Αθήνα

27 oC

ελαφρές νεφώσεις

SOS: Ποια εμβόλια είναι απαραίτητα; Δείτε τη σχετική λίστα!

Η πρωτοφανής προτροπή του υπουργείου Υγείας προς τους γονείς που δεν θέλουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους έχει προκαλέσει σάλο και πλήθος αντιδράσεων με τις εγγραφές στα σχολεία να γίνονται σε... θολό τοπίο. 

Το νομικό κενό που έχει αφήσει το υπουργείο Υγείας, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως προειδοποιούν οι παιδίατροι.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας και ποια εμβόλια περιλαμβάνει:

Ηπατίτιδας Β, το οποίο γίνεται σε 3 δόσεις και προφυλάσσει από την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

Τριπλό εμβόλιο/DTP, το οποίο γίνεται σε 3 δόσεις και 2 επαναληπτικές και προφυλάσσει το παιδί από διφθερίτιδα, τέτανο και κοκίτη. Ο κοκίτης είναι μια παιδική ασθένεια με βασικό σύμπτωμα τον έντονο βήχα, που μπορεί να επιφέρει δύσπνοια και εμετό. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα μωράκια που δεν έχουν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής τους.

Πολιομυελίτιδας, το οποίο γίνεται σε 3 δόσεις και 2 επαναληπτικές και προφυλάσσει από την πολιομυελίτιδα, ασθένεια που μπορεί να έχει ως συνέπεια την παράλυση, ακόμη και τον θάνατο.

Αιμοφίλου της ινφλουέντσας, το οποίο γίνεται σε 3 δόσεις και προφυλάσσει από τη μηνιγγίτιδα και την ωτίτιδα.

Ερυθράς/ Ιλαράς/ Παρωτίτιδας/MMR, το οποίο γίνεται σε 1 δόση και 1 επαναληπτική και προφυλάσσει από τις αντίστοιχες ασθένειες.

Φυματίωσης/BCG, το οποίο γίνεται σε 1 δόση και προφυλάσσει από τη φυματίωση.

Διπλό εμβόλιο/TD, το οποίο γίνεται σε 1 δόση και 1 επαναληπτική κάθε 10 χρόνια και προφυλάσσει από τον τέτανο και τη διφθερίτιδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Επιπρόσθετα εμβόλια

Ο παιδίατρος μπορεί, βέβαια, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας, να σας συστήσει να γίνουν εμβόλια:

κατά της ηπατίτιδας Α,

της γρίπης,

του πνευμονιόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου,

ενώ σε περίπτωση που έχετε προγραμματίσει να κάνετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει το παιδί συγκεκριμένα εμβόλια.

Συνδυασμένα εμβόλια

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συνδυασμένα εμβόλια (DTP, MMR, BCG, TD) είναι εμβόλια που περιέχουν πολλά αντιγόνα μαζί, ώστε να προφυλάσσουν τα παιδιά από περισσότερες από μία ασθένειες, με αποτέλεσμα την ανάγκη λιγότερων επισκέψεων στον παιδίατρο, αλλά και μικρότερου αριθμού ενέσεων για τα παιδιά.

Πηγή: smile.gr

Send this to a friend