-θετικών ατόμων το HCV RNA δεν ανιχνεύεται. Τα άτομα αυτά δεν πάσχουν και δεν χρειάζονται θεραπεία. Επίσης, το anti-HCV μετά επιτυχή θεραπεία και μόνιμη εκρίζωση του HCV παραμένει θετικό για πολλές 10-ετίες (ίσως και δια βίου). Τα άτομα αυτά δεν νοσούν πλέον και δεν μεταδίδουν ηπατίτιδα C.

Μύθος 2ος: Κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ηπατίτιδα C και μόνο με απλή επαφή με κάποιον που πάσχει
Όχι. Ο HCV μεταδίδεται κυρίως παρεντερικά (πχ. τρυπήματα με μολυσμένες βελόνες ενέσεων, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, κττ). Η μετάδοση της ηπατίτιδας C εντερικά (χέρια–>στόμα), ή με απλή επαφή, είναι εξαιρετικά σπάνια. Μπορεί να συμβεί μόνο αν ο ιός έλθει σε επαφή με πληγή στο δέρμα ή βλεννογόνους και πετύχει να μπει στο σώμα σε αρκετή ποσότητα ώστε, ξεπερνώντας την άμυνα του οργανισμού, να προκαλέσει λοίμωξη. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου με σεξουαλική επαφή είναι πολύ μικρός σε μονογαμικά ζευγάρια. Είναι όμως πολύ μεγαλύτερος σε άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Μύθος 3ος: Η κλασσική θεραπεία ηπατίτιδας C με ενέσεις (ιντερφερόνη) και χάπια (ριμπαβιρίνη) προκαλεί αφόρητες παρενέργειες και πρέπει να αποφεύγεται
Αυτό είναι επίσης λάθος. Η ιντερφερόνη, κυρίως όταν πρωτοχορηγείται, προκαλεί συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης (πυρετό, πόνο στους μυς, αρθρώσεις, κακουχία), Αυτά είναι πολύ καλά ανεκτά. Αντιμετωπίζονται, όπως στη γρίπη, με 1-2 δισκία αναλγητικών. Μειώνονται μετά την 2η-3η ένεση και συνήθως εξαφανίζονται. Παραμένει συχνά κάποιο αίσθημα κακοδιαθεσίας και εύκολη κόπωση, που ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Τα ενοχλήματα αυτά δεν εμποδίζουν τον ασθενή να εργάζεται. Αν είναι πολύ έντονα, αντιμετωπίζονται με χορήγηση απλών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όσο διαρκεί η θεραπεία. Μόνο στο 5% των ασθενών θα χρειασθεί διακοπή της θεραπείας ένεκα υποκειμενικών ενοχλημάτων. Ηλικιωμένοι ασθενείς και όσοι έχουν εγκατεστημένη κίρρωση ήπατος παρουσιάζουν εντονότερα τις παρενέργειες αυτές και χρειάζονται συχνότερη ιατρική παρακολούθηση.

Μύθος 4ος: Τα νεώτερα αντιικά φάρμακα έχουν υποκαταστήσει την θεραπεία με ιντερφερόνη
Αυτό δεν είναι σωστό. Σύμφωνα με πρόσφατες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες (www.keelpno.gr, www.journal-of-hepatology.eu), η ιντερφερόνη αποτελεί μέρος της θεραπευτικής αγωγής, σε όλους τους ασθενείς που δεν έχουν αντένδειξη στη χορήγησή της. Ένεκα του υψηλού κόστους των νεωτέρων αντιιικών φαρμάκων, το κλασσικό θεραπευτικό σχήμα με ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη αποτελεί την θεραπεία πρώτης επιλογής για όλους τους ασθενείς με πρώιμο στάδιο ηπατικής ίνωσης. Σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης ή κίρρωσης, τα νεώτερα αντιικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν με ή χωρίς ιντερφερόνη, ανάλογα με την περίπτωση.

Μύθος 5ος: Όταν η ηπατίτιδα C ξεριζωθεί με την θεραπεία, ο άρρωστος έγινε πλέον καλά και δεν χρειάζεται άλλη παρακολούθηση
Για τον ασθενή με ήδη εγκατεστημένη κίρρωση, η θέση αυτή είναι όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη. Στον κιρρωτικό ασθενή, ο κίνδυνος εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκίνου (ΗΚΚ) παραμένει και μετά την εκρίζωση του HCV. Μειώνεται, αλλά δεν εκλείπει. Περιστατικά ΗΚΚ έχουν παρατηρηθεί έως και 10 χρόνια μετά επιτυχή θεραπεία της ηπατίτιδας C σε ασθενείς με κίρρωση. Τέτοιοι ασθενείς έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης με συχνούς υπερηχογραφικούς ελέγχους για πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση του ΗΚΚ.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Ακρίτα κατά Σακελλαροπούλου: «Όταν γιορτάζεις την δημοκρατία και δεν καλείς τους πυλώνες της, κάτι ουσιώδες δεν έχεις καταλάβει. Κρίμα»

Οργή Χατζηνικολάου: «Αποκαλύπτεται ποιοι αγαπούν το κόμμα περισσότερο από την πατρίδα…»

Εορδαία: Τι λέει ο ιερέας που ζήτησε από 74χρονη να φύγει από την εκκλησία επειδή φορούσε μάσκα

Κορονοϊός-Ασθενείς: Αυτή είναι η βιταμίνη που λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων
Κορονοϊός: Ήρθαν και στην χώρα μας τα rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου
Κορονοϊός: Οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως
Συμπληρώματα διατροφής: Χθες, σήμερα, αύριο
Όταν η εμμηνόπαυση είναι πρό των πυλών…
Κορονοϊός – Μόσιαλος για εμβόλιο και αλλεργίες: Μόνο 21 κρούσματα σε 1.893.360 δόσεις