Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: «Κράξιμο» για τη μονομαχία με βάρη – «Απάνθρωπο», «απαράδεκτο», «βασανιστήρια», έγραψαν στο Twitter

ΥΓΕΙΑ

Πανδημία: Γιατί το φως στην άκρη του τούνελ μας γεμίζει αγωνία;

Ο εμβολιασμός αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς την αρχή του τέλους της πανδημίας. Καθώς όμως πλησιάζουμε στο τέλος της επώδυνης αυτής διαδρομής και στην επιστροφή στην “κανονικότητα”, πολύς κόσμος εξακολουθεί να αισθάνεται έντονη αγωνία, άγχος και ανησυχία, ίσως και μεγαλύτερη από πριν.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Φταίει η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια; Ο εγκλεισμός και το ότι μείναμε πολύ μέσα στα σπίτια; Ότι πρέπει πάλι να επιστρέψουμε στα παλιά; Μήπως τελικά… συνηθίσαμε τον εγκλεισμό;

“Νομίζω ότι είναι όλοι οι παραπάνω λόγοι”, σημειώνει η Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), Δρ Ίλια Ν. Θεοτοκά, και εξηγεί: “Σίγουρα, η οικονομική ανασφάλεια δημιουργεί άγχος, απογοήτευση, κατάθλιψη, αίσθημα αβεβαιότητας για το παρόν και για το μέλλον και ασφαλώς προβληματισμό γύρω από την ποιότητα ζωής που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας.

Ο εγκλεισμός, από την άλλη, μπορεί να δημιουργήσει  ένα «βόλεμα», ένα δισταγμό στο να βγούμε ξανά στη ζωή και να διεκδικήσουμε κοινωνικές σχέσεις. Νέοι άνθρωποι ή έφηβοι, που μπορεί να μην είχαν πλήρως αναπτύξει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, πιθανά να νιώθουν άβολα να εκτεθούν κοινωνικά και να επικοινωνήσουν με αμεσότητα.

Ασφαλώς, υπάρχει και η ανησυχία της νόσησης, είτε σε συνειδητό, είτε σε ασυνείδητο επίπεδο, που μας επηρεάζει. Ο βαθμός, βέβαια, της ανησυχίας σχετίζεται με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, το επίπεδο λειτουργικότητάς του, το υποστηρικτικό οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο που διαθέτει”.

Kόπωση

Η συναισθηματική κόπωση που λιγότερο ή περισσότερο βιώνουμε λόγω όλης αυτής της κατάστασης έχει επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στην όξυνση του συναισθήματος ανησυχίας, σε μια περίοδο που θα περιμέναμε ότι θα συνέβαινε το εντελώς αντίθετο.

“Το ίδιο και η αγωνία για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα, πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη νέα πραγματικότητα, τι είχαμε, τι χάσαμε στην πανδημία. Αν μπορέσαμε να προσαρμοστούμε, να χρησιμοποιήσουμε τις εφεδρείες μας για να διαχειριστούμε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση”, υπογραμμίζει η κυρία Θεοτοκά.

Τι πρέπει να κάνουμε;   

“Η ενίσχυση των ανθρωπίνων σχέσεων, η ικανότητα να μπορούμε να μιλάμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, η προσπάθεια να κρατάμε τους δικούς μας ανθρώπους κοντά μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση της ανησυχίας, στην ανακούφιση από δυσάρεστες σκέψεις και αγωνίες και στην ικανοποίηση που μπορούμε να πάρουμε από τη ζωή ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις”, συμβουλεύει η κυρία Θεοτοκά.

Υπόβαθρο

Σε κάποιες περιπτώσεις τέλος, η ανησυχία είναι απότοκο προβλημάτων ψυχικής υγείας που προϋπήρχαν της πανδημίας (άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματική  διαταραχή άγχους, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) και δεν είχαν αντιμετωπιστεί. “Τα προβλήματα αυτά είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετά την πανδημία και να διατηρηθούν περισσότερο από τα προβλήματα της σωματικής υγείας”, καταλήγει η ειδικός.

Κορονοϊός: Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο σε εγκύους και τι ισχύει για τον θηλασμό
Κορονοϊός: Η πρώτη μάσκα που αποστειρώνει τον αέρα – Είναι ελληνικής κατασκευής
Γανόδερμα: Το κορυφαίο προσαρμογόνο και εξισορροπητικό βότανο για την υγεία
Εμβόλια – θρόμβωση: Ποια ομάδα αίματος έχει τον υψηλότερο κίνδυνο
Βρετανία – κορονοϊός: Νέα επιστημονική έρευνα για το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης
Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ