Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλη η Σκορδά με τον Ιατρόπουλο που έβλεπε την Παναγιώταρου να κάνει μπάνιο στη Φάρμα! (vid)

ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Άλματα στη θεραπεία, πρόοδος στην ποιότητα ζωής

Σημαντικές είναι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, σημειώνει ο Νευρολόγος, MD, PhD, Συντονιστής Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Mediterraneo, κ. Παντελής Στάθης, σε βίντεο που δημιούργησε η Ακαδημία Νευροεπιστημών.

“Σήμερα διαθέτουμε πολλά όπλα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον σε κάθε φάση της, πρώιμη, ενδιάμεση και όψιμη. Τη δεκαετία που διανύουμε βρήκαμε φάρμακα για την αιτιολογική θεραπεία των γενετικών μορφών της νόσου. Έχουμε επίσης πολλά θεραπευτικά εργαλεία στη φαρέτρα μας: πέρα από το χρυσό φάρμακο που είναι η λεβοντόπα, έχουμε και μία σειρά άλλων φαρμακευτικών παραγόντων που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση των κινητικών και των μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου. Υπάρχουν επίσης επεμβατικές παρεμβατικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στα όψιμα στάδια της νόσου και μας δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών και τα συμπτώματα της πάθησης: την εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, δηλαδή τη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, την αντλία συνεχούς χορήγησης λεβοντόπας στο λεπτό έντερο, αλλά και την υποδόρια χορήγηση απομορφίνης”, εξηγεί ο κ. Στάθης.

Η ντοπαμίνη, που αποτελεί την κύρια θεραπευτική επιλογή στη νόσο του Πάρκινσον, θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματική για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη κι αν το άτομο χρειαστεί να τη λαμβάνει πιο συχνά, τονίζει ο Καθηγητής Νευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, κ. Σπυρίδων Κονιτσιώτης.”Πλέον οι γιατροί είναι σε θέση να προτείνουν φαρμακευτικές αγωγές και για τα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου, όπως η δυσκοιλιότητα, η εφίδρωση, οι διαταραχές του ύπνου, η μειωμένη όσφρηση”, σημειώνει.
Ο ίδιος τονίζει ότι “ο γιατρός χρειάζεται να τροποποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θεραπεία, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς και τα συμπτώματα που εμφανίζονται”.

Πάρκινσον & καθημερινότητα

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί ένας ασθενής με Πάρκινσον να βελτιώσει την καθημερινότητά του δίνει ο Νευρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, κ. Γεώργιος Α. Τάγαρης. “Η πορεία του κάθε ασθενούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τάγαρης, σημειώνοντας ότι “ο ασθενής θα πρέπει με την προσωπική του προσπάθεια, με τη δραστηριότητα, την κίνηση, όχι μόνο να σταθεροποιήσει την κατάστασή του, αλλά και να τη βελτιώσει. Ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού και παίρνοντας τα φάρμακά του είναι δουλειά του να βελτιώσει το σώμα του και να το κρατήσει σε καλή κατάσταση, με αποφασιστικότητα, διάθεση και αισιοδοξία”.

Κορονοϊός – ΗΠΑ: 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, εντόπισαν τα CDC
Εμβολιασμός: Τι ποσοστό ανοσίας παρέχει κάθε εμβόλιο ανάλογα με την εταιρεία και τη δόση
ΗΠΑ: 3 στους 4 γονείς διστακτικοί με τον εμβολιασμό των παιδιών – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν
Πέντε συνήθειες που πρέπει να δανειστούμε από τις «Μπλε Ζώνες»
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αν κάνεις διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση
Πόσο δραστικό είναι το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech έναντι των μεταλλάξεων;