
ΥΓΕΙΑ
Aύξηση του αριθμού των θανάτων στη διάρκεια της πανδημίας από αιτίες πλην του κορωνοϊού διαπίστωσε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Public Health (1).
Η υπερθνησιμότητα λόγω της πανδημίας είναι δεδομένη, ωστόσο η ίδια η παρουσία του κορωνοϊού, η πίεση που δημιουργήθηκε στα συστήματα υγείας, αλλά και ο φόβος της επίσκεψης στο νοσοκομείο, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για άμεση ιατρική φροντίδα να μην έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, να καθυστερούν τις προληπτικές εξετάσεις τους ή τις επισκέψεις τους στον γιατρό, με καταστροφικές συνέπειες.
Στην εν λόγω μελέτη, ο καθηγητής Sheldon H. Jacobson από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, ανέλυσε κατά πόσο ο παρατηρούμενος αριθμός θανάτων υπερέβη τον αναμενόμενο για την εποχή, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), το τρίμηνο Μάρτιος- Μάιος 2020. “Γνωρίζουμε ότι η πανδημία παίρνει ζωές. Φαίνεται επίσης ότι προκαλεί κι άλλους θανάτους όχι άμεσα, αλλά ως απόρροια της παρουσίας του COVID-19 στην κοινωνία μας, στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, στις δουλειές μας, στη ζωή μας”, τόνισε ο καθηγητής Jacobson.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση των θανάτων στους άνδρες ηλικίας 15-54 ετών και στις γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών σε σχέση με το 2019, γεγονός το οποίο απέδωσαν στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας για άλλες καταστάσεις πλην του COVID-19, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, σε παραμέληση των τακτικών προληπτικών εξετάσεων, αλλά και σε θανάτους από COVID-19 που όμως δεν πήραν ποτέ επίσημη διάγνωση.
Αύξηση και στους θανάτους από καρκίνο
Την ίδια ώρα, ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία (2) αναφέρουν ότι η αναστολή του screening για τον καρκίνο (στη Βρετανία οι διαγνωστικές εξετάσεις στη διάρκεια του lockdown πραγματοποιούνται μόνο σε ασθενείς με επείγουσα συμπτωματολογία) και οι καθυστερημένες διαγνώσεις, θα αυξήσουν σημαντικά θανάτους από καρκίνο, που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν αποφευχθεί.
Οι επιστήμονες κατάφεραν μάλιστα να ποσοτικοποιήσουν αυτούς τους θανάτους -εκτιμούν πως μόνο για τέσσερα βασικά είδη καρκίνου, του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου, η καραντίνα θα προκαλέσει, άμεσα και μακροπρόθεσμα, συνολικά 3291 – 3621 θανάτους.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρουν ότι από τους 26.000 θανάτους που καταγράφηκαν στο σπίτι το διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2020, μόλις το 9% οφείλονταν στον κορωνοϊό,την ώρα που οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του εντέρου και καρκίνο του μαστού, αυξήθηκαν κατά 50%. Αύξηση κατά 75% παρουσίασαν και οι θάνατοι από άνοια και Alzheimer.
“Φαίνεται ότι ενός κακού μύρια έπονται. Η καραντίνα πέρα από την οικονομική δυσπραγία που έχει φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δημιουργήσει και σοβαρά θέματα υγείας. Πολλοί είναι αυτοί με χρόνια προβλήματα υγείας που σταμάτησαν να επισκέπτονται τον γιατρό τους τακτικά. Χειρουργεία που πρέπει να γίνουν και αναβάλλονται, τακτικές επισκέψεις προληπτικού ελέγχου που δεν πραγματοποιούνται, είναι προβλήματα που συσσωρεύονται το τελευταίο διάστημα και θα τα βρούμε μπροστά μας”, επισημαίνει ο Κων/νος Ι. Νταλούκας, Παιδίατρος, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
“Παράπλευρες” απώλειες για τα παιδιά
Και οι επιπτώσεις της καραντίνας δεν σταματούν εδώ. Όπως συμπληρώνει ο κ. Νταλούκας, “όσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό, υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά κατά την άποψή μου προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή της πανδημίας, κυρίως όμως ως αποτέλεσμα από τις δύο καραντίνες.
1. Πολλοί από τους γονείς φαίνεται να έχουν καθυστερήσει τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν στην δημόσια υγεία θα είναι πολύ σοβαρές, αν το πρόβλημα αυτό παραταθεί. Παρακαλώ όλους τους γονείς να ενδιαφερθούν άμεσα να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους. Τα ιατρεία των παιδιάτρων λειτουργούν κανονικά.
2. Μέσα από έρευνες, φαίνεται ότι αρχίζουν και παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά προβλήματα άγχους, στρες, κατάθλιψης και επιθετικότητας στα παιδιά, που βιώνουν την απομόνωση. Τα παιδιά αλλά κυρίως οι έφηβοι είναι απαραίτητο να βγαίνουν μια βόλτα έξω από το σπίτι, για μία ώρα κάθε ημέρα, έτσι ώστε τα ψυχολογικά αυτά φαινόμενα να εκτονώνονται.
3. Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα, που προσωπικά έχω παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα στα παιδιά που παρακολουθώ, είναι αυτό της μεγάλης αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Πάρα πολλά από τα παιδιά που παρακολουθώ, το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει πολλά κιλά, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν γίνει υπέρβαρα και δυστυχώς, αρκετά από αυτά, παχύσαρκα.
Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία των παιδιών στην χώρα μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας και επηρεάζει την σωματική και την ψυχική τους υγεία σε πολύ μεγάλο βαθμό, τώρα αλλά και στο μέλλον. Οι επιπτώσεις που έχει εξάλλου η παχυσαρκία στην κοινωνική ζωή και στην οικονομία της χώρας, όταν αυτή παραμείνει και στην ενήλικο ζωή, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Με τον εγκλεισμό στο σπίτι, δυστυχώς το φαινόμενο φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, αφού όλη η οικογένεια δεν ασκείται αλλά και δεν τρέφεται σωστά”.
(1) S.H. Jacobson, J.A. Jokela. Non–COVID-19 excess deaths by age and gender in the United States during the first three months of the COVID-19 pandemic. Public Health, 2020; 189: 101 DOI: 10.1016/j.puhe.2020.10.004
(2) Maringe, C., Spicer, J., Morris, M., Purushotham, A., Nolte, E., Sullivan, R., Rachet, B., & Aggarwal, A. (2020). The impact of the COVID-19 pandemic on cancer deaths due to delays in diagnosis in England, UK: a national, population-based, modelling study. The Lancet Oncology, 21(8).https://doi.org/10.1016/S1470-2045(20)30388-0
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Lockdown: Μείωση ενοικίου 40% για επιχειρήσεις τον Νοέμβριο – Αναλυτικά οι ΚΑΔ
Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά νέα από τα αστικά λύματα! Υπάρχει μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου
Εγκλωβισμένες στη βία χιλιάδες γυναίκες στη διάρκεια της καραντίνας
Απεργία ΜΜΜ: Τραβούν «χειρόφρενο» αύριο 26/11 Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ
«Μου λείπει…» – Η συγκινητική εξομολόγηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου για τη Ζωή Λάσκαρη
Ροή Ειδήσεων

25/09/2023 | 11:54
Πειραιάς: 2 ναύτες του Tax Speedrunner Jet έπεσαν στη θάλασσα ενώ έκαναν εργασίες στο πλοίο
25/09/2023 | 11:39
Θάνατος 20χρονης δοκίμου του Εμπορικού Ναυτικού: «Δεν πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού» λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

25/09/2023 | 11:21
Καινούργιου σε Μικρούτσικο για το πρόβλημα υγείας: «Δεν θέλαμε να το πούμε, είναι προσωπικό σου δεδομένο»
25/09/2023 | 10:55
Αλέξης Κούγιας: Στις επόμενες εκλογές τον Κασσελάκη θα ψηφίσουν μόνο «οι ιδιαιτερότητες»

25/09/2023 | 10:37
Σοκ στην Δάφνη: Μπήκαν σε αρτοποιείο και χτύπησαν τον πατέρα του ιδιοκτήτη – Επιτέθηκαν και σε 33χρονη υπάλληλο
25/09/2023 | 10:05
Κούλογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα τελείωσε- Έχουμε ένα νέο κόμμα στην πραγματικότητα

25/09/2023 | 09:55
Γεωργιάδης: Οι «ψαγμένοι» της Αριστεράς εξέλεξαν έναν άγνωστο που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν από τους αγώνες τους
23/09/2023 | 16:07
Φρίκη στο Βόλο: Ο 28χρονος χτύπησε άγρια την έγκυο γυναίκα του επειδή δεν ήθελε κορίτσι

23/09/2023 | 14:27
Κώστας Τσουρός στην πρεμιέρα με το «Ακόμα δεν είδες τίποτα»: «Σε αυτή την εκπομπή δεν θα ακούτε σάλτσες»
23/09/2023 | 09:15
Νίκος Αποστολόπουλος: «Είναι ο καλύτερος πελάτης μου, κάποτε έδινε 10 εκ. για ρούχα»
23/09/2023 | 18:14
«Λέω στη μητέρα μου “σκότωσα τον Ανέστη”» – Τι λέει ο Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του συντρόφου του

23/09/2023 | 13:31