
ΥΓΕΙΑ
Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την υγεία των εφήβων.
Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “BMJ Open”, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι στη Βρετανία που χρησιμοποιούσαν τα social media πάνω από τρεις ώρες την ημέρα δεν είχαν προβλήματα στο πρόγραμμα ύπνου τους, για παράδειγμα, μπορεί να κοιμούνταν 11 το βράδυ τις καθημερινές ή μπορεί να ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Υπάρχει ολοένα αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις του χρόνου που περνά ένας έφηβος μπροστά σε μια οθόνη (ιδιαίτερα χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στην ψυχική και σωματική του υγεία.
Στην παρούσα έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα από 11.872 εφήβους που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 2000 και του 2002. Αυτοί ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, WhatsApp) καθώς και τις τυπικές συνήθειες ύπνου τους (ώρα βραδινού ύπνου και αφύπνισης σχολικές μέρες και σαββατοκύριακα, πόση ώρα τους έπαιρνε να καταφέρουν να κοιμηθούν και το πόσο δυσκολεύονταν να ξανακοιμηθούν αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας).
Πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων (33,7%) ήταν χαμηλού επιπέδου χρήστες και χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο από μία ώρα ημερησίως, λίγο κάτω από το ένα τρίτο (31,6%) χαρακτηρίστηκαν χρήστες μέσου επιπέδου (1 – 3 ώρες ημερησίως). Επίσης το 14% ήταν χρήστες υψηλού επιπέδου (3-5 ώρες) και το 21% πολύ υψηλού επιπέδου (πάνω από 5 ώρες χρήσης την ημέρα).
Βρέθηκε ότι χρήστες πολύ υψηλού επιπέδου ήταν 70% πιθανότερο να κοιμούνται μετά τις 11 τις καθημερινές και μετά τα μεσάνυχτα τις μέρες που δεν είχαν σχολείο συγκριτικά με τους χρήστες μέσου επιπέδου. Επίσης τόσο οι χρήστες υψηλού όσο και εκείνοι πολύ υψηλού επιπέδου ξυπνούσαν πιο αργά (μετά τις 8 πμ.) τις μέρες που είχαν σχολείο σε σχέση με τους χρήστες μέσου επιπέδου, ενώ οι χρήστες πολύ υψηλού επιπέδου δήλωναν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην επέλευση του ύπνου αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν τα social media περισσότερο από τα αγόρια.
Από την άλλη, οι χρήστες χαμηλού επιπέδου είχαν λιγότερες πιθανότητες να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά, εύρημα που ενισχύει την υπόθεση ότι η χρήση των social media συνδέεται με τις συνήθειες ύπνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά τους ερευνητές, ιδιαίτερα για τις σχολικές μέρες, καθώς ο περιορισμένος ύπνος έχει συσχετιστεί με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερο καλή ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ύπνου μπορεί να αντανακλούν υποβόσκοντα προβλήματα υγείας. Οι ίδιοι φιλοδοξούν πως η μελλοντική έρευνα θα δώσει μια πιο συνολική κατανόηση της σχέσης χρήσης κοινωνικών δικτύων και ύπνου. Τέλος, διερευνώνται προσεγγίσεις που θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενός κατάλληλου προγράμματος ύπνου που θα επιτρέψει επαρκή ύπνο κατά τις μέρες σχολείου, γεγονός που θα έχει οφέλη στην υγεία και στις επιδόσεις των εφήβων.
Μια δεύτερη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο “Μακ Μάστερ” έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο καταναλώνουν οι έφηβοι ασχολούμενοι με ηλεκτρονικές συσκευές τόσο περισσότερη ζάχαρη και καφεΐνη καταναλώνουν.
Ροή Ειδήσεων

10/12/2023 | 13:17
Τραγωδία στο Θέρμο: Νεκρός 29χρονος δικυκλιστής, πήγε να αποφύγει ΙΧ που είχαν σταματήσει για να περάσουν πρόβατα
10/12/2023 | 13:03
Ξέσπασε o Μάνεσης για τα νούμερα τηλεθέασης και τη Nielsen: «Αν εντοπίσω 5-10 άτομα και πω πάρτε ένα χιλιαρικάκι ανά μήνα»
10/12/2023 | 12:04
Τα νεότερα για την υγεία του 31χρονου αστυνομικού – Έχει περιοριστεί η μεγάλη αιμορραγία

10/12/2023 | 11:55
Γιάννης Κατινάκης: Αν η Μαρία Καβογιάννη ήταν στο Χόλιγουντ, η Μέριλ Στριπ θα ήταν σπίτι της
09/12/2023 | 00:05
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος
08/12/2023 | 11:37
Μιμή Ντενίση για Αντώνη Τρίτση: Πέθανε μία εβδομάδα πριν παντρευτούμε, είχα έτοιμο το νυφικό και τις άδειες
08/12/2023 | 12:39
Κορωπί: Στον 46χρονο Νίκο Κλειδώνη που αγνοούνταν για 3 μήνες ανήκε ο σκελετός που εντοπίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου

08/12/2023 | 08:26
Έξαλλος ο Γιώργος Μαργαρίτης με δημοσιογράφο: «Δεν θα μου λες τέτοια πράγματα εμένα, πήγαινε στον ιδιοκτήτη»
08/12/2023 | 14:35
Εκτός «Super Κατερίνα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος- «Του έστειλα μήνυμα αλλά δεν απάντησε», λέει ο Γκουντάρας

08/12/2023 | 12:58
Πέτρος Φιλιππίδης: Τρεις προτάσεις από παραγωγούς για να επιστρέψει στο θέατρο τη φετινή σεζόν
08/12/2023 | 07:23
Αράχωβα: Το Ανθρωποκτονιών στις έρευνες για την κακοποίηση και τον βασανισμό του χάσκι- Γιατί ελέγχεται ο ιδιοκτήτης
08/12/2023 | 12:15
Δεν έγινε το δεύτερο χειρουργείο του 31χρονου αστυνομικού- Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάστασή του

08/12/2023 | 09:51