Αθήνα

15 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Απόστολος Γκλέτσος: Είμαι έτοιμος να αποχαιρετήσω τον μάταιο τούτο κόσμο

ΥΓΕΙΑ

PDMonitor®: Ένα σύγχρονο εργαλείο παρακολούθησης της νόσου του Πάρκινσον

Μοιάζει με γκρίζο ρολόι με τιρκουάζ οθόνη, είναι όμως μία νέα, πρωτοποριακή φορετή (wearable) συσκευή αντικειμενικής και συνεχούς παρακολούθησης των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Δείτε επίσης

Θεονύμφη: Η απίστευτη ιστορία της τραγουδίστριας που έγινε μοναχή: «Όλα έσβησαν μετά το χαμό του παιδιού μου»
Δημοσκόπηση Marc: Με 18,6 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ονομάζεται PDMonitor®, επιστρατεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και την ανάλυση μεγάλων σειρών δεδομένων (Big Data analysis), και επιτρέπει στον γιατρό να είναι πάντα ενημερωμένος για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς και να ρυθμίζει με ακρίβεια το θεραπευτικό σχήμα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν κάνει ήδη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να θεωρεί το PDMonitor® “μία από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον τις τελευταίες δεκαετίες”.

Μιλώντας στο thecaller.gr, o  καθηγητής Σπύρος Κονιτσιώτης, Ιατρικός Διευθυντής της PDNeurotechnology® σημειώνει ότι η χρήση της συσκευής οδηγεί σε καλύτερη κλινική αξιολόγηση των ασθενών, ενώ η μέχρι στιγμής εμπειρία από τη χρήση της, που μένει να επιβεβαιωθεί από τρέχουσες κλινικές μελέτες δείχνει πως οι ασθενείς που παρακολουθούνται με PDMonitor®, πάνε καλύτερα.

“Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον είναι η δυσκολία που εμφανίζουν οι ασθενείς να αντιληφθούν της διακυμάνσεις των συμπτωμάτων. Δυστυχώς, τα υποκειμενικά ημερολόγια και οι ασαφείς διηγήσεις των φροντιστών είναι η μόνη λύση που είχαμε μέχρι τώρα, γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι συσκευές όπως το PDMonitor® θα μας βοηθήσουν να έχουμε έγκαιρη, έγκυρη και εξατομικευμένη παρακολούθηση των ασθενών με νόσο Πάρκινσον”, εξηγεί ο κ. Κονιτσιώτης.

Πρόκειται για μέθοδο αντικειμενικής παρακολούθησης του Πάρκινσον;  

Πολύ σωστά. Μέχρι τώρα, η παρακολούθηση του ασθενούς με νόσο Πάρκινσον βασίζεται σε επισκέψεις ρουτίνας, οι οποίες πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή εφόσον το ζητήσει ο ασθενής σε έκτακτες επισκέψεις στον ιατρό.

Ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει ένα ημερολόγιο των συμπτωμάτων του, όπως τα αντιλαμβάνεται εκείνος, μαζί με συμπληρωμετικές πληροφορίες για την κατάστασή του. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η κλινική εκτίμηση είναι υποκειμενικά, με αρκετούς ασθενείς να μην μπορούν να περιγράψουν αντικειμενικά τι τους συμβαίνει, αφού συχνά αντιλαμβάνονται την υπερκινησία από το φάρμακα ως τρόμο ή δεν αντιλαμβάνονται πότε ήταν ON (δηλαδή πότε η αγωγή τους λειτουργούσε) και πότε OFF (εκτός επήρειας της αγωγής). Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις των συμπτωμάτων στη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή σταδιοποίηση της νόσου και τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής.

Όλα αυτά αλλάζουν με τη χρήση συσκευών όπως το PDMonitor®. Χρησιμοποιούνται φορέσιμοι αισθητήρες (Wearables), τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και ανάλυση μεγάλων σειρών δεδομένων (Big Data analysis), για την αντικειμενική παρακολούθηση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, σε κάθε στάδιο.

Η ανάλυση των συμπτωμάτων συμπληρώνεται με επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το τρόπο ζωής του ασθενή καθώς και την τήρηση της φαρμακευτικής του αγωγής. Μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (Mobile app) και ενός διαδικτυακού εργαλείου για ιατρούς (Physician Tool), διασφαλίζεται η επικοινωνία μεταξύ ασθενή, ιατρού και φροντιστή και διευκολύνεται η λήψη κλινικών αποφάσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Τι πλεονεκτήματα έχει η χρήση του;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η 2η πιο συνήθης νευροεκφυλιστική ασθένεια και συνοδεύεται από σημαντικά κινητικά συμπτώματα και σταδιακή αναπηρία. Δεν υπάρχει θεραπεία που να τη σταματά, συνεπώς η κλινική αντιμετώπισή της έχει στόχο να διαχειριστεί τα συμπτώματα της νόσου και τις παρενέργειες της αγωγής, διατηρώντας μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Μέσω του PDMonitor®, ο ασθενής μπορεί να συζητά με τον ιατρό βάσει πραγματικών δεδομένων και όχι υποθέσεων για τα κινητικά και τα μη κινητικά του συμπτώματα και τις διακυμάνσεις τους. Συμμετέχει στη διαχείριση της νόσου και διευκολύνει τη συνεχή παρακολούθησή του από τον ιατρό.

Το PDMonitor® βοηθά τον ιατρό να είναι διαρκώς ενημερωμένος για την εξέλιξη της κατάστασης του ασθενούς, δίνοντάς του αντικειμενικές πληροφορίες ώστε να μπορεί να ρυθμίσει το θεραπευτικό σχήμα του ασθενή. Τυχόν αλλαγές γίνονται έγκαιρα αντιληπτές, διευκολύνοντας σημαντικά τη διαρκή σταδιοποίηση της νόσου από τον ιατρό, χωρίς να χάνεται πολύτιμος, ποιοτικός χρόνος για τον ασθενή. Τέλος, μπορεί να προγραμματίζει τις επισκέψεις του ασθενούς όταν κρίνεται απαραίτητο και όχι με βάση μία παγιοποιημένη ρουτίνα.
 Δίνει πληροφορίες που δεν μπορεί να δώσει ούτε ο ασθενής, αλλά ούτε και ο φροντιστής;
Η εσφαλμένη συχνά, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, εκτίμηση της σοβαρότητας των κινητικών συμπτωμάτων που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι ασθενείς, σε συνδυασμό με τη σποραδική φύση των κλινικών εξετάσεων διά ζώσης, μπορεί να οδηγήσουν σε ανακριβή κλινική αξιολόγηση των κινητικών συμπτωμάτων, ανεξάρτητα από την εμπειρία του επαγγελματία υγείας.

Οι αντικειμενικές μετρήσεις που παρέχονται από συσκευές όπως το PDMonitor® μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη κλινική αξιολόγηση, ακόμη και από λιγότερο έμπειρους ή λιγότερο καταρτισμένους ιατρούς.

Έχουν ποσοτικοποιηθεί τα πλεονεκτήματα της χρήσης;  

Με βάση τις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες, μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι το PDMonitor® καταγράφει με σχετική ακρίβεια το σύνολο σχεδόν των κινητικών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, όπως είναι η βραδυκινησία, οι υπερκινησίες, ο τρόμος, οι διαταραχές της βάδισης, τα παγώματα, η αστάθεια στάσης, οι καταστάσεις ΟΝ και OFF και οι διακυμάνσεις.

Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί η ασφαλής χρήσης της συσκευής, εξού και η πιστοποίηση με Medical CE mark class IIa από τη Γερμανική DQS Med, καθώς και ευκολία στη χρήση του.

Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών που έχουν μέχρι τώρα πιστοποιηθεί, αναφέρουν ότι βλέπουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην παρακολούθηση της νόσου, με αποκορύφωμα τον Per Odin, Καθηγητή Νευρολογίας από τη Σουηδία, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον τις τελευταίες δεκαετίες.

Πέραν των ανωτέρω, η μέχρι τώρα εφαρμογή της συσκευής στην κλινική πράξη, δείχνει, χωρίς αυτό να είναι απόδειξη, αφού θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις εν εξελίξει κλινικές μελέτες, ότι πράγματι οι ασθενείς πάνε καλύτερα όταν παρακολουθούνται με PDMonitor®, είναι όμως νωρίς να μιλήσουμε για συγκεκριμένα ποσοστά βελτίωσης.

Θα μπορούσε το PDMonitor® να είναι και η λύση για την παρακολούθηση των ασθενών με Πάρκινσον εν μέσω της πανδημίας;

Η πρόσβαση των ασθενών τους στις δομές υγείας, ή ακόμα και στα ιατρεία αυτήν την περίοδο έχει δυχαιρανθεί. Αυτή η αντικειμενική, διαρκής εξ αποστάσεως παρακολούθηση, που προσφέρεται από τέτοιες συσκευές είναι πραγματικά επίκαιρη.

Κορονοϊός: Διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου για τους μακροχρόνιους καπνιστές
Kορονοϊός-Ραγδαίες εξελίξεις: Η Moderna αναπτύσσει νέο εμβόλιο για τη νέα νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται άμεσα πλαστική κουτάλα από την αγορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)
ΕΟΦ: Έτσι θα διατίθεται η κολχικίνη
«Ναι» στην κολχικίνη από τους εμπειρογνώμονες του Υπ. Υγείας – Πώς θα χορηγείται και σε ποιους
Κορονοϊός: Η κολχικίνη στη μάχη κατά του ιού